18 Οκτωβρίου, Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη του τράφικινγκ

Μεσοπρόθεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων (της 17-10-2014)

Η ημέρα αυτή ορίστηκε το 2007, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ήδη γίνονται διάφορες ενέργειες από τους θεσμούς για την ορατότητα της πολιτικής της για το βάρβαρο αυτό φαινόμενο. Εκτός από τις εκδηλώσεις, συντάσσεται και έκθεση με τα πεπραγμένα του προηγούμενου ή των προηγούμενων ετών. Η φετινή έκθεση, που αποτελείται από 28 σελίδες, αναφέρει επίσης ρητά ότι η πολιτική αντιτράφικινγκ αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι εμείς θα προσθέταμε ότι είναι αυτή η πολιτική που γεννά τη φτώχια και τους όρους συντήρησης ή αύξησης του τράφικινγκ και το θεσμικό ρατσισμό της Ευρώπης Φρούριο. Όπως φαίνεται από την έκθεση, έχουν παρθεί κάποια μέτρα για την καταπολέμησή του φαινομένου, που αποτελούν εκ των πραγμάτων ασπιρίνη για τον καρκίνο. Παραθέτουμε εδώ κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται για το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζουμε όμως ότι η επίσημη καταγραφή απέχει πολύ από την παραγματικότητα, η οποία είναι πολύ χειρότερη. Δυστυχώς, το φεμινιστικό κίνημα δεν έχει δικές του δομές καταγραφής, οπότε παραθέτουμε τα στοιχεία της έκθεσης, με βάση τις μετρήσεις της Eurostat.

Κατά τα τρία χρόνια 2010 – 2012, καταγράφηκαν 30.146 θύματα στις 28 χώρες μέλη.

Κατά την αναφερόμενη περίοδο, η κατανομή των στοιχείων κατά φύλο μας δείχνει ότι τα 80% των θυμάτων ήταν γυναίκες.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρείχαν κράτη-μέλη που ανέλυσαν με βάση το φύλο και την ηλικία (ενήλικες/ανήλικοι), οι γυναίκες αποτελούν το 67%, οι άνδρες το 17%, τα κορίτσια 13% και τα αγόρια το 3% του συνολικού αριθμού των καταγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Με βάση στοιχεία από κράτη-μέλη που παρείχαν πιο λεπτομερή ανάλυση σε θέματα ηλικίας, το 45% των καταγραμμένων θυμάτων ήταν 25 ετών ή μεγαλύτερα. Το 36% των καταγεγραμμένων ήταν 18-24 ετών, το 17% ήταν μεταξύ 12-17 ετών και το 2% ήταν έως 11 χρόνων.

Τα στοιχεία των καταγεγραμμένων θυμάτων που αναφέρονται στις διαφορετικές μορφές εκμετάλλευσης για τα τρία χρόνια αναφοράς, έδειξαν ότι η πλειοψηφία (69%) μετακινήθηκαν (εξαναγκαστικά ή με παραπλάνηση σ.τ.μ) με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το 19% για εργασιακή εκμετάλλευση και το 12% για άλλου είδους εκμετάλλευση όπως αφαίρεση οργάνων, εγκληματικές δραστηριότητες ή πώληση παιδιών.

Από όλα τα θύματα γένους θηλυκού, η συντριπτική πλειοψηφία (85%) μετακινήθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Από τα άτομα γένους αρσενικού, το 64% μετακινήθηκε για την εργασιακή εκμετάλλευση…

… Η πλειοψηφία των ταυτοποιημένων ή θεωρούμενων θυμάτων (61%) έχουν εθνικότητα χώρας της ΕΕ, ιδιαίτερα Βουλγαρική ή Ρουμανική…

● Σημειώνουμε, λέει η έκθεση, ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα της διαθεσιμότητας των στοιχείων.

Το δεύτερο κείμενο εργασίας επαναβεβαιώνει την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση, αφού πιο συνολικά και συγκρίσιμα στοιχεία θα επιτρέψουν μια πιο ακριβή εκτίμηση της φύσης του προβλήματος, καθώς και πιο ακριβή συμπεράσματα σε επίπεδο ΕΕ.

● Στο πλαίσιο της πολιτικής της, η Επιτροπή διόρισε πρόσωπο που θα συντονίζει την δραστηριότητα εναντίον του τράφικινγκ (EU ATC) τον Μάρτιο του 2011, για να πετύχει το στρατηγικό προσανατολισμό της πολιτικής και να διασφαλίσει συνεπή και συντονισμένο σχεδιασμό, ώστε να αντιμετωπίσει συνεκτικά την εμπορία ανθρώπων μέσα στην ΕΕ και σε σχέση με μη ΕΕ χώρες, και να παρακολουθεί την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ.

● Αναφερόμενη στην ημέρα του Αντιτράφικινγκ, η έκθεση λέει ότι από το 2007, η 18η Οκτωβρίου ορίστηκε ως η ημέρα Αντιτράφικινγ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί με την Επιτροπή, διαδοχικές προεδρίες της ΕΕ οργάνωσαν πολύ ορατά γεγονότα που επικεντρώνονται σε διάφορους τομείς, όπως η συνεργασία με τρίτες χώρες (Σουηδία) και συνεταιρισμός (Βέλγιο). Το συνέδριο του 2012 που έγινε στις Βρυξέλλες υπό την Κυπριακή Προεδρία, επικεντρώθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τη μελλοντική δουλειά της ενίσχυσης της συνεργασίας και του συνεταιρισμού για την πρόληψη, την προστασία του θύματος και την αρωγή, όσο και τη δίωξη των διακινητών. Το συνέδριο του 2013 που έγινε στο Βίλνιους υπό τη Λιθουανική Προεδρίας, επικεντρώθηκε στο ρόλο του ίντερνετ.

● Ο σχετικός ιστότοπος http://ec.europa.eu/anti-trafficking/

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες έχει ο ισότοπος αντιτράφικινγκ, ένας από τους λίγους οριζόντιους ιστότοπους, όπως λέει η έκθεση, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Ενημερώνει για τις πολιτικές και τα νομικά εργαλεία της ΕΕ με πληροφόρηση ανά κράτος και ανανεώνεται αναρτώντας τα μέτρα και πρωτοβουλίες του αντιτράφικινγκ, χρηματοδοτώντας έντυπα και πρωτοβουλίες.

Το φεμινιστικό κίνημα από την πλευρά του σε όλη την Ευρώπη, συνδράμει συχνά τα θύματα, και πρέπει να πούμε ότι συνδράμει πολύ περισσότερα απ’ ότι οι επίσημοι και χρηματοδοτούμενοι θεσμο, παρά τους ελάχιστους πόρους που διαθέτεί. Επίσης, απαιτεί πράξεις πολιτικής από τις εξουσίες.

Μετάφραση-παρουσίαση του θέματος Σίσσυ Βωβού

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/news/news/docs/20141017_mid-term_report_on_the_2012-2016_eu_strategy_on_trafficking_in_human_beings_en.pdf