Σεξουαλική παρενόχληση σπουδαστριών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Απάντηση του καθηγητή-ερευνητή για την έρευνα

Ανασυντάσσει, σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Με την κλασική ταχτική κουκουλώματος αντιδρά ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της ΣΣΕ και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος αποκαλύπτει.

Αναστάτωση έχει προκληθεί από την αποκάλυψη στην οποία έχει προβεί το Δίκτυο Σπάρτακος με δημοσίευμά του την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την έρευνα που δημοσιεύεται στο βιβλίο του καθηγητή Κοινωνιολογίας Γ. Καφφέ που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Η έρευνα του καθηγητή σχετικά με «τις γυναίκες στον στρατό» πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 σε σπουδάστριες της ΣΣΕ, παρουσιάστηκε ως εισήγηση το Δεκέμβριο του 2012 σε ημερίδα που διεξήχθη στην ΣΣΕ και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η γυναίκα Στρατιώτης, Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις» εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 2013. Το θέμα της αποκάλυψης είναι η σεξουαλική παρενόχληση από άνδρα που δηλώνει μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, ότι ένοιωσε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής. Δηλαδή ότι παρενοχλήθηκε το 33,3%. Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει.

Το ζήτημα αποκτά άλλες διαστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο αριθμός των Τεταρτοετών σπουδαστριών είναι μικρότερος των εισακτέων καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει αποχωρήσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Σχολή, ενώ είναι δεδομένο από όλους ότι σαφώς υπάρχει ένα ποσοστό σπουδαστριών που δεν έχουν αποκαλύψει το τι βίωσαν.

Επίσης, πουθενά στις ανακοινώσεις του ερευνητή δεν αναφέρεται το πόσο σοβαρά έλαβε υπόψη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα, ποια μέτρα έλαβε η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων!

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αξίζει να συνεκτιμηθούν με τα παρακάτω αποτελέσματα της έρευνας που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Στρατιωτικών Σχολών και της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά σπουδαστές και σπουδάστριες.

Όπως επισημαίνεται και από τον ίδιο τον ερευνητή ως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας, οι σχεδόν μισές ερωτηθείσες 4ετείς, το 40% δηλαδή, απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν στη σχολή!

Ενώ συχνά ο εγχώριος και διεθνής τύπος αναφέρεται στα ζητήματα βιασμών και γενικότερα σεξουαλικής παρενόχλησης στους ξένους στρατούς, η ανάδειξη του συγκεκριμένοι ζητήματος αποτελεί ταμπού για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ελάχιστες οι περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και ακόμη πιο λίγες οι υποθέσεις που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες. Είναι η στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ που δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διαφυλάττοντας το «Γόητρο του Στρατού», πλήττοντας όμως την Αλήθεια, τα δικαιώματα των γυναικών και μετατρέπουν την ενημέρωση σε χειραγώγηση.

Αντί λοιπόν, όπως σημειώνει το Δίκτυο Σπάρτακος, να απαντήσει η διοίκηση της ΣΣΕ, το ΓΕΣ και το Υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ο υπεύθυνος για την έρευνα καθηγητής τοποθετήθηκε δημόσια διευκρινίζοντας ότι “το ερώτημα που έθεσε στις σπουδάστριες της Σχολής Ευελπίδων είναι αν έχουν νοιώσει απόπειρα παρενόχλησής τους κι όχι αν παρενοχλήθηκαν”.

Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι το ίδιο. 1 στις 3 δήλωσαν ότι έχουν νοιώσει απόπειρα παρενόχλησης. Η προσπάθεια συγκάλυψης όμως χαρακτηρίζει την υπόθεση τουλάχιστον οπισθοδρομική και κατάπτυστη.

Η αρχική εντύπωση που προκαλείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας, ακολουθείται από τη γνώση του γεγονότος ότι η επιλογή φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, έλκοντας τους νέους των πιο φτωχών περιοχών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης επικράτειας. Είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί η έρευνα πρέπει να εξαφανιστεί…

Το διάγγελμα-ανακοίνωση του καθηγητή, «θυμίζει άλλες εποχές» και αναδημοσιεύεται από Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων στο δικτυακό τους ιστότοπο.

Πηγή: Diktiospartakos.blogspot.com