Νέα εκδοχή της “εθελοντικής” εργασίας;

Η είδηση ότι χορηγείται επίδομα 300 ευρώ σε εκπαιδευτικούς με άδεια ανατροφής τέκνων, φαίνεται να είναι μια νέα εκδοχή της “εθελοντικής” εργασίας των εκπαιδευτικών, που προτάθηκε από το υπουργείο Παιδείας και αντιμετώπισε μεγάλη αντίδραση από το συνδικαλιστικό κίνημα. Η “εθελοντική” εργασία προτάθηκε για τους εκπαιδευτικούς που είναι άνεργοι, ώστε να αποκτήσουν μόρια και κάποτε να διοριστούν.

Τώρα έχουμε μια παρόμοια επίθεση που αφορά την άδεια ανατροφής τέκνων, που είναι όμως χειρότερη. Απ’ ότι γνωρίζουμε, οι εκπαιδευτικοί με άδεια ανατροφής παίρνουν το μισθό τους και η άδεια αυτή λαμβάνεται συνήθως από γυναίκες που έχουν γεννήσει, εκτός αν ο άνδρας είναι εκπαιδευτικός και η γυναίκα όχι, οπότε εκείνος την δικαιούται. Υπάρχει και η δυνατότητα να λαμβάνεται από πατέρες αν και οι δύο είναι εκπαιδευτικοί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Συνεπώς, πρόκειται για μια προσπάθεια ακύρωσης της άδειας αυτής, με το καρότο των 300 ευρώ, που σημαίνει ότι όταν αρκετοί εκπαιδευτικοί πέσουν στην παγίδα, σε λίγο δεν θα χρειάζεται πλέον άδεια ανατροφής και αυτή θα καταργηθεί, θα μειωθεί η διάρκειά της ή θα αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από 300 ευρώ το μήνα, αντί του μισθού.

Λύσεις φθηνές, λύσεις που υποβαθμίζουν το δικαίωμα να κάνεις ένα παιδί και να έχεις έναν εύλογο χρόνο να το φροντίσεις πριν επιστρέψεις στη δουλειά σου, λύσεις που σου στερούν ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα. Προπαντός, λύσεις που δημιουργούν ανθρωποφαγία μεταξύ των εργαζομένων πολλοί ή πολλές από τους οποίους και οποίες θα σπεύσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με το 300άρι.

Το υπουργείο μιλάει για 3.000 θέσεις οι οποίες χηρεύουν για το διάστημα της άδειας ανατροφής, και αντί να κάνει 3.000 προσλήψεις για να λειτουργούν καλά τα σχολεία, βρίσκει τη “λύση” των 300 ευρώ.

Πριν 30 χρόνια, τέτοιες άδειες ανατροφής δεν υπήρχαν. “Μου έτρεχε το γάλα από το στήθος μέσα στην τάξη και έφθασε μέχρι τα πόδια μου, ανακατεμένο με αίμα, οπότε το είδαν τα παιδιά”, μου είχε πει μια εκπαιδευτικός που είναι σήμερα 55 χρονών. Θα γυρίσουμε εκεί;

Μάλλον κάτι τέτοιο δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας για τις εργαζόμενες γυναίκες. Βέβαια, τα παιδιά έχουν συνήθως δύο γονείς, οπότε η μεν άδεια τοκετού είναι μόνο για τη γυναίκα, η δε άδεια ανατροφής είναι για έναν από τους δύο γονείς. Άρα, το πλήγμα είναι πρωτίστως στη γυναίκα αλλά δευτερευόντως σε ένα ανθρώπινο και εργασιακό δικαίωμα.

Αυτή ήταν η σχολιασμένη είδηση που σκοπεύαμε να ανεβάσουμε στο “Μωβ”, αλλά δυστυχώς και λόγω τεχνικού λάθους δημοσιεύθηκε χθες ασχολίαστη.

Σίσσυ Βωβού