Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών για την 25η Νοέμβρη

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι γυναικών, με ανακοίνωσή της για την 25η Νοέμβρη, επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη να σταματήσει «η διεθνής πανδημία της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών», που αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή καταπάτησης των γυναικείων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα πιο πέρα, θεωρεί την επέτειο της 25ης Νοέμβρη μια ευκαιρία για αποτίμηση των μέχρι σήμερα αγώνων των γυναικών στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και συνάμα αφορμή για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μελλοντικών δράσεων και αγώνων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΛΓ κρίνει θετικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει θεσπίσει νέα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις γυναίκες να αποκτήσουν προστασία και υποστήριξη: είναι η ευρωπαϊκή εντολή προστασίας (που εγγυάται την προστασία των γυναικών όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ ) και η οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων, στην οποία προβλέπεται και η διάσταση του φύλου.

Επίσης, οι δύο φορείς της ΕΕ με αντικείμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, έχουν ασχοληθεί με τη συλλογή, την επεξεργασία και τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων δεδομένων, τα οποία αποτελούν μια αξιόλογη επιστημονική βάση για να κατανοήσουμε καλύτερα τις παραμέτρους και τους παράγοντες που επηρεάζουν το πεδίο εφαρμογής της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, υπερασπίστηκε με σθένος μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθέτησε ψηφίσματα που ζητούσαν ένα ευρωπαϊκό δίκαιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την αναγνώριση της πορνείας ως εμπόδιο για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και την υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου (κατάργηση της δουλείας) στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών επισημαίνει επίσης την σπουδαιότητα της έναρξης ισχύος της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική πράξη στην Ευρώπη στον τομέα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και η πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής παραβίασης των γυναικείων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η πολιτική βούληση για τη βελτίωση και την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών αμφισβητείται, καθώς μόνο 8 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τώρα. Επιπλέον, η ΕΕ δεν έχει ακόμη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της βίας και για την προστασία όλων των γυναικών και των κοριτσιών, παρά τις υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα είχε καταλήξει στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το 2010, και αντίθετα με τις δηλώσεις του Συμβουλίου για την υιοθέτηση μιας τέτοιας στρατηγικής και την ανάπτυξη περισσότερων πολιτικών και εργαλείων αντιμετώπισής της.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν έχει τα μέσα εκείνα που να δεσμεύουν νομικά και να παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τερματισμό και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλα τα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν τη βία με πολύ διαφορετικούς τρόπους, οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από χώρα σε χώρα στην ΕΕ, και η απουσία εναρμονισμένου νομοθετικού και πολιτικού ευρωπαϊκού πλαισίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα των γυναικών να αντισταθούν και να επιβιώσουν από την ανδρική βία.

Πώς όμως από τα λόγια περνάμε στην πράξη;

Κλείνοντας αυτόν τον απολογισμό των πεπραγμένων της Ε.Ε. στον τομέα της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων για το άμεσο μέλλον:

• Καθιέρωση του 2016 ως Ευρωπαϊκού Έτους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη δράσεων σε όλα τα επίπεδα.

• Υιοθέτηση και εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πορνείας. Να πάψει επιτέλους η ατιμωρησία, να ληφθούν μέτρα για την προστασία όλων των γυναικών, την πρόληψη της βίας, την ευαισθητοποίηση, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, και την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη.

• Υιοθέτηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τον τερματισμό της πορνείας και της σεξουαλικής διακίνησης μέσω της ποινικοποίησης της αγοράς του σεξ και της προμήθειας, της ανάπτυξης προγραμμάτων εξόδου και εκπαιδευτικών δράσεων.

• Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Τριήμερο Δράσης του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών

Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών διοργανώνει τον Δεκέμβριο τριήμερο δράσης στις Βρυξέλλες για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών:

• 7 & 8 Δεκεμβρίου – περισσότερες από 30 εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου του ΕΛΓ για τη Βία κατά των Γυναικών έχουν κλειστή συνάντηση στις Βρυξέλλες, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την καταγραφή του έργου του Παρατηρητηρίου του ΕΛΓ τα τελευταία 20 χρόνια και την ανάπτυξη στρατηγικών για το μέλλον.

• 8 Δεκεμβρίου – Το σκανδιναβικό μοντέλο ως πηγή έμπνευσης για τη διάσκεψη της ισότητας των φύλων – θα ακολουθήσει δεξίωση, που διοργανώνεται από τη Βουλή της Νορβηγίας στις Βρυξέλλες.

• 9η Δεκεμβρίου – πρωϊνή εκδήλωση με θέμα: «Μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία κατά των γυναικών: από το τοπικό στο υπερεθνικό».

• 9 Δεκεμβρίου κλειστή σύσκεψη εργασίας όσων υπέγραψαν την Πρόσκληση των Βρυξελλών «Μαζί για μια Ευρώπη ελεύθερη από την πορνεία». Περίπου 40 εκπρόσωποι ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πορνεία στην Ευρώπη και πέραν αυτής, και την οικοδόμηση στρατηγικών τόσο στην ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μετάφραση/προσαρμογή κειμένου: Χριστίνα Κούρκουλα