Ερντογάν: Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες

της Βέρας Σιατερλή

Ο προέδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε να απαγορέψει το φιλί δημοσίως, τις διαδηλώσεις την πρωτομαγιά το Twitter και το YouTube το γέλιο στις γυναίκες σε δημόσιους χώρους. Έρχεται την παραμονή τις 25ης Νοεμβρίου να δηλώσει σε ομιλία του σε ένα συνέδριο για τη δικαιοσύνη και τις γυναίκες στην Κωνσταντινούπολη, ότι από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες. Τάδε έφη Ερντογάν την Δευτέρα 24/11 ενώπιον ενός κοινού που αποτελείτο σε μεγάλο βαθμό από τις γυναίκες.

«Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες: τη μητρότητα», είπε και επέκρινε ανοικτά τις φεμινίστριες. «Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να το κατανοήσουν, κάποιοι άλλοι όχι. Δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει στις φεμινίστριες γιατί αυτές δεν δέχονται ούτε καν την ιδέα της μητρότητας».

Ακόμη σημείωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο «επειδή αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση».

«Ο χαρακτήρας τους, οι συνήθειές τους και η φυσιολογία τους είναι διαφορετικές (…) δεν μπορείς να βάλεις μια γυναίκα που θηλάζει στην ίδια θέση, με τις ίδιες απαιτήσεις, με έναν άνδρα, που δεν έχει τις ίδιες ευθύνες», εξήγησε και συνέχισε.

«Δεν μπορείς να ζητήσεις από μια γυναίκα να κάνει τις ίδιες δουλειές με έναν άνδρα, όπως έκαναν παλιά τα κομμουνιστικά καθεστώτα», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Να της δώσεις ένα φτυάρι και να την αναγκάσεις να εργαστεί; Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Είναι αντίθετο με την ευαίσθητη φυσιολογία της».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι η ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας «είναι αντίθετη στους νόμους της φύσης», έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις επειδή δήλωσε ότι κάθε τουρκική οικογένεια θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά.

Στην Τουρκία το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται είναι μόλις 29%, βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, έναντι ενός 54% στη Γερμανία και ενός 57% στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ μέσα στο 2014 ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που έχουν βιαστεί και έχουν συλλάβει έφτασε στις 2027 ανήλικα κορίτσια. Οι πληροφορίες αυτές πραγματικά σοκάρουν. Ωστόσο δεν παίρνεται κανένα μέτρο για να προστατευτούν τα ανήλικα κορίτσια που πέφτουν θύματα των βιαστών τους, μένουν έγκυα χωρίς καν να υπάρχει γάμος, παρά του ότι ανθεί και ο γάμος με ανήλικα μικρά κορίτσια. Εντυπωσιακό είναι πως τα κρούσματα βιασμών ανήλικων κοριτσιών που μένουν έγκυα, απαντώνται ακόμα και στις δυτικές περιοχές της Τουρκίας όπου υποτίθεται πως ο πληθυσμός είναι περισσότερο «πολιτισμένος» και δεν είναι ανεκτά τέτοια ισλαμικά πρότυπα. Έτσι, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, την τελευταία επταετία, το μεγαλύτερο ποσοστό των βιασμών ανήλικων κοριστών απαντάται στην Κωνσταντινούπολη με 6586 περιπτώσεις. Δεύτερη έρχεται η Σμύρνη, με 5714 περιπτώσεις και έπονται τα Άδανα, στην κεντρική Ανατολία, με 5181 περιπτώσεις. Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε η δυνατότητα έγιναν ιατρικές επεμβάσεις ενώ, όπως διαπιστώθηκε, η ψυχολογική κατάσταση των περισσότερων θυμάτων ανήλικων κοριτσιών ήταν πολύ κακή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ .GR , Milliyet Daily Newspaper