Παγκόσμιοι δείκτες ισότητας ανάμεσα στα φύλα: με βήματα χελώνας κλείνει το χάσμα

Με την παραδοχή πως ό,τι μπορεί να μετρηθεί μπορεί και να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, τα τελευταία χρόνια διεθνείς οργανισμοί έχουν διαμορφώσει Δείκτες μέτρησης των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα, στην κοινωνική και οικονομική σφαίρα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Δείκτης Κοινωνικών Θεσμών και Ισότητας – SIGI: Από την πρώτη έκδοσή του το 2009, ο Δείκτης Κοινωνικών Θεσμών και Ισότητας, ή SIGI (Social Institutions and Gender Index) αποδείχθηκε ότι είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο έρευνας, πολιτικής και προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη και την χάραξη πολιτικής, καθώς δείχνει με σαφή τρόπο την καθολική επικράτηση των διακρίσεων στους κοινωνικούς θεσμούς και τονίζει τη σημασία της ένταξης της διάστασης του φύλου στα κοινωνικά πρότυπα, σε εκστρατείες για την ισότητα των φύλων. Η τρίτη έκδοση του θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2014. Η παρουσίαση του Δείκτη θα γίνει στο Όσλο, στις 27 Νοεμβρίου σε ολοήμερη εκδήλωση Η έκδοση του 2014 καταγράφει και μετράει διακρίσεις με βάση το φύλο στους νόμους, στις στάσεις και τις πρακτικές σε 160 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τις χώρες του ΟΟΣΑ

Παγκόσμιος δείκτης της ισότητας των φύλων: Η ετήσια Έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη που αφορά στο χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2014, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Οκτωβρίου, 2014. Σύμφωνα με το WEF «ο δείκτης επισημαίνει το χάσμα ανά χώρα ανάμεσα στα φύλα με κριτήρια που βασίζονται στην οικονομία, την πολιτική, την εκπαίδευση και την υγεία, που επιτρέπουν την ουσιαστική σύγκριση μεταξύ περιφερειών και εισοδηματικών ομάδων διαχρονικά» με στόχο να δοθεί μια συνολική εικόνα των διαφορετικών επιπέδων της ανισότητας των φύλων σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Με βάση τα εννέα χρόνια που συλλέγονται δεδομένα για τις 111 χώρες που υπήρξαν μέρος της έκθεσης από την έναρξή του δείκτη, ο κόσμος έχει δει μια μικρή βελτίωση στην ισότητα για τις γυναίκες μόνο στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την Έκθεση για το Παγκόσμιο Χάσμα ανάμεσα στα Φύλα για το 2014, το χάσμα όσον αφορά την οικονομική συμμετοχή και την ευκαιρία ανέρχεται σήμερα στο 60% σε όλο τον κόσμο, έχοντας κλείσει κατά 4%, από το 56% του 2006.

Φέτος περιλαμβάνονται στην έκθεση 142 χώρες. Οι 5 χώρες στην κορυφή της λίστας στην έκθεση είναι οι σκανδιναβικές χώρες με πρώτη την Ισλανδία ενώ στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Τελευταία στην κατάταξη των χωρών είναι η Υεμένη.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μικρότερο σε σχέση με την υγεία και τη δυνατότητα επιβίωσης με ποσοστό 96% σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ 35 χώρες έχουν κλείσει την ψαλίδα εντελώς. Παρ ‘όλα αυτά, αυτός είναι ο μόνος δευτερεύων δείκτης σύμφωνα με τον οποίο μειώθηκε το χάσμα κατά τα τελευταία εννέα χρόνια. Το χάσμα του μορφωτικού επιπέδου είναι το επόμενο μικρότερο σε ποσοστό 94% σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ, 25 χώρες έχουν κλείσει τη διαφορά εντελώς. Ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στα φύλα για την οικονομική συμμετοχή και την ευκαιρία υστερεί πεισματικά, το χάσμα για την πολιτική χειραφέτηση, ο τέταρτος πυλώνας που μετράται, εξακολουθεί να είναι ακόμα μεγάλο, παρουσιάζοντας ίση μεταχείριση των φύλων μόνο κατά το 21%, αν και αυτή η παράμετρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2006.

Crackdown to enforce Islamic dress code
Ιρανοί αστυνομικοί προειδοποιούν γυναίκες για τα ρούχα και το χτένισμά τους, κατά τη διάρκεια εκστρατείας για την επιβολή του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας στην Τεχεράνη. Το Ιράν βρίσκεται στην 130ή θέση της κατάταξης της ισότητας των δύο φύλων. (Φωτογραφία: Abedin Taherkenareh / European Press Photo Agency)

Ο δείκτης συνεχίζει να παρακολουθεί την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χάσματος των φύλων μιας χώρας και την εθνική ανταγωνιστικότητά της. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επειδή οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν κατά το 50% τη δυνητική βάση ταλέντων μιας χώρας, η ανταγωνιστικότητα της χώρας αυτής μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν και πώς εκπαιδεύει και αξιοποιεί τις γυναίκες. Συνοπτικά η εικόνα σε παγκόσμια κλίμακα έχει ως εξής:

* 96% η σύγκλιση ανάμεσα στα φύλα στην Υγεία

* 93% στην Παιδεία

* 60% στην Οικονομία

* 21% στην Πολιτική

Η έκθεση τοποθετεί την Ελλάδα στην 91η θέση, καθώς τα τελευταία χρόνια το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα στη χώρα μας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Από την 69η θέση της κατάταξης που ήταν η χώρα μας το 2006, κατάφερε να ανέβει στην 58η το 2010 και στην 60η την επόμενη χρονιά, αλλά την τελευταία τριετία το χάσμα μεγάλωσε ξανά, καθώς το 2012 η Ελλάδα ήταν 82η, το 2013 81η και το 2014 91η.Στους επιμέρους τομείς, η χώρα μας είναι 87η στη συμμετοχή στην οικονομία και στις ευκαιρίες. Στην εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, καθώς είναι στην 53η θέση, όπως και στην Υγεία στην 55η θέση, αλλά υστερεί σημαντικά στην πολιτική χειραφέτηση, καταλαμβάνοντας την 108η θέση. Στην παρουσία των γυναικών στη βουλή, η Ελλάδα είναι 68η και στην τοποθέτηση των γυναικών σε υπουργικές θέσεις 130η.

Στην έκθεση για το 2014 αναφέρεται ότι για να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα φύλα με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν 81 χρόνια προσπάθειας, δηλαδή θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2095 για να απολαύσουμε την ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ισότητα των φίλων; Περιμένετε στην ουρά μέχρι τον 22ο αιώνα» σχολιάζει εύστοχα τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Δείκτη. Παρατηρεί ότι ενώ ως οργανισμός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι αξιέπαινο για την πρωτοβουλία του να αναδείξει το χάσμα ανάμεσα στα φύλα σε παγκόσμια κλίμακα, στα δικά του όργανα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 20% στη συμμετοχή των γυναικών. Έτσι, ανάμεσα στους επικεφαλείς μόνο 2 από τα 18 μέλη των επιτροπών διοίκησης είναι γυναίκες, μόλις το 11%, ενώ στο 25μελές διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν μόνο 5 γυναίκες.

Και κλείνουν με το εύλογο ερώτημα, «Είμαστε προετοιμασμένες οι γυναίκες να περιμένουμε άλλη μια γενιά για την πολυπόθητη ισότητα ανάμεσα στα φύλα;» απαντώντας, «ΟΧΙ, πρέπει να περάσουμε από τους αριθμούς και τα λόγια στη δράση».

Πηγές:

http://wikigender.org/index.php/The_2014_Social_Institutions_and_Gender_Index_(SIGI)

http://womenlobby.org/news/european-international-news/article/gender-equality-stand-in-queue-and

Ποια ισότητα των φύλων; -Ολοένα και μεγαλύτερο το χάσμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/175855#ixzz3ICaeXRaG http://www.todayfocus.gr/kosmos-is/pagkosmios-xartis-tis-isotitas-ton-dyo-fylon

Χριστίνα Κούρκουλα