Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Καϊλάς Σατιάρτι το Νομπέλ Ειρήνης 2014

Αλιεύει και ανασυντάσσει: Βέρα Σιατερλή

Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε τραυματιστεί από πυρά των Ταλιμπάν διότι αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, και ο ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι έλαβαν τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης που τους απονεμήθηκαν, έπειτα από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τη μάχη τους υπέρ του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση. Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, έγινε στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

Η Μαλάλα είναι το νεότερο πρόσωπο στο οποίο έχει απονεμηθεί ποτέ το Νόμπελ (17 ετών). Η Πακιστανή έφηβη έχει επαινεθεί ευρύτατα για την παγκόσμια εκστρατεία που ξεκίνησε ως υπέρμαχη της εκπαίδευσης των κοριτσιών, αφότου μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν την πυροβόλησαν μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο το 2012 και κατάφερε να επιζήσει.

Ορισμένες οργανώσεις στη χώρα της την κατηγορούν ότι αποτελεί μαριονέτα της Δύσης κι ότι παραβιάζει το συντηρητικό δόγμα του σουνιτικού ισλάμ που εφαρμόζεται στη χώρα.

«Με τιμά η επιλογή της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ», «Είμαι υπερήφανη που είμαι η πρώτη Πακιστανή, η πρώτη νέα γυναίκα και το πρώτο τόσο νέο άτομο στο οποίο γίνεται αυτή η τιμή», τόνισε η Μαλάλα, μιλώντας από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου διαμένει πλέον.

«Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι». «Είναι η ιστορία πολλών κοριτσιών», τόνισε η 17χρονη Γιουσαφζάι, πιο γνωστή με το μικρό της όνομα, που χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε και του ιδρύματος που συνέστησε.

Ο Σατιάρτι Κάιλας, λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, (60χρονος) ηγήθηκε μη βίαιων διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ. Ο Σατιάρτι υπολογίζεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, κράτησε χαμηλό προφίλ στο Όσλο, αφήνοντας τη Μαλάλα, που μόνιμα ήταν περικυκλωμένη από θαυμαστές και θαυμάστριες, να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.

«Ένα νέο κορίτσι κι ένας άνδρας πολύ πιο μεγάλης ηλικίας, μια Πακιστανή κι ένας Ινδός, μια μουσουλμάνα κι ένας ινδουιστής, και οι δυο τους είναι σύμβολα αυτού που έχει ανάγκη ο κόσμος: περισσότερη ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη», δήλωσε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Χιλιάδες παιδιά, περίπου 7.000 μαθητές και μαθήτριες 6 ως 14 ετών, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο Νόμπελ για να επευφημήσουν τους δύο βραβευθέντες, υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους, ένα κοινό πολύ πιο μεγάλο από ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως για τη Μαλάλα, που είναι μόλις μερικά χρόνια μεγαλύτερη τους.

Η Μαλάλα συναντήθηκε με παιδιά, περπάτησε στους δρόμους για να χαιρετίσει υποστηρικτές και υποστηρίκτειές της, ενώ άνοιξε μια έκθεση όπου παρουσιάζεται μεταξύ άλλων αντικειμένων το ματωμένο της φόρεμα, που φορούσε όταν το σχολικό της λεωφορείο δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν.

«Είναι πολύ γενναία και πολύ σκληρή, μάχεται ακόμη κι αφού οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι», είπε ένα 12χρονο παιδί που περίμενε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ελπίζοντας να δει τη Μαλάλα.

Η βράβευση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ να αποκαταστήσει εν μέρει τη φήμη της, η οποία έχει πληγεί από τις αμφιλεγόμενες βραβεύσεις των τελευταίων ετών—της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο των Παιδιών του Κόσμου που έλαβε πριν λίγον καιρό, για την ανοικοδόμηση των σχολείων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα χρήματα αυτά θα δοθούν εξ ολοκλήρου για την ανοικοδόμηση σχολείων για τα παιδιά της Γάζας. Πιστεύω ότι αυτό σίγουρα θα βοηθήσει τα παιδιά να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση, να λάβουν ποιοτική παιδεία», δήλωσε η 17χρονη Πακιστανή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη βράβευσή της, μιλώντας στο δημαρχείου του Όσλο κατά την τελετή της απονομής, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νομπέλ, ο οποίος θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.

«Ήδη γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό υπέφεραν τα παιδιά από τις συρράξεις και τον πόλεμο στη Γάζα. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη τώρα την υποστήριξή μας, γιατί ζουν σε δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι. Τα χρήματα θα δοθούν στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση 65 σχολείων.

Το βραβείο των Παιδιών του Κόσμου ιδρύθηκε το 2000 από τη Σουηδία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους για τα παιδιά όλου του κόσμου μέσω του οποίου ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διεξάγεται μια ψηφοφορία για να επιλέξουν οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, τους υποψηφίους τους για το βραβείο.

Η Μαλάλα είναι η πρώτη ανήλικη – μετά την Άννα Φρανκ, η οποία τιμήθηκε μετά τον θάνατό της – που λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ, με το οποίο έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Κόφι Άναν.

Απειλές δέχθηκε η πακιστανή μαθήτρια από οργάνωση που έχει αποσχισθεί από τους πακιστανούς Ταλιμπάν. Η οργάνωση Τζαμάατ ουλ Άχραρ, απείλησε τη Μαλάλα με «κοφτερά και γυαλιστερά μαχαίρια» στον λογαριασμό της στο Twitter, λίγες ώρες αφού η νεαρή ακτιβίστρια τιμήθηκε με το Νόμπελ. «Πρόσωπα όπως η Μαλάλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αποθαρρυνόμαστε από την προπαγάνδα (των απίστων). Έχουμε ετοιμάσει κοφτερά και γυαλιστερά μαχαίρια για τον εχθρό του Ισλάμ», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Εχσανουλάχ Εχσάν. «Η Μαλάλα μιλά τόσο πολύ κατά των όπλων και των ένοπλων συγκρούσεων. Δεν γνωρίζει ότι ο ιδρυτής του βραβείου Νόμπελ της ήταν ο εφευρέτης των εκρηκτικών;», διερωτήθηκε ο Εχσάν.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν δεν έχουν σχολιάσει την βράβευση της Μαλάλα.

Είναι σίγουρο όμως ότι η Μαλάλα δεν φοβάται, όπως έχει αποδείξει, και θα συνεχίσει τον αγώνα της για την εκπαίδευση των κοριτσιών και για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ