UNICEF: Ένα στα τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία βιώνει σωματική βία

Ανησυχητικά τα επίπεδα αποδοχής της βίας κατά των κοριτσιών

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού, η UNICEF δημοσιεύει ένα νέο σύνολο στοιχείων που αποκαλύπτουν την έκταση της βίας κατά των κοριτσιών στην εφηβεία και τις ανησυχητικές συμπεριφορές που διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν επιλεγμένα παγκόσμια στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του έτους, που περιγράφουν τις χειροπιαστές επιπτώσεις της βίας στα κορίτσια στην εφηβεία, στο μέλλον τους και σε αυτό των κοινοτήτων που ζουν και τις χώρες τους.

Στα κυριότερα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται:

Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.

Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία που έχουν ποτέ παντρευτεί ηλικίας 15 έως 19 ετών (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες, μέχρι και τα 7 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.

Παγκοσμίως, περισσότερα από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, είχαν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Περισσότερες από 1 στις 3 (περίπου 250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν πριν τα 15.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν βλαπτικές αντιλήψεις σχετικά με την αποδοχή της βίας, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύζυγο ή σύντροφό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ, να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, να διαφωνούν, να παραμελήσουν τα παιδιά ή να κάψουν το φαγητό.

«Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν μια νοοτροπία που ανέχεται, διαιωνίζει ή ακόμη και δικαιολογεί τη βία – και θα πρέπει να σημάνει ένας συναγερμός σε όλους, παντού», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Η UNICEF υποδεικνύει συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη της βίας κατά των κοριτσιών. Αυτές περιλαμβάνουν: την αδιάλειπτη φοίτηση των κοριτσιών στο σχολείο, τον εφοδιασμό τους με κρίσιμες δεξιότητες, την υποστήριξη των γονέων, μεταξύ άλλων και με χρηματική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων για τα κορίτσια, την αλλαγή νοοτροπίας και κοινωνικών προτύπων μέσω του διαλόγου και την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών.

«Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν σε εθνικό, κοινοτικό και οικογενειακό επίπεδο. Έχουμε ευθύνη για την προστασία, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εφήβων. Είμαστε όλοι υπόλογοι για τον τερματισμό της βίας κατά των κοριτσιών,» είπε η Rao Gupta.

See more at: http://left.gr/news/unicef-ena-sta-tessera-koritsia-stin-efiveia-vionei-somatiki#sthash.VF1AOpMc.dpuf