Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε μονογονεϊκές οικογένειες

Tο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που στην Ελλάδα έρχεται με τεράστια καθυστέρηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις αρχές του 2015 σε 13 δήμους, όπως ανακοινώθηκε. Η κρίση αποκάλυψε με τον πιο εμφανή τρόπο και φυσικά ενέτεινε, τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά, έρχεται να καλύψει με ψιχία κάποια κενά ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Υπογραμμίζουμε ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, περίπου 85-90% γονέα μητέρα, και συνεπώς αυτό το συγκεκριμένο πακέτο της φτώχιας προορίζεται για τις γυναίκες.

Β.Σ.

Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι

* Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο

* Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο

Ο κατάλογος με τους 13 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί

1. Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας

2. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Εδεσσας

3. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών

4. Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννίνων

5. Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας

6. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας

7. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

8. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας

9. Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας

10. Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης

11. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου

12. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου

13. Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου

Τα στοιχεία από: http://www.iefimerida.gr/node/173982#ixzz3I86QZ5sY


 

Η … ευαισθησία του  κοινωνικού κράτους σε όλο της το μεγαλείο. Μονογονεϊκή οικογένεια, με καρδιοπαθείς και μοναδικό εισόδημα μία πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, καλείται από το κράτος να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι – τρώγλη, που μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, στην Ξάνθη.

Μία φτωχή οικογένεια στην ορεινή Γλαύκη, που ζει σε ένα σπίτι ετοιμόρροπο με σοβαρά προβλήματα στατικότητας και σε συνθήκες διαβίωσης που μόνο ανθρώπινες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, ζουν από κοντά την… ευαισθησία του ελληνικού κράτους.

Πρόκειται για ένα διώροφο παλιό οίκημα, το όποιο έχει για κεντρική είσοδο μια ξύλινη δίθυρη πόρτα που συνήθως χρησιμοποιείται σε αποθήκες ή κτηνοτροφικές μονάδες, με το ισόγειο να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Η πρόσβαση στον επάνω όροφο γίνεται μέσω ξύλινης ξεχαρβαλωμένης εσωτερικής σκάλας, ενώ το πάτωμα του κτηρίου έχει καλυφθεί από στρώμα χώματος το οποίο όπως αναφέρουν οι ένοικοι δημιουργήθηκε από τις βροχοπτώσεις.

Στον δεύτερο όροφο, δεν υπάρχει ταβάνι παρά μόνο η σκεπή στην οποία εντοπίζονται ρωγμές, ενώ υπάρχουν συνολικά τρεις χώροι που κατοικούνται αλλά βρίσκονται σε εξίσου άθλια κατάσταση. Η θέρμανση του χώρου γίνεται με σόμπες ωστόσο το γεγονός πως το σπίτι περιστοιχίζεται από ξύλινες πρόχειρες κατασκευές καθιστά επικίνδυνη ακόμη και τη χρήση τους. Εντός του μισογκρεμισμένου σπιτιού δεν υπάρχει καν τουαλέτα, η οποία βρίσκεται έξω σε άλλον χώρο.

Το απόκομμα από τον… ΕΝΦΙΑ!

Όπως αναφέρει ο κ. Καρά Χουσεΐν Φερίτ, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του πατέρα του. “Είμαστε πέντε αδέλφια, οι αδελφές μου έχουν παντρευτεί και σήμερα μένουμε εδώ εγώ, η μητέρα μου και ο μικρός μου αδελφός” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως η μοναδική πηγή εσόδων της οικογένειας είναι ένα επίδομα που τους καταβάλει ο ΟΓΑ, μιας και ο μικρός του αδελφός είναι ανήλικος, καθώς και τα ελάχιστα μεροκάματα που κάνει ο ίδιος κατά διαστήματα. “Κάνω ένα ή δύο μεροκάματα κάθε 10 ημέρες και βγάζω 5 με 10 ευρώ” συμπληρώνει, με τους εισοδηματικούς πόρους να μην επαρκούν ούτε για την κάλυψη των απαραίτητων για την καθημερινή επιβίωση της οικογένειας, πόσο μάλλον για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

Η εν λόγω τρώγλη, δεν ξέφυγε από τον παραλογισμό του κράτους, μιας και η οικογένεια κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ και μάλιστα ύψους 237 ευρώ! 

“Παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, βάζουμε περισσότερα ρούχα για να βγάλουμε τον χειμώνα. Η μάνα μου έχει καρδιά, τα πόδια της την πονάνε. Δεν μπορεί να σκουπίσει, να καθαρίσει. Φοβούμαστε να ανάψουμε τη σόμπα γιατί το σπίτι είναι γκρεμισμένο θα πάρει φωτιά και θα καούμε και εμείς μέσα. Παίρνει 350 ευρώ επίδομα και που να πάνε αυτά τα λεφτά; για τα φάρμακα της μητέρας μου; το σπίτι; ή το ρεύμα; δεν μένει απολύτως τίποτα” εξηγεί ο Καρά Χουσεϊν Φερίτ. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως ο ίδιος τον ελεύθερό του χρόνο κατασκευάζει χειροποίητα νταούλια, μουσικά όργανα, τα οποία ωστόσο όπως αναφέρει δεν μπορεί να πουλήσει.

πηγή: singleparent.gr