Ροχαλίζουν και οι γυναίκες;

της Βέρας Σιατερλή

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό και αντιαισθητικό, πολλές φορές προδίδει εκτός από υπερβολική κούραση και οργανική δυσλειτουργία. Το ροχαλητό είναι ο ήχος που ακούγεται από τη δόνηση λόγω κάποιου φραγμού στην ελεύθερη δίοδο του αέρα και προκαλείται όταν η ροή του αέρα από τη μύτη ή από το στόμα στους πνεύμονες διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ήχος του μπορεί να είναι απαλός, δυνατός, σκληρός, άγριος.

Τις ώρες που κοιμόμαστε δεν έχουμε σάλιο και η περιοχή «ξεραίνεται», τα κύτταρα των αεραγωγών δονούνται και να χτυπούν στο πίσω μέρος του λαιμού, με αποτέλεσμα να βγαίνει ο θόρυβος που ονομάζουμε ροχαλητό. Φραγμοί μπορεί να θεωρηθούν: τα κρεατάκια ή οι πρησμένες αμυγδαλές ή μία αλλεργία που μπορεί να σας ταλαιπωρεί, ένα μπούκωμα στη μύτη κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στο στόμα ή το λαιμό ή ακόμα και αν έχετε παραπάνω κιλά. Αν διαπιστώσετε ότι ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες. Όταν αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας ή αν είναι διακεκομμένη η αναπνοή σας, είστε ανήσυχες βήχετε ή πνίγεστε όταν κοιμάστε, η εισπνοή σας είναι θορυβώδης ή ξυπνάτε απότομα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώσει για το πως μπορείτε να θεραπεύσετε το πρόβλημα.

Όταν κοιμάστε μόνη, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε. Όταν όμως έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 7 ώρες, και την επόμενη ημέρα αισθάνεστε κουρασμένες και αυτό συμβαίνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 μήνες), ενώ έχετε φυσιολογικό ύπνο, τότε θα πρέπει να ελέγξετε εάν παρεμβάλετε στον ύπνο σας το ροχαλητό. Για να ελέγξετε την εκδοχή να ροχαλίζετε μπορείτε να καλέσετε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο στο σπίτι για ύπνο, είτε να χρησιμοποιήσετε κασετόφωνο εγγραφής που λειτουργεί μόνον όταν ανιχνεύσει θόρυβο.

Περίπου το 40% των ανδρών και 25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Στο παρελθόν δεν θεωρούνταν τίποτε άλλο παρά μία ακουστική ενόχληση που κρατούσε ξύπνιο το σύντροφό μας. Σήμερα όμως έχει γίνει γνωστό πως μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο του ανώτερου αναπνευστικού και να προκαλέσει υπνική άπνοια. Γι’ αυτό εάν γνωρίζεται ότι ροχαλίζετε για αρκετό καιρό θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, διότι είναι περισσότερο δικό σας πρόβλημα, παρά αυτού που βρίσκεται δίπλα σας στο κρεβάτι

Το φαινόμενο παρατηρείται όταν ισχύουν οι παρακάτω παράγοντες

  • Εμμηνόπαυση: Οι γυναίκες ροχαλίζουν περισσότερο μετά την ηλικία των 40, λόγω του ότι οι περισσότερες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί ροχαλητό, καθώς οι ορμόνες αυτές είναι που εμποδίζουν την εμπλοκή της αναπνευστικής οδού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Κληρονομικότητα: το ροχαλητό ίσως είναι και οικογενειακή υπόθεση…
  • Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία προκαλεί ροχαλητό στις γυναίκες, εξαιτίας του λίπους που συσσωρεύεται στον λαιμό και το οποίο πιέζει την αναπνευστική οδό, προκαλώντας τον ενοχλητικό ήχο. Το κάπνισμα προκαλεί ή και επιδεινώνει αρκετά την κατάσταση
  • Αλκοόλ: Μία από τις παρενέργειες του αλκοόλ είναι η χαλάρωση των μυών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αναπνευστικής οδού. Ακριβώς όπως και οι άντρες, έτσι και οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν στον ύπνο αν νωρίτερα έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ηρεμιστικά και αντι-ισταμινικά φαρμάκα
  • Χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα η οποία προκαλείται από κρυώματα ή αλλεργίες
  • Στραβό ρινικό διάφραγμα Ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης
  • Κρυολογήματα κατά τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού
  • Η στάση του ύπνου: Οι γυναίκες συνηθίζουν να ροχαλίζουν όταν κοιμούνται ανάσκελα. Σε αυτή τη στάση η βάση της γλώσσας τραβιέται προς τα πίσω εξαιτίας της βαρύτητας, κλείνει τον λαιμό και μπλοκάρει την αναπνευστική οδό.
  • Αμυγδαλές και Κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν

Πηγή: www.queen.gr