Ινδία: Οργή και διαδηλώσεις για τον θάνατο 13 γυναικών μετά από επεμβάσεις στείρωσης

Εξοργισμένοι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της κεντρικής Ινδίας, όπου 13 γυναίκες πέθαναν μετά τη μαζική στείρωση την οποία υπέστησαν στο πλαίσιο προγράμματος που προωθούν οι αρχές.

Άλλες 14 γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν.

Οι γυναίκες οι οποίες είχαν δεχθεί να στειρωθούν αποζημιώνονταν από το κράτος με το ποσό των 1.400 ρουπιών η καθεμία (περίπου 20 ευρώ).

«Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε σηπτικό σοκ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμαρ Τακούρ, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης. «Φαίνεται ότι τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένα. Αναμένουμε τις απαντήσεις της έρευνας η οποία διεξάγεται για την υπόθεση», πρόσθεσε.

Οι γυναίκες έκαναν εμετό και παρουσίασαν μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης αμέσως μετά τη λαπαροσκοπική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν στις σάλπιγγες. Σύμφωνα με έτερο τοπικό αξιωματούχο, όχι μόνο οι γυναίκες οι οποίες στειρώθηκαν το Σάββατο στο Μπιλάσπουρ, αλλά και εκείνες οι οποίες υποβλήθηκαν στην επέμβαση την Δευτέρα, στα πλαίσια άλλου, παρόμοιου προγράμματος, παρουσίασαν επίσης επιπλοκές. «Έξι γυναίκες από το Γκορέλα νοσηλεύονται στο Μπιλάσπουρ», διευκρίνισε ο Σονμάνι Μπόρα.

Εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά στο Ραϊπούρ, την πρωτεύουσα του Τσατίσγκαρ, όπου δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την παραίτηση του τοπικού πρωθυπουργού, Ράμαν Σινγκ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Σινγκ και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Διαδεδομένη πρακτική

Η στείρωση είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους «οικογενειακού προγραμματισμού» στην Ινδία και πολλά κρατίδια προωθούν μαζικές επεμβάσεις αυτού του είδους, κυρίως για τις γυναίκες που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Θεωρητικά, οι γυναίκες προσέρχονται εθελοντικά στα κέντρα, ωστόσο πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και δέχονται έντονες πιέσεις από υπαλλήλους των τοπικών αρχών.

Οι συνθήκες υγιεινής στα χειρουργικά κέντρα συχνά είναι άθλιες.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ο γιατρός και ο βοηθός του χειρούργησαν 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία για όλες. Κάποιες από τις γυναίκες είπαν σε δημοσιογράφους ότι τις ανάγκασαν να στειρωθούν.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έδωσε εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση και τέσσερις αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης του Τσατίσγκαρ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ο γιατρός ο οποίος πραγματοποίησε τις επεμβάσεις διώκεται για ιατρική αμέλεια.

πηγή: left.gr