Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Καμπάνια συλλογής υπογραφών για ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστριών/μεταναστών

Πριν από 9 χρόνια, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών έκανε την πρώτη της δυναμική είσοδο στην πολιτική για τη μετανάστευση με την καμπάνια “Όχι στο ρατσισμό από την κούνια”. Τότε, το 2005, ζητούσε με εκδηλώσεις, φυλλάδια, παραστάσεις σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε θεσμικούς φορείς όπως τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και με ερωτήσεις στη Βουλή, να εγγράφονται στα δημοτολόγια τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Τότε, τα παιδιά έπαιρναν ληξιαρχική πράξη γέννησης και μετά οι γονείς έπρεπε να πάνε στην Αλβανία, στη Σιέρα Λεόνε, στη Ρωσία ή όπου αλλού, να τα εγγράψουν στα δημοτολόγια της πόλης των μεταναστών γονιών τους.

Παραλογισμός; Όχι, απλώς η ελληνική πολιτική για τη μετανάστευση.

Σύντομα η καμπάνια αποδέχθηκε και προώθησε και άλλα αιτήματα, και προπαντός το αίτημα και την απαίτηση να παίρνουν ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Το φυλλάδιο της καμπάνιας, εδώ:

Ο νόμος που υποβλήθηκε το 2009 από το ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη Βουλή το 2010 (3838/2010) είχε πρόνοιες που θα νομιμοποιούσαν περισσότερα από 100.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε μικρή ηλικία. Ο νόμος αυτός όμως στηλιτεύθηκε ως αντισυνταγματικός, η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών σαμποταρίστηκε λόγω της πολιτικής αντίδρασης της Νέας Δημοκρατίας, σύντομα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και κρίθηκε αντισυνταγματικός το 2012 και καταργήθηκε, και όσα παιδιά είχαν πάρει την ιθαγένεια, περίπου 7.000, είναι ξεκρέμαστα. Ισχύει πλέον ο παλιός νόμος, δηλαδή είμαστε στο πουθενά.

Πρόσφατα ξεκίνησε μια καμπάνια με συλλογή υπογραφών για το ζήτημα αυτό, που την παρουσιάζουμε σύντομα παρακάτω.

“Περίπου 200.000 παιδιά, γεννημένα και/ ή μεγαλωμένα στην Ελλάδα, έχουν γονείς μετανάστες. Αυτά τα παιδιά δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος, το οποίο τους αρνείται το δικαίωμα στην ιθαγένεια. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την περιθωριοποίησή τους αφού τους στερεί το αίσθημα του ανήκειν στην ελληνική κοινωνία.

Φαντάσου να είχες γεννηθεί και/ή μεγαλώσει σε μια χώρα, η οποία αρνείται να σου αναγνωρίσει τα νόμιμα δικαιώματα ενός πολίτη.

Φαντάσου να μην σου χορηγεί ταυτότητα η χώρα στην οποία γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.

Φαντάσου να χρειάζεσαι άδεια διαμονής για να ζεις νόμιμα στη χώρα που γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.

Φαντάσου να μην έχεις δικαίωμα ψήφου στη χώρα όπου γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.

Φαντάσου να μην έχεις πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της χώρας όπου γεννήθηκες και/ ή μεγάλωσες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το δικαίωμα να είμαστε πολίτες της χώρας στην οποία γεννηθήκαμε και / ή μεγαλώσαμε.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ για να δημοσιοποιήσουμε το ζήτημα στην Ευρώπη και να πιέσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και/ ή μεγαλώσει στην Ελλάδα.”

Υπογράφετε εδώ

Σίσσυ Βωβού

[youtube]http://youtu.be/vIJRARQRU0o[/youtube]