Crash test κατά της μητρότητας

Η μητρότητα είναι δικαίωμα: να ασκείται από τις γυναίκες χωρίς τιμωρίες και ενοχές. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι καλύτερη για τις επιχειρήσεις απ’ ότι για τις εργαζόμενες.

Διαβάστε για το ίδιο θέμα στο Μωβ:

Ρεπορτάζ: Ηλέκτρα Βισκαρουδάκη

Την ώρα που σωρεία αντιδράσεων στη διεθνή επιστημονική και φεμινιστική κοινότητα προκαλεί η επιλογή των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Apple και Facebook να επιδοτήσουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων για τις εργαζόμενές τους, με το επιχείρημα ότι… τις διευκολύνουν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους χωρίς να θυσιάσουν τη μητρότητα και τη δημιουργία οικογένειας, η Γενική Γραμματεία Ισότητα και Φύλου (ΓΓΙΦ), όχι μόνον δεν αντέδρασε, αλλά προχώρησε σε… δημοψήφισμα για να εκφραστεί η κοινή γνώμη.
Αποτυχημένες, ούτως ή άλλως, κατά 70%-90% τεχνικές

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Αμερικανίδας Μάρκι Νταρνόφσκι, η οποία είναι εκτελεστική διευθύντρια του Center for Genetics and Society. Αναφέρει λοιπόν: “Δυστυχώς, Facebook και Apple χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να θέσουν τη ζωή των εργαζομένων τους σε κίνδυνο και αυτό καθιστά αυτομάτως πιο δύσκολη την απόκτηση παιδιών”. Τονίζει ότι η τεχνική της κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι “επικίνδυνη” για τη γυναίκα και “εξαιρετικά αναξιόπιστη” γιατί, όπως εξηγεί “Ακόμη και η American Society for Reproductive Medicine, της οποίας τα μέλη έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για την προώθηση ακριβών νέων διαδικασιών γονιμοποίησης, αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους από αυτή τη διαδικασία, αφού αυτή δεν πρόκειται να γίνει για ιατρικούς σκοπούς”. “Οι γυναίκες που εργάζονται σε εταιρείες, οι οποίες τους προσφέρουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων, πρέπει να εκλάβουν αυτό το ‘όφελος’ ως μέτρο πίεσης, παρά ως μέτρο ενδυνάμωσης της προσωπικότητάς τους”, σημειώνει εξηγώντας: “Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι στην καλύτερη περίπτωση -για μια τυχερή μειοψηφία- μια εξατομικευμένη υψηλής τεχνολογίας παρέμβαση για ένα θεμελιώδες κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με πλέγμα πολιτικών φιλικών προς την δημιουργία οικογένειας”. Επικαλείται, μάλιστα, και έρευνα του 2013, η οποία επισημαίνει ότι “οι νέες βελτιωμένες μέθοδοι κρυοσυντήρησης αποτυγχάνουν κατά 70% για γυναίκες ηλικίας περί τα 30 και κατά 90% για γυναίκες ηλικίας περί τα 40”.

Δημοσκόπηση μέσω του κατηγορούμενου Facebook!

Στην Ελλάδα, η ΓΓΙΦ επιλέγει να θέσει το θέμα σε δημοσκόπηση στο Facebook! Η εξήγηση που δίνουν από την ΓΓΙΦ είναι ότι θέλουν “ο κόσμος να εκφράσει τον προβληματισμό του”, σημειώνοντας ότι “πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για τη βιοηθική”. Αποκλείουν την πρόθεση για αλλαγή της νομοθεσίας, αναφέροντας ότι “η ελληνική νομοθεσία έχει διευθετήσει το ζήτημα της ιατρικής υποβοήθησης αναπαραγωγής από το 2002”, αφού, όπως υποστηρίζουν, “στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων”.

Πεδίο και τόπος ελέγχου τα σώματα των γυναικών

“Οικονομική υπογονιμότητα και ατεκνία από την μια, κρυογονική και βιοπολιτική από την άλλη. Τα σώματα των γυναικών, είτε σε καιρούς κρίσης, είτε σε καιρούς ‘ευμάρειας’ γίνονται πεδία και τόποι για την εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής, άρσης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού”, επισημαίνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απόσυρση της δημοσκόπησης χαρακτηρίζοντας “αστόχαστη στην καλύτερη περίπτωση και πολιτικά επικίνδυνη στάση της ΓΓΙΦ”. “Αντί η ΓΓΙΦ να καταγγείλει τη μεθόδευση που επιχειρείται (χωρίς μάλιστα επιμέρους στοιχεία για τον τόπο όπου θα εφαρμοστεί, πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι νομοθετικού πλαισίου προστασίας της μητρότητας εκεί, ούτε για τις διεκδικήσεις και αντιδράσεις των γυναικών), επιλέγει την άχρωμη, άοσμη, δήθεν ‘πολιτικά ουδέτερη’ (και politically correct) άποψη και οργανώνει ‘δημοψήφισμα’, καταγγέλλει προσθέτοντας: “Για όλα τα άλλα εξαιρετικά σοβαρά διακυβεύματα, σιωπή βαθιά”.

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων, αναφέρει: “Αλήθεια, τι ρόλο θα διαδραματίσουν σε μια τέτοια διαδικασία κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης και κέντρα μετατροπής της μητρότητας σε εμπόρευμα, η κατανάλωση του οποίου μάλιστα μπορεί να μετατεθεί στο απώτερο μέλλον προκειμένου να μη θιγεί η επιχείρηση; Να μη ‘θιγεί’ από την άσκηση ενός δικαιώματος, του οποίου η αναστολή μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωσή του, αν στο μεταξύ εμφανιστούν άλλα προβλήματα οποιασδήποτε φύσης. Μέχρι πού θα φτάσει ο έλεγχος του γυναικείου σώματος μέσω των νέων ιατρικών και άλλων τεχνολογιών;

Τι σημαίνει η πλήρης ιατρικοποίηση των αναπαραγωγικών λειτουργιών του σώματος των γυναικών, την ίδια στιγμή που ο θηλασμός σοκάρει τα ήθη και θεωρείται πρόκληση; Ή μήπως πρόκειται για ένα crash test προορισμένο να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις σε μια σχεδιαζόμενη θεσμική περιστολή των δικαιωμάτων της μητρότητας, όσων ακόμη απομένουν, έστω και στο γράμμα της εργασιακής νομοθεσίας μας; Διότι μόνο μια τέτοια περιστολή, που θα έκανε ασυμβίβαστη τη μητρότητα με την εργασία, θα καθιστούσε ελκυστική μια τέτοιου τύπου εργοδοτική παροχή. Τι σκοπεύει να κάνει η ΓΓΙΦ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών;”

“Και ελπίζουμε να είναι σαφές πως η διοργάνωση ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων καταγραφής της γνώμης δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεράσπιση ή συνηγορία υπέρ των γυναικών, ούτε καν προσπάθεια ενημέρωσής τους”, σημειώνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι: “Το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για τη ζωή και το σώμα τους, για το αν, πότε και πώς θα γίνουν ή όχι μητέρες είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών”.

πηγή: Η Αυγή