Για το “δημοψήφισμα” της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

«Η ΓΓΙΦ, η οποία από τη σιωπή για τη καταστρατήγηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών πέρασε σε κάτι διαφορετικό: Μας καλεί να καταθέσουμε την άποψή μας στο facebook με αφορμή μια ανακοίνωση, η οποία παρατίθεται χωρίς εισαγωγές ή επεξηγήσεις»

Η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για το “δημοψήφισμα” της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων:

Περιφλεγείς, αλλά όχι σιωπηλές!*

Οικονομική υπογονιμότητα και ατεκνία από την μια, κρυογονική και βιοπολιτική από την άλλη. Τα σώματα των γυναικών είτε σε καιρούς κρίσης, είτε σε καιρούς “ευμάρειας” γίνονται πεδία και τόποι για την εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής, άρσης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού.

Στη χώρα μας το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν αν, σε ποια ηλικία, πότε και με ποιες προϋποθέσεις θα κάνουν ένα ή περισσότερα παιδιά, σήμερα, όχι απλώς αμφισβητείται, αλλά καταστρατηγείται στην πράξη. Σύμφωνα με σημερινό (σσ χθεσινό) άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών η μητρότητα για τις άνεργες ή τις επισφαλώς εργαζόμενες δεν αποτελεί πλέον “επιλογή” λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. “Τέσσερεις στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου…”, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 30%.

Την ίδια στιγμή, και ενώ αυτά συμβαίνουν στη χώρα, παρατηρείται μια γενικευμένη σιωπή για τις παραβιάσεις που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην υγεία, στην εργασία, στη μητρότητα, την κοινωνική ασφάλιση εκ μέρους του αρμόδιου φορέα της πολιτείας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία στην καλύτερη περίπτωση “παρεμβαίνει” μέσω απλών διαπιστώσεων για τα αποτελέσματα της κρίσης στις ζωές των γυναικών και πέραν τούτου ουδέν.

Χθες όμως είχαμε μια μεταστροφή κατά μία έννοια στη στάση της ΓΓΙΦ, η οποία από τη σιωπή για τη καταστρατήγηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών πέρασε σε κάτι διαφορετικό: Μας καλεί να καταθέσουμε την άποψή μας στο facebook με αφορμή μια ανακοίνωση, η οποία παρατίθεται χωρίς εισαγωγές ή επεξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση “η «Apple» και το «Facebook» ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιδοτήσουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων για τις εργαζόμενές τους, με το επιχείρημα ότι τις διευκολύνουν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας.” !!!! Τα θαυμαστικά είναι δικά μας μιας και η ΓΓΙΦ, αντί να καταγγείλει τη μεθόδευση που επιχειρείται (χωρίς μάλιστα επιμέρους στοιχεία για τον τόπο όπου θα εφαρμοστεί, πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι νομοθετικού πλαισίου προστασίας της μητρότητας εκεί, ούτε για τις διεκδικήσεις και αντιδράσεις των γυναικών), επιλέγει την άχρωμη, άοσμη, δήθεν “πολιτικά ουδέτερη” (και politically correct) άποψη και οργανώνει “δημοψήφισμα”.

Και για όλα τα άλλα εξαιρετικά σοβαρά διακυβεύματα, σιωπή βαθειά: Αλήθεια, τι ρόλο θα διαδραματίσουν σε μια τέτοια διαδικασία κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και κέντρα μετατροπής της μητρότητας σε εμπόρευμα, η κατανάλωση του οποίου μάλιστα μπορεί να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον, προκειμένου να μην θιγεί η επιχείρηση; Να μην “θιγεί” από την άσκηση ενός δικαιώματος, του οποίου η αναστολή μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση του, αν στο μεταξύ εμφανιστούν άλλα προβλήματα, οποιασδήποτε φύσης. Μέχρι πού θα φτάσει ο έλεγχος του γυναικείου σώματος μέσω των νέων ιατρικών και άλλων τεχνολογιών; Τι σημαίνει η πλήρης ιατρικοποίηση των αναπαραγωγικών λειτουργιών του σώματος των γυναικών την ίδια στιγμή που ο θηλασμός σοκάρει τα ήθη και θεωρείται πρόκληση; Ή μήπως πρόκειται για ένα crash test προορισμένο να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις σε μια σχεδιαζόμενη θεσμική περιστολή των δικαιωμάτων της μητρότητας, όσων ακόμη απομένουν, έστω και στο γράμμα της εργασιακής νομοθεσίας μας; Διότι μόνο μια τέτοια περιστολή, που θα έκανε ασυμβίβαστη τη μητρότητα με την εργασία, θα καθιστούσε ελκυστική μια τέτοιου τύπου εργοδοτική παροχή. Τι σκοπεύει να κάνει η ΓΓΙΦ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών; Και ελπίζουμε να είναι σαφές πως η διοργάνωση ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων καταγραφής της γνώμης δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεράσπιση ή συνηγορία υπέρ των γυναικών, ούτε καν προσπάθεια ενημέρωσής τους.

Θέλουμε να καταγγείλουμε την αστόχαστη στην καλύτερη περίπτωση και πολιτικά επικίνδυνη στάση της ΓΓΙΦ και να δηλώσουμε με τον πιο απόλυτο και σαφή τρόπο πως:

Το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών, να αποφασίζουν οι ίδιες για τη ζωή και το σώμα τους, για το αν, πότε και πώς θα γίνουν ή όχι μητέρες, είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών.

Ανυποχώρητα υπερασπιζόματε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μας δικαιώματα και δεν εκχωρούμε τίποτα και σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα που μετατρέπουν τα σώματά μας σε καταναλωτικά προϊόντα και μας αντικειμενοποιούν.

Ανυποχώρητα υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, την υπάρχουσα νομοθεσία προστασίας της μητρότητας και την πλήρη εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τουλάχιστον.

Ανυποχώρητα υπερασπιζόμαστε την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών και ιδιαιτέρως όσων ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, των νέων γυναικών και κοριτσιών, σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας που προστατεύουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Ζητούμε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να αποσύρει αμέσως την απαράδεκτη ανάρτηση και να παίξει το θεσμικό της ρόλο για την προώθηση της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών.

H Γραμματεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/ Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

* Δάνειο από το βιβλίο Ορλάντο της Virginia Woolf: “The lady is aflame and silent. Perfect.” Όχι πια σιωπηλές.