Για την παγκόσμια ημέρα HIV/AIDS

Αναργούμε σήμερα, με μικρή καθυστέρηση λόγω του τραγικού συμβάντος της αυτοκτονίας μιας διαπομπευμένης οροθετικής γυναίκας, Δελτίο Τύπου της ACT UP για την παγκόσμια ημέρα HIV/AIDS, καθώς και κοινό Μεταδελτίο τριών οργανώσεων, της PRAKSIS, θετικής Φωνής και Κέντρου Ζωής.
Το Μωβ

……………………………………………

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την 1η ΔΕΚ 2014 της Act Up Δρασε

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

……………………………………………

Δυστυχώς και αντίθετα από τη διεθνή εικόνα που δείχνει σημαντική κάμψη στις νέες HIV λοιμώξεις, στην Ευρώπη ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται.

Περισσότερες από 131.000 νέες HIV λοιμώξεις αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και την Κ. Ασία.

Η εικόνα στην Ελλάδα μοιάζει να τροποποιείται με την ομάδα των χρηστών ενδοφλεβίως ουσιών να μειώνεται και την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες να πρωτοπορεί ξανά.

  Σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης HIV/AIDS μετάδοσης – Α εξάμηνο 2010-2014  / στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ

MSM άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες

IDU χρήστες ενδοφλεβίως ουσιών

HET ετεροσεξουαλική μετάδοση

UNK άγνωστος τρόπος μετάδοσης
Η μάχη κατά του HIV/AIDS, είναι εμφανές ότι  πρέπει να μπει και πάλι ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Τα τελευταία χρόνια οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις γενικότερες περικοπές των χρηματοδοτήσεων βάζουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης αλλά και πρόσβασης στη θεραπεία.

Νόμοι και νομικά εξαμβλώματα του τύπου των υγειονομικών διατάξεων (39 Α) που στιγματίζουν και κάνουν πιο ευάλωτους πληθυσμούς που ήδη διακινδυνεύουν να εκτεθούν στην HIV λοίμωξη, μπαίνουν σε εφαρμογή παρά τις ενδείξεις της αρνητικής τους επίπτωσης στη δημόσια υγεία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι φαινόμενα σύλληψης, φυλάκισης και διαπόμπευσης ατόμων μεHIV/AIDS φαίνεται πως υποκαθιστούν την ανυπαρξία πολιτικών πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και θολώνουν το τοπίο μιας στυγνής και απάνθρωπης δημόσιας διοίκησης.

Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων είναι εμφανής.

Χρειαζόμαστε καμπάνιες για, τις επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές, την προώθηση του προφυλακτικού, τις επικίνδυνες πρακτικές χρήσης, την προώθηση των προγραμμάτων διανομής/ανταλλαγής συριγγών, ως τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της HIV λοίμωξης σε αντίθεση με τις καμπάνιες προώθησης της χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων ως μεθόδου πρόληψης.

Τα συμφέροντα πώλησης φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών για την Hiv/Aids Λοίμωξη είναι σαφώς αντίθετα από τα συμφέροντα της Δημόσιας Υγείας και σε καμία περίπτωση δε μπορεί η πολυφαρμακία να υποκαθιστά προγράμματα αγωγής υγείας.

Το τέστ ελέγχου για την HIV λοίμωξη δεν μπορεί να προωθείται μέσω ΕΣΠΑ χωρίς να συνδέεται με τη θεραπεία, ενώ ταυτόχρονα το τεστ τιμολογείται στα νοσοκομεία 9 Ε καταργώντας αν συνταγογραφηθεί, το υποτιθέμενο ανώνυμο και εμπιστευτικό του ελέγχου.

Είναι αναγκαία η εγγύηση της πρόσβασης στη θεραπεία.

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών αλλά και μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων έχει βαθύνει επικίνδυνα. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει συμβάλει σημαντικά στην περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμών, πρακτικά αποκλείοντάς τους.

Οι ανασφάλιστοι δεν δικαιούνται πρόσβασης στη θεραπεία για τηνHIV/AIDS  λοίμωξη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοσοκομεία να δηλώνουν την αδυναμία τους να συνεχίσουν τη χορήγηση θεραπείας σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους της πρόνοιας ασθενείς καθώς έχουν κατακρημνισθεί οι προϋπολογισμοί τους.

Είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το στίγμα και το ρατσισμό.

Οι άνθρωποι με HIV/AIDS, τα ομο/αμφιφυλόφιλα άτομα, οι διεμφυλικοί, οι χρήστες τοξικών ουσιών αντιμετωπίζουν ακόμη πολλές διακρίσεις. Πολιτικές και νομοθεσία είναι απαραίτητες για την εξάλειψη του στιγματισμού και το σεβασμό βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει πρόσβαση στην πληροφόρηση, στη διάγνωση, στη θεραπεία και στη φροντίδα.

Απαιτείται περισσότερη προσπάθεια

α) για την εγγύηση παροχής θεραπείας για τους ανθρώπους με HIV, Ηπατίτιδα C (HCV) και πολύ-ανθεκτική φυματίωση καθώς και

β) για την ανανέωση των επιστημονικών παρεμβάσεων πρόληψης σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της επιδημίας έναντι των πολυδάπανων επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων που συχνά επιλέγουν οι ακριβά αμειβόμενες ακόμη και σε καιρούς κρίσης, διαφημιστικές εταιρείες.

Αυτό ωστόσο απαιτεί  επιστημονικό προγραμματισμό, οικονομικό προϋπολογισμό και αξιολόγηση που δεν φαίνεται να συγκινούν τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας αλλά ούτε και των επιστημονικών εταιριών.

Είναι γεγονός ότι κάνουμε περισσότερα επιστημονικά συνέδρια το χρόνο για την HIV/AIDS λοίμωξη από προγράμματα πρόληψης γύρω από αυτήν.

Για την ACT UP HELLAS, η φετινή Διεθνής ημέρα κατά του AIDSέχει χαρακτηριστικά προηγούμενων δεκαετιών.

Είμαστε ξανά στο δρόμο για τα αυτονόητα: πρόληψη, θεραπεία, αντιμετώπιση του στιγματισμού.

Μ’αυτές τις συνθήκες ο στόχος των 90-90-90 της UNAIDS:

το  90% των ανθρώπων με HIV να γνωρίζουν την οροθετικότητά τους,

το 90% των ανθρώπων με HIV/AIDS  που το χρειάζονται να είναι σε θεραπεία και

το 90% των ανθρώπων σε αγωγή να έχουν επιτύχει τους στόχους της θεραπείας,

μοιάζει τολμηρή φαντασίωση.

……………………………………………….

Βγάλαμε δελτίο τύπου χωρίς το κόκκινο κορδελάκι, φροντίζουμε να το φοράμε όλο τον χρόνο, κρατώντας μέσα του συντρόφισσες κ συντρόφους που χάσαμε απ την αδιαφορία της πολιτείας. 

…………………………………………………

δυστυχώς είχαμε προβλέψει τις εξελίξεις για το 2014 με σχετικό άρθρο από αυτόν τον διαδικτυακό τόπο τον Φεβρουάριο και σας το παραθέτουμε:  

http://actupathens.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html


 

Μεταδελτίο για συνέντευξη τύπου για 1η Δεκεμβρίου

Όπως παρουσίασε η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κα Τζένη Κρεμαστινού, η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) αποτυπώνεται για μια ακόμα χρονιά στα στοιχεία (από 239 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 84 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014). Παράλληλα βλέπουμε ότι η επιδημία εξακολουθεί να μεταδίδεται σταθερά στην διαχρονικά πρώτη ομάδα επιπολασμού, αυτή των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (από 290 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 281 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014).

Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, Νίκος Στεργίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με αφορμή την Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου. “Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, οφείλουμε να το κάνουμε για όλους τους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί”, είπε.

Η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της ΜΚΟ PRAKSIS, Μαριανέλλα Κλώκα, παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων αναφορικά με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών που μένουν πίσω εξαιτίας της γραφειοκρατίας του κράτους και της έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας. “Το σύστημα που ταλαιπωρεί τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τους ΧΕΝ μπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι ένα αποτυχημένο σύστημα. Το Υπουργείο οφείλει να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τη δημόσια υγεία”.

Ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής, Νίκος Δέδες, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου (ECDC) στα οποία φαίνεται ότι αν αναλυθεί η πορεία των σταθερών διαγνώσεων στην Ευρώπη, υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. “Το ποσοστό των θετικών διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί”, τόνισε παράλληλα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Υγείας, κα Κατερίνα Παπακώστα, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος Μιχάλης Κατρίνης, ο υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, κος Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης, κα Δήμητρα Παρασκευά, η εκπρόσωπος του 18ΑΝΩ, κα Κατερίνα Σαρρημιχάλη, η πρώην υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης του Υπουργείου Υγείας, κα Χριστίνα Παναγιωτίδη.

Τονίζεται η δέσμευση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ για την λειτουργία του προγράμματος υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού την ερχόμενη Δευτέρα (8/12/2014) και η κατάργηση της λίστας αναμονής για χορήγηση υποκατάστασης στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Σχετικά με την υγειονομική διάταξη 39α, ενώ υπογραμμίστηκε από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των φορέων και των ΜΚΟ η ανάγκη κατάργησής της, δεν υπήρξε καμία σαφή δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας.