Νίκη για τις γυναίκες οδηγούς στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει στις γυναίκες να οδηγούν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και η αστυνομία.

Η επιτροπή Μαντσλίς αλ-Σούρα, που συμβουλεύει τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα μπορούν να οδηγούν και οι γυναίκες αυτοκίνητο στην αραβική χώρα. Αυτό θα επιτρέπεται ωστόσο μόνον κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι άνω των 30 ετών, θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους μετά τις 8 το βράδυ και θα είναι μακιγιαρισμένες με μέικ απ! Επίσης θα είναι υποχρεωμένες να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες και να έχουν την έγκριση ενός ανδρικού συγγενικού προσώπου.

Εφόσον πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, θα επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο μέσα στις πόλεις χωρίς ανδρική συνοδεία, όμως εκτός πόλεων θα πρέπει να τις συνοδεύει ένας άνδρας. Η εισήγηση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον βασιλιά Αμπντουλάχ Ιμπν Αμπντιλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας, για να γίνει νόμος του κράτους.
Πριν συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο να λυθούν ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με το ισλαμικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει για παράδειγμα να μιλήσει ή –πολύ περισσότερο- να αγγίξει ένας ξένος άνδρας μία γυναίκα. Τι θα συμβεί λοιπόν, αν σταματήσει ένας αστυνομικός εξαιτίας κάποιας παράβασης μία γυναίκα οδηγό και πώς θα μεταφέρουν τις τραυματισμένες οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος τα σωστικά συνεργεία; Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται να δημιουργηθούν μεικτά κλιμάκια της αστυνομίας, των σωστικών συνεργείων και της οδικής βοήθειας, οπότε θα αργήσει λίγο η εφαρμογή του νόμου.
Η απαγόρευση της γυναικείας οδήγησης προκαλεί εδώ και χρόνια έντονες διαμάχες στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας. Οι πλούσιες οικογένειες της χώρας διαθέτουν σωφέρ για τις μετακινήσεις των γυναικών, όμως στις πιο φτωχές ήταν υποχρεωμένες οι γυναίκες να μεταφέρονται από κάποιον άνδρα συγγενή τους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο, να προειδοποιήσουν για τις βλαβερές συνέπειες που θα είχε η οδήγηση για την υγεία και τη…γονιμότητα των γυναικών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απαγόρευση.
Τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί από τις χειραφετημένες γυναίκες της χώρας ένα κίνημα ενάντια σε αυτή την ξεπερασμένη απαγόρευση. Πολλές από αυτές ανέβαζαν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες, όπου διακρίνονταν να οδηγούν αυτοκίνητο, παρόλον ότι απειλούνταν με βαριές τιμωρίες. Ακόμη και στις αρχές του 2014, δηλαδή πολύ πρόσφατα, καταδικάσθηκε μία γυναίκα σε 150 μαστιγώσεις, επειδή συνελήφθη στο τιμόνι!

Διάβασε περισσότερα στο: Νίκη για τις γυναίκες οδηγούς στη Σαουδική Αραβία | gazzetta.gr