Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Έλεγχος, απειλές, προσβολές, υποτίμηση, συναισθηματικός εκφοβισμός, απομόνωση, καταδίωξη, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση… είναι κάποιες από τις όψεις της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων.

Ταπείνωση, φόβος, ντροπή, θυμός και απόγνωση… είναι κάποια από τα συναισθήματα που νιώθουν οι κακοποιημένες γυναίκες.

…αλλά η Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων δεν συμβαίνει σε «κάποιες» γυναίκες… μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ή έφηβη.

Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας ενημερώνει το κοινό για το βιβλίο που έχει εκδόσει με τίτλο Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση.

Ο Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση, ενημερώνει –με εύληπτο και άμεσο τρόπο- κάθε γυναίκα που κακοποιείται στη συντροφική, ερωτική ή συζυγική της σχέση (αλλά και κάθε άλλο άτομο που ενδιαφέρεται για αυτήν), για το τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να απευθυνθεί και ποιες είναι οι υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν τα συστήματα υγείας-πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης στη χώρα μας. Περιγράφει, δηλαδή, σε απλό και κατανοητό λόγο, το ισχύον νομικό πλαίσιο, τις διαθέσιμες δομές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί μια κακοποιημένη γυναίκα προκειμένου να ζητήσει υπηρεσίες τεκμηρίωσης, προστασίας, στήριξης και/ή θεραπείας για την ίδια και τα παιδιά της, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Τα πρώτα κεφάλαια του Οδηγού παρουσιάζουν το φαινόμενο της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες των κακοποιημένων γυναικών, τις συνέπειες της κακοποίησης, προειδοποιητικές ενδείξεις και τους κοινά αποδεκτούς Μύθους που -δυστυχώς ακόμη και σήμερα- περιβάλλουν το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών από τον σύντροφό τους. Γράφτηκαν με στόχο να βοηθήσουν κάθε κακοποιημένη γυναίκα να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι “αυτό που της συμβαίνει” είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και να τη στηρίξουν, καθοδηγώντας την να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνη και απαλλάσσοντας την από συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν γυναίκες και κορίτσια να αναγνωρίσουν τις προειδοποιητικές ενδείξεις μιας βίαιης σχέσης πριν εμπλακούν σε αυτήν και ότι θα φανεί χρήσιμος σε κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για μια κακοποιημένη γυναίκα (αλλά δεν ξέρει πώς πρέπει να φερθεί).

Ο Οδηγός είναι διατυπωμένος (στο μεγαλύτερο μέρος του) σε πρώτο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τη φωνή καθεμιάς από τις γυναίκες που συνάντησε η αφηγήτρια μέσα από το δικό της οδοιπορικό, για να περιγράψει τα βήματα που χρειάστηκε πρώτα να ανακαλύψει και μετά να ακολουθήσει -τόσο η ίδια αλλά και καθεμιά από τις συνοδοιπόρισσές της- για να αποδράσει από τη βίαιη σχέση της.

Παρακάτω παρατίθεται ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

…Μετά έπρεπε να αποδεχτώ ότι ‘αυτό που μου συμβαίνει’ είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και ότι είμαι μια κακοποιημένη γυναίκα… και μετά να αποδεχτώ ότι φταίει εκείνος και όχι εγώ, ότι εκείνος είναι που έχει επιλέξει να μου φέρεται έτσι και ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει και μετά… μετά ήμουν πλέον έτοιμη να αρχίσω να καταστρώνω το σχέδιο της απόδρασής μου από αυτή τη βίαιη σχέση…

Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμουν ήταν πληροφορίες για το πού μπορώ να αναζητήσω βοήθεια, γεγονός που αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φανταζόμουν. Στην πορεία της αναζήτησής μου συνάντησα πολλές γυναίκες και διαπίστωσα ότι κι εκείνες είχαν δυσκολευτεί –άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο από μένα- για να βρουν πού έπρεπε να απευθυνθούν και τι έπρεπε να κάνουν για να μάθουν τι προβλέπει ο νόμος, πώς μπορούν να αποδείξουν ότι πράγματι τις κακοποιεί, πώς μπορούν να προστατευτούν οι ίδιες και τα παιδιά τους, πώς μπορούν να αποκτήσουν στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, πώς μπορούν να λάβουν ψυχολογική στήριξη…

Εκ μέρους όλων αυτών των γυναικών αποφάσισα να γράψω αυτό τον Οδηγό. Μοναδικός μου στόχος είναι κάθε κακοποιημένη γυναίκα, τη στιγμή που θα αισθανθεί έτοιμη να εγκαταλείψει τη βίαιη σχέση της να μπορεί να το κάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ‘πατώντας πάνω στα βήματα’ που χιλιάδες άλλες γυναίκες πριν από κείνη χρειάστηκε να ανακαλύψουν.

Πριν απ’ αυτό, όμως, σκέφτηκα να γράψω και μερικές πληροφορίες που ίσως βοηθήσουν κάποιες γυναίκες να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν λίγο γρηγορότερα απ’ ότι εγώ ότι ‘αυτό που τους συμβαίνει’ είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, να καταλάβουν γρηγορότερα απ’ ότι εγώ πως δεν φταίνε εκείνες ‘γι’ αυτό που τους συμβαίνει’, πως δεν το προκαλούν και, οπωσδήποτε, πως δεν τους αξίζει.

Απαλλαγμένες από τη ντροπή και την ενοχή, που μάλλον αισθανόμαστε όλες όσες ζούμε -ή ζήσαμε- σε μια βίαιη σχέση, είμαι σίγουρη ότι θα τους είναι πιο εύκολο να δουν ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει ‘αυτό που τους συμβαίνει’ είναι…

Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Ε.Δ.κ.Β. και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο:

www.antiviolence-net.eu/Odigos_apodrasis_web/index.html

Η έντυπη έκδοση του Οδηγού δυστυχώς έχει εξαντληθεί αλλά το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης με στόχο την επανέκδοση του βιβλίου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (E.Δ.κ.Β.)

Ζαχαρίτσα 12, 117 42, Αθήνα

Τηλ.: 210-92.25.491

E-Mail: info@antiviolence-net.eu

Website: www.antiviolence-net.eu

Facebook: www.facebook.com/EuropeanAntiViolenceNetwork

πηγή: epaggelmagynaika.gr