Τούγτσε Αλμπαϊράκ: Θρήνος στη Γερμανία για το κορίτσι που «δεν κοίταξε αλλού»

Με σιωπηλή αγρυπνία στο Βερολίνο οι Γερμανοί αποδίδουν φόρο τιμής στην φοιτήτρια Τούγτσε Αλμπαϊράκ, η οποία δέχθηκε άγρια επίθεση που την άφησε εγκεφαλική νεκρή αφότου παρενέβη και σταμάτησε ομάδα ανδρών που παρενοχλούσαν δύο έφηβες στις τουαλέτες εστιατορίου στο Όφενμπαχ.

Η τουρκικής καταγωγής Τούγτσε αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή την Παρασκευή, την ημέρα που θα γιόρταζε τα 23α της γενέθλια…

Η Γερμανία λέει αντίο στην νεαρή φοιτήτρια χαιρετίζοντας το θάρρος και το ηθικό της σθένος.

«Αγαπητή Τούγτσε, θαυμάζω το θάρρος σου. Είσαι ηρωίδα. Αναπαύσου εν ειρήνη» είναι η κάρτα που άφησε ένα κορίτσι δέκα ετών έξω από το νοσοκομείο του Όφενμπαχ, όπου νοσηλεύτηκε η Τούγτσε.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε ολονυχτίες με κεριά έξω από το εστιατόριο όπου δέχθηκε επίθεση η τουρκικής καταγωγής φοιτήτρια και σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί κρατούσαν επιγραφές στα γερμανικά που έγραφαν «Danke [Ευχαριστώ] Tugce», και άλλοι φορούσαν t-shirts που έγραφαν στην τουρκική γλώσσα «Seni seviyouruz» (Σε αγαπάμε).

Στη μνήμη της Τούγτσε διοργανώνεται τη νύχτα της Κυριακής σιωπηλή αγρυπνία στο Βερολίνο.

Η 23χρονη Τούγτσε

Περισσότερες από 50.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει αίτημα για την απονομή μετά θάνατον του του Εθνικού Μεταλλίου Τιμής στην Τούγτσε Αλμπαϊράκ.

Ο γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ χαρακτήρισε την φοιτήτρια υπόδειγμα για το έθνος σε συλλυπητήρια επιστολή προς την οικογένειά της. «Θα παραμείνει πάντα υπόδειγμα για εμάς, ολόκληρη η χώρα θρηνεί μαζί σας» ανέφερε.

«Εκεί που άλλοι γύρισαν το βλέμμα και κοίταξαν αλλού, η Τούγτσε επέδειξε υποδειγματικό θάρρος και ηθικό σθένος» υπογράμμισε στην επιστολή του ο γερμανός πρόεδρος, ο οποίος επίσης δήλωσε πως θα εξετάσει το αίτημα απονομής του Εθνικού Μεταλλίου Τιμής.

Δεκαοκτάχρονος τελεί υπό κράτηση για την επίθεση της 15ης Νοεμβρίου, η οποία άφησε την Τούγτσε Αλμπαϊράκ σε κωματώδη κατάσταση.

Η φοιτήτρια έτρεξε σε βοήθεια όταν άκουσε τις κραυγές που έρχονταν από την τουαλέτα ενός φαστ φουντ στο Όφενμπαχ, κοντά στην Φρανκφούρτη, όπου δύο κορίτσια παρενοχλούνταν από ομάδα ανδρών, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ένας άνδρας επέστρεψε και επιτέθηκε στην Τούγτσε στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, χτυπώντας την άγρια στο κεφάλι με ρόπαλο.

Οι γονείς της έλαβαν την απόφαση να την αποσυνδέσουν από το μηχάνημα υποστήριξης την Παρασκευή όταν οι γιατροί τους ενημέρωσαν πως η κόρη τους είναι εγκεφαλική νεκρή και απέκλεισαν την πιθανότητα να επανέλθει.

Η Τούγτσε την Παρασκευή θα συμπλήρωνε τα 23 της χρόνια.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη – in.gr

left.gr