Ελάχιστες ελπίδες για τις Νιγηριανές μαθήτριες

Διαρκώς διαψεύδονται οι ελπίδες για την απελευθέρωση των 219 μαθητριών γυμασίου στη Νιγηρία, οι οποίες απήχθησαν από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στις 15 Απριλίου του 2014 στην περιοχή Τσίκμποκ, από τον κοιτώνα του δημόσιου σχολείου.

Το κίνημα “Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας” που έχει δημιουργηθεί από τότε, διαδηλώνει κάθε μέρα σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Αμπούτζα, μπροστά στο συντριβάνι Unity Fountain, ζητώντας από την κυβέρνηση να ενεργήσει για την εύρεση και επιστροφή των εφήβων κοριτσιών.

Όταν ανακοινώθηκε εκεχειρία μεταξύ της φονταμενταλιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και της κυβέρνησης της Νιγηρίας, στα μέσα του Οκτώβρη, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες για την απελευθέρωση των κοριτσιών, με βάση και δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής όμως, τίποτα δεν έχει γίνει, και μέλη του κινήματος, όπως η Aisha Yesufu που παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, διαμαρτύρονται για τις παραπλανητικές ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, και την παράλληλη έλλειψη αποτελεσματικότητας.

Η εκεχειρία δεν έχει σταματήσει τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, η οποία προελαύνει σε κάποιες περιοχές, εγκαθιδρύοντας τον νόμο της Σαρία και φυλακίζοντας ή εκτελώντας όσους και όσες τον παραβαίνουν.

Η απαγωγή των κοριτσιών αποτελεί μια ακραία εκδήλωση της φονταμενταλιστικής αυτής οργάνωσης, που την εντάσσει στον στρατιωτικό σχεδιασμό της, αφού όπως αναφέρεται σε διεθνή μίντια ζητά την ανταλλαγή των κοριτσιών με δικούς της κρατούμενους από την κυβέρνηση. Έχει βεβαίως ταυτόχρονα έναν πολεμικό και έναν μισογύνικο χαρακτήρα, αφού το κεντρικό μήνυμα είναι να μην μορφώνονται τα κορίτσια και να γυρίσει η θέση της γυναίκας σε πρωτόγονες καταστάσεις.

WireAP_d1e5cbb7ab49494e9daedfa08f87c66e_16x9_992
Η φωτογραφία αυτή είναι από τις καθημερινές διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αμπούτζα, της 14ης Οκτωβρίου. Φωτογραφία του Associated Press

 

Η Νιγηρία, μια χώρα της Αφρικής με 160 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει εξίσου μουσουλμάνους και χριστιανούς, αλλά το κίνημα της Μπόκο Χαράμ είναι φονταμενταλιστικό, κάτι που στη νεότερη εκδοχή του βλέπουμε σήμερα στην Συρία με την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ με σκοπό να δημιουργήσει Ισλαμικό κράτος διαρκεί εδώ και 5 χρόνια, όπου χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Υπάρχουν υπεύθυνοι στη διεθνή πολιτική σκηνή που με τις πολιτικές τους και τις επεμβάσεις τους εξέθρεψαν οργανώσεις σαν κι αυτή και τους στόχους τους, στη Νιγηρία, στο Αφγανιστάν ή στη Συρία, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης ανάλυσης. Πάντως, η αυξανόμενη δύναμη αυτού του κινήματος που έχει θύλακους και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, και μπορεί να ονομαστεί ισλαμοφασιστικό, πλήττει καίρια τα γυναικεία δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

Στις φετινές εκδηλώσεις για την 25η Νοέμβρη, για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγωγή των 276 (περίπου 60 κατάφεραν να δραπετεύσουν) κοριτσιών από τη Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη βία διεθνώς για το 2014.

Σίσσυ Βωβού

[youtube]http://youtu.be/0WsA0JAistA[/youtube]