Προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

onoffswitchΤο όλο σκεπτικό της εξοικονόμησης ενέργειας βασίζεται στη προσπάθεια για εξεύρεση όπων ορθολογικής χρήσης της ενέργειας προκειμένου να οδηγηθούμε σε μείωση της ζήτησης ενέργειας χωρίς να επηρεασθούν αρνητικά οι παραγωγικές διαδικασίες αλλά και η άνετη διαβίωσή μας.

Η πιο πάνω προσέγγιση είναι απόλυτα συμφέρουσα, διότι αντί να παράγουμε συνεχώς περισσότερη ενέργεια, προσπαθώντας να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση, θα μειώσουμε τη ζήτηση εφαρμόζοντας συστήματα και διαδικασίες εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον η θετική επίδραση στο περιβάλλον θα είναι τεράστια, αφού οι αέριοι ρύποι θα μειωθούν αναλογικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

lightΟι ηλεκτρικές λάμπες εκτός από τεχνητό φως προσφέρουν παράλληλα και θερμότητα στον χώρο που λειτουργούν. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η προσφερόμενη από τα φώτα θερμότητα απομακρύνεται με την χρήση κλιματιστικών. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν είναι αναγκαία.

Μια λάμπα πυρακτώσεως 40 Watt όσο και μία λάμπα φθορισμού 40 Watt καταναλώνουν την ίδια ενέργεια σε μία ώρα. Εντούτοις η λάμπα φθορισμού παράγει πέντε φορές μεγαλύτερη φωτεινή ακτινοβολία ενώ θερμαίνει πολύ λιγότερο τον περιβάλλοντα χώρο.

Για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορούμε να χρησιμοποιούμε ροοστάτες αντί για κλασικούς διακόπτες, ρυθμίζοντας την έντασή τους σε χαμηλά επίπεδα όταν το πολύ φως δεν είναι αναγκαίο.

lampΟι εξωτερικοί χώροι δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά φωτισμένοι την νύχτα. Χρησιμοποιούμαι λαμπτήρες με μικρότερη ισχύ σε εξωτερικούς χώρους και γενικότερα σε περιοχές όπου δεν είναι απαραίτητο το πολύ φως.

Σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο κήπος, χρησιμοποιούμαι τα κατά πολύ οικονομικότερα φωτοηλεκτρικά φώτα τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική την ημέρα και την ηλεκτρική σε φωτεινή την νύχτα.

Για ασφάλεια την νύχτα προτιμείστε τους ανιχνευτές κίνησης που ανοίγουν αυτόματα τα φώτα όταν κάποιος πλησιάζει ή απομακρύνεται από τον περίβολο του σπιτιού σας αντί να κρατάτε τα εξωτερικά φώτα διαρκώς ανοικτά.

lightΚαθαρίζουμε τακτικά τα τζάμια των παραθύρων ώστε να διέρχεται όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα το φως της ημέρας.

Ο υπερβολικός φωτισμός στο γραφείο μπορεί να είναι επιβλαβής για τα μάτια μας. Αξιοποιούμε όσο το δυνατόν τον φωτισμό της ημέρας τοποθετώντας το γραφείο μας κοντά σε ένα καλά φωτιζόμενο παράθυρο. Οι φωτεινές ακτίνες πρέπει να τέμνουν κάθετα την διεύθυνση στην οποία κοιτάμε.

Το φυσικό φως της ημέρας, μπορεί να ανακλαστεί βαθιά μέσα στο δωμάτιο, με την χρήση καθρεφτών, φωταγωγών και άλλων αρχιτεκτονικών τεχνικών και να λειτουργήσει συμπληρωματικά του τεχνητού φωτισμού.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ και ΨΥΞΗ

Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή υφάσματα.

airconditionΤο καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός κλείνουμε τα κλιματιστικά και προτιμάμε το φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα.

Κλείνουμε τον κλιματισμό μία με δύο ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας μας. Σε χώρους όπου δεν επισκεπτόμαστε συχνά, καλό είναι να απενεργοποιούμαι το σύστημα κλιματισμού.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Εκτός του ότι είναι επιβλαβές αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου με αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη.

sobaΣόμπες κηροζίνης, υγραερίου ή ξύλου μετατρέπουν το οξυγόνο σε διοξείδιο του άνθρακα. Οι συγκεκριμένες απαιτούν καλό αερισμό του χώρου καθότι για να γίνει τέλεια καύση και η βέλτιστη παραγωγή θερμότητας αναγκαία είναι η παρουσία περίσσειας οξυγόνου. Επιπλέον μικρή συγκέντρωση οξυγόνου σε ένα χώρο προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες και βεβαίως κακή ψυχολογική διάθεση.

Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στην αποφυγή αλλεργιών.

Διασφαλίζουμε ότι το κλιματιστικό είναι γεμάτο με Freon ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν το χρειαζόμαστε.

bathroomΑερίζουμε το λουτρό μετά από κάθε μπάνιο ώστε να μην παραμένει εντός σπιτιού ο παραγόμενος ζεστός – υγρός αέρας. Ο τελευταίος επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του κλιματιστικού.

Οι συμπιεστές από ψυκτικές συσκευές (όπως μεγάλα ψυγεία) πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ώστε η θερμότητα που απάγεται να μεταφέρεται εκτός της κατοικίας και να μην εντείνεται η χρήση του κλιματιστικού.

windowΦυτά και δέντρα τοποθετημένα γύρω από τον συμπιεστή του κλιματιστικού τον βοηθούν να δουλεύει πιο αποδοτικά. Η σκιά που του προσφέρουν βοηθάει ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του χαμηλή και έτσι να απαγάγετε ευκολότερα η θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Δεν τοποθετούμε φυτά πάρα πολύ κοντά στον συμπιεστή του κλιματιστικού γιατί τότε εμποδίζεται η ομαλή ροή του θερμού αέρα μακριά από την συσκευή.

tentΤέντες τοποθετημένες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι οι απαιτήσεις σε κλιματισμό μειώνονται.

Χρησιμοποιούμε φιμέ τζάμια ή μεμβράνες για τα ανατολικά και δυτικά παράθυρα του σπιτιού μας. Αυτά αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την διείσδυση της φωτεινής ακτινοβολίας και την θέρμανση του εσωτερικού του σπιτιού μας το καλοκαίρι.

Χρησιμοποιούμε διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες στα παράθυρα του σπιτιού μας.

Επισκευάζουμε τρύπες ή χαραμάδες από όπου μπορεί να υπάρξουν διαρροές θερμότητας.

fireplaceΚλείνουμε καλά τον καπνοφράκτη του τζακιού όταν τελειώσει η χειμερινή περίοδος.

Φυτεύουμε γκαζόν στο έδαφος προκειμένου να το προστατέψουμε από την διάβρωση και να μειωθεί η ανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία. Δέντρα σωστά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι βοηθούν ώστε να διατηρείται σκιερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απορροφώντας μέρος της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας που ειδάλλως θα έφθανε στο σπίτι. Τόσο η προσπίπτουσα όσο και η ανακλώμενη ακτινοβολία εάν φθάσουν στο κτήριο το θερμαίνουν.

treeΦυτεύουμε γκαζόν, δέντρα και θάμνους από τοπικά είδη της περιοχής μας, καθότι θα έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό του καλοκαιρινούς μήνες.

Σε θερμές σχετικά περιοχές, χρησιμοποιούμαι ανοικτά χρώματα για το εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού μας. Η ηλιακή ακτινοβολία θα ανακλάται περισσότερο και το σπίτι θα θερμαίνεται λιγότερο.

Κατά τις χειμωνιάτικες μέρες με ηλιοφάνεια, αφήνουμε ανοικτά τα πατζούρια και τις κουρτίνες ώστε οι ακτίνες του ηλίου να θερμαίνουν το σπίτι. Αντιθέτως τις χειμωνιάτικες νύχτες φροντίζουμε να είναι κλειστά ώστε να μην χάνει θερμότητα το σπίτι με την μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Θερμοσίφωνο

Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του θερμοσιφώνου σε χαμηλή θερμοκρασία μειώνοντας έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται. Ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος ενός συνηθισμένου νοικοκυριού αφορά κατά ένα 25% την χρήση ηλεκτρικού θερμοσιφώνου.

showerΠροτιμάμε, στο μέτρο του δυνατού, ένα γρήγορο ντους αντί για ένα χρονοβόρο μπάνιο.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ οικονομικές και αποδοτικές σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η δiliakosική μας.

Μονώνουμε αποτελεσματικά τους σωλήνες θερμού νερού και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού σας ή στο έδαφος.

Κουζίνα

kouzinaΑξιοποιούμε την θερμότητα που είναι συσσωρευμένη στο μάτι ή τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας μετά το μαγείρεμα προκειμένου να ζεστάνουμε το φαγητό.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα η θερμότητα που έχει συσσωρευτεί στο μάτι θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

Χρησιμοποιούμε κουζίνες υγραερίου. Είναι πιο οικονομικές στην κατανάλωση ενέργειας.gaskouzina

Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα. Μαγειρεύει πιο γρήγορα και οικονομικά.pot

Μαγειρεύοντας με σχεδόν κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας μπορεί να μειωθεί σημαντικά η θερμότητα που χρειάζεται για το μαγείρεμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο όταν ακριβώς χρειάζεται και όχι νωρίτερα.

Ψυγειοκαταψύκτης

Αποψύχουμε τακτικά τους ψυγειοκαταψύκτες ώστε να απομακρύνεται ο πάγος από το εσωτερικό τους, διευκολύνοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του ψυγειοκαταψύκτη.

refrigeratorΑφήνοντας την πόρτα του ψυγείου για πολύ ώρα ανοικτή, επιτρέπουμε στην υγρασία να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ψυγείου και να μετατραπεί σε πάγο δυσκολεύοντας την ομαλή λειτουργία του ψυγείου.

Κλείνουμε σε αεροστεγή δοχεία τα φαγητά πριν τα βάλλουμε στο ψυγείο. Έτσι παγιδεύεται η όποια υγρασία στο δοχείο και ο αέρας του ψυγείου διατηρείται ξερός. Πέραν της παγοποίησης της υγρασίας που δυσκολεύει την ομαλή λειτουργία, απαιτείται πολύ περισσότερη ενέργεια για την ψύξη του υγρού παρά του στεγνού αέρα.

Τα ψυγεία που αποψύχονται από εμάς χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από ότι αυτά που αποψύχονται αυτόματα.

Η σχάρα στην πίσω πλευρά του ψυγειοκαταψύκτη χρησιμεύει για την απαγωγή θερμότητας από τον χώρο ψύξης στο περιβάλλον. Διευκολύνουμε την απαγωγή θερμότητας διατηρώντας την σχάρα καθαρή. Έτσι μειώνεται ο χρόνος λειτουργίας του συμπιεστή.

Αφήνουμε ένα αρκετά μεγάλο διάκενο στο πίσω μέρος του ψυγείου ώστε να αερίζεται καλά η σχάρα απαγωγής θερμότητας.

Προτιμούμε ψυγεία τα οποία εξοικονομούν ενέργεια, για τον σκοπό αυτό καλύτερα είναι τα μη εντοιχιζόμενα μοντέλα.

Δεν ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες του ψυγείου και του καταψύκτη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τοποθετούμε τον ψυγειοκαταψύκτη μακριά από θερμαντικά σώματα ή την κουζίνα.

Αποψύχουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα αργά τοποθετώντας τα στο θάλαμο ψύξης. Λόγω της χαμηλότερης από τον θάλαμο θερμοκρασίας τους, απορροφούν θερμότητα από το θάλαμο ψύξης και κατεβάζουν την θερμοκρασία του.

Πλυντήριο

washmachineΓεμίζουμε πλήρως το πλυντήριο όταν είναι να πλύνουμε.

Χρησιμοποιούμε το οικονομικό πρόγραμμα πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων.

Όσο λιγότερο θερμό νερό χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομείτε. Πλένουμε τα ρούχα με κρύο ή χλιαρό νερό.

Θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων το σούρουπο και ανοίγουμε την πόρτα του ώστε να στεγνώσουν τα πιάτα μόνα τους κατά την διάρκεια της νύχτας αντί να τα θερμάνουμε.

Αποφεύγουμε την χρήση στεγνωτηρίου ρούχων.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

PCΠροτιμάμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες που εξοικονομούν ενέργεια (energy efficient)

Κλείνουμε τον υπολογιστή μας όταν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε για αρκετή ώρα

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές μεθόδους αλληλογραφίας και αποθήκευσης δεδομένων. Είναι πιο γρήγορες, δεν πιάνουν καθόλου χώρο και εξοικονομούν χαρτί και κατ’ επέκταση ενέργεια και φυσικούς πόρους.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

carfixΡυθμίζουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας ώστε να δουλεύει σωστά και να έχει χαμηλή χιλιομετρική κατανάλωση καυσίμου.

Οδηγούμε το αυτοκίνητό μας στην περιοχή στροφών οικονομικής λειτουργίας προκειμένου να έχουμε οικονομία καυσίμου. Αποφεύγουμε τις πολύ υψηλές στροφές όπου η απόδοση του κινητήρα είναι πολύ μικρή, άλλα και τις πάρα πολύ χαμηλές όπου η καύση του καυσίμου δεν είναι τέλεια.

Οι σχάρες αποσκευών στα αυτοκίνητα μειώνουν τον αεροδυναμικό συντελεστή και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου, ιδιαίτερα δε στα ταξίδια όπου οι ταχύτητες είναι μεγάλες.

Δεν αφήνουμε χωρίς λόγο βαριά αντικείμενα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, αυξάνεται η κατανάλωση ιδιαίτερα μέσα στην πόλη με τα συχνά σταμάτα – ξεκίνα.

Φροντίζουμε ώστε ο σιγαστήρας και η εξάτμιση του αυτοκινήτου να είναι σε καλή κατάσταση προκειμένου τα καυσαέρια να βγαίνουν όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα και μηνbikeκαταναλώνουμε επιπλέον ενέργεια.

Χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας ή πηγαίνουμε με τα πόδια όταν οι αποστάσεις είναι μικρές και ο καιρός το επιτρέπει.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια, κουζίνες, κλιματιστικά, με μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές συνοδεύονται από ένα δείκτη ενεργειακής κλάσης (energy class) της μορφής A, B, C,…… Όσο πιο κοντά στο Α είναι αυτός ο δείκτης τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση της ηλεκτρικής συσκευής.

dvdΌταν δεν χρησιμοποιούμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, το DVD και το βίντεο, πρέπει να τα κλείνουμε από τον διακόπτη τους και όχι από το τηλεχειριστήριο. Ακόμα και σε κατάσταση αναμονής οι συγκεκριμένες συσκευές καταναλώνουν ενέργεια.

Προτιμούμε την κλασική αντί της ηλεκτρικής σκούπας , όποτε αυτό είναι εύκολο.skoupa

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι μία καλή λύση ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες αγροικίες.

 

Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ)

http://www.allaboutenergy.gr/Odigos.html


 

Στην σημερινή εποχή της κρίσης ο όρος «αυτάρκεια», ένας όρος ξεχασμένος τα περασμένα χρόνια της υπερκατανάλωσης, με μεγάλη σημειολογική αξία στα δύσκολα χρόνια της ανέχειας για τους παππούδες και τους γονείς μας, επανέρχεται δριμύτερος για να μας μάθει την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας στη ζωή μας.

Έτσι κι εμείς από αυτή τη στήλη θα δίνουμε συχνά ιδέες και συμβουλές για περισσότερη αυτάρκεια και οικονομία στην καθημερινότητά μας. Τρόπους να εξοικονομούμε χρήματα, εναλλακτικές χρήσεις υλικών που τα έχουμε στο σπίτι μας και άλλα που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και τον οργανισμό μας, φυσικά καλλυντικά και ορθολογική χρήση βοτάνων για πιο υγιεινή διαβίωση.

Οι ιδέες δεν απευθύνονται μόνο στις γυναίκες. Όλοι και όλες στο σπίτι μπορούμε να μάθουμε πώς να ζούμε πιο υγιεινά και πιο οικονομικά, αξιοποιώντας ό,τι υπάρχει διαθέσιμο γύρω μας.

Χριστίνα Κούρκουλα