Μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία.

Την αποτελούν πέντε νεαρές κοπέλες – μουσικοί, η Κάλια Καμπούρη (κανονάκι,τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά(κιθάρα,τραγούδι) , η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο,κρουστά,τραγούδι), η Ειρήνη Συσκάκη (βιολί,τραγούδι) και ηΧαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν,τραγούδι).

Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει, στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, σε δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, και έργα Σμυρνιών συνθετών.

Με τη νεανική τους διάθεση φέρνουν την μουσική αυτή στο προσκήνιο, δίνοντάς της το χώρο που της αρμόζει στα μουσικά δρώμενα, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το υλικό που επιλέγουν να παρουσιάσουν με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Προσπαθούν μ΄αυτό τον τρόπο ν’ ανακαλύψουν τους συνδετικούς κρίκους που δίνουν συνάφεια και συνέχεια γοητευμένες από την έκλυση ενέργειας που ξεχύνεται μέσα από αυτή τη μουσική.

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν το ακροατήριο και το παρασύρουν να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από τον «Αρτεμώνα» της Σίφνου, ως την «Τρυγώνα» και το «Μη με κοιτάς στα μάτια» της Ηπείρου, απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας και τη «Ρουμπαλιά γαρουφαλλιά» από τη Μ.Ασία.

To Μάιο του 2012 σε δική τους παραγωγή , κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το οποίο είναι διαθέσιμο στο youtube.

Τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά» από την εταιρεία Final Touch σε διανομή της Cobalt και είναι διαθέσιμη σε όλα τα δισκοπωλεία. Συμμετέχει η Σοφία Μάνου.

Η ορχήστρα «Smyrna» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα όπου είχε τη χαρά να συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Μαρία Σουλτάτου και o Ζαχαρίας Καρούνης , σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σε πολιτιστικά φεστιβάλ, όπως «Γιορτή Σαμιώτικου κρασιού 2011» στη Σάμο, «Κιανά 2011» στην Ν.Κίο , «Μελιτζάζ 2012» στο Λεωνίδιο, «9η Γιορτή Αγροτουρισμού 2013» στη Χίο και σε πολλά άλλα.

*Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία με το όνομα Σμύρνα είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:
1. Μία από τις Αμαζόνες η οποία αναφέρεται ότι ίδρυσε τη Σμύρνη.
2. Κόρη του Θείαντα, βασιλιά των Ασσυρίων, ή του Κινύρα της Κύπρου. Ο Θείας ερωτεύθηκε τη Νύμφη Ωρείθυια και μαζί απέκτησαν τη Σμύρνα ή Μύρρα, όπως είναι γνωστή σε άλλη εκδοχή. Η Σμύρνα φιλονίκησε για κάποια άγνωστη αφορμή με την Αστάρτη, τη θεά της ομορφιάς (αντίστοιχη της Αφροδίτης). Η Αστάρτη, για να την εκδικηθεί, της προκάλεσε ένα ακατανίκητο ερωτικό πάθος για τον πατέρα της, τον Θείαντα. Μια μέρα η Σμύρνα μεταμφιέσθηκε σε σκλάβα του παλατιού και παρέσυρε τον Θείαντα, οπότε από το σπέρμα του πατέρα της έμεινε έγκυος και γέννησε τον Άδωνι. Ο Θείας έμαθε την αλήθεια και τότε θέλησε να σφάξει την κόρη του. Αλλά η Σμύρνα ζήτησε την επέμβαση των θεών, οι οποίοι τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο που ευωδιάζει, τη σμύρνα. Συνήθως αναφέρεται ότι ο Άδωνις ξεπήδησε από αυτό το δένδρο.

πηγή: ertopen.gr