Δεν έχει τέλος αυτή η τραγωδία σε Ιράκ και Συρία

Νέες μαζικές εκτελέσεις γυναικών από τους φονταμενταλιστές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρακινού Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 16-12, το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) εκτέλεσε τουλάχιστον 150 γυναίκες επειδή αρνήθηκαν να παντρευτούν τους “μαχητές” του.

«Τουλάχιστον 150 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και έγγυες, εκτελέσθηκαν στην Φαλούτζα από έναν μαχητή γνωστό ως Abu Anas al-Libi μετά την άρνησή τους για έναν γάμο τζιχάντ. Πολλές οικογένειες επίσης υποχρεώθηκαν να μεταστανεύσουν από την βόρεια πόλη al-Wafa καθώς εκατοντάδες κατοίκων είχαν λάβει απειλές θανάτου.»

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι 10 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στην έρημο μετά την βίαιη εκδίωξη των οικογενειών τους από την πόλη Haditha στην Anbar.

Έκθεση της Ανώτατης Αρμοστείας Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR), που δημοσιεύθηκε μέσα Νοεμβρίου δείχνει ότι περίπου 13.6 εκατομμύρια άνθρωποι, , έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις με την ISIS σε Συρία και Ιράκ (1,9 εκ. από Ιράκ).

Η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη ότι από τη Νινευή εκτοπίστηκαν 940,000 κάτοικοι και από την Anbar 540,000.

Οι ίδιες εκθέσεις μιλούν για την ιδιαίτερη σκληρότητα απένταντι στις γυναίκες, με σημαντικότερο στόχο τις μορφωμένες και επιστημόνισσες, καθώς και τις πολιτικές ακτιβίστριες.

Εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν απαχθεί το χρόνο που διανύουμε, από τη φονταμενταλιστική οργάνωση ISIS (Ισλαμικό Κράτος) από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, «150 που ήταν οι νεαρότερες και άγαμες και προέρχονταν από τις κοινότητες των χριστιανών και των Γιεζίντι μεταφέρθηκαν στη Συρία για να τις πουλήσουν ή να της δωρίσουν ως βραβείο για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις», γράφει η εφημερίδα “ Al-Akhbar”.

Δυστυχώς, το μαζικό και συνεχιζόμενο αυτό έγκλημα εναντίον των γυναικών, έχει ακόμα και “θεσμιστεί” από την οργάνωση αυτή αφού, όπως γράφει η εφημερίδα Independent της 10ης Δεκεμβρίου, έχει εκδοθεί φυλλάδιο με οδηγίες για την σύλληψη, κράτηση και σεξουαλική κακοποίηση των αλλόθρησκων γυναικών, από την ISIS. Εκτιμάται ότι το φυλλάδιο αυτό τυπώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.

Οι κανόνες για το πώς πρέπει να χειριστούν οι απαγωγείς τις σκλάβες, είναι ανατριχιαστικοί.

Επιτρέπεται ο βιασμός και ο φόνος όσων γυναικών συλλαμβάνονται, καθώς και η πώλησή τους, αφού μετά τη σύλληψή τους είναι σκλάβες.

Στη Νιγηρία

Την περασμένη Κυριακή απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ σε ένα χωριό της βοειοανατολικής Νιγηρίας 185 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε μια επιχείρηση που μοιάζει με την απαγωγή των 360 εφήβων μαθητριών τον περασμένο Απρίλιο στην ίδια περιοχή. Κατά την επιχείρηση αυτή, σκοτώθηκαν επίσης 32 άνθρωποι. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο χώρο “εξουσίας” της Μπόκο Χαράμ, και η είδηση άργησε να μαθευτεί λόγω της έλλειψης μέσων επικοινωνίας στα χωριά.

Οι 219 από τις 360 μαθήτριες αγνοούνται ακόμα, παρά το μεγάλο κίνημα “Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας” που έχει αναπτυχθεί στη Νιγηρία και έχει καθημερινή δράση.

Φυσικά προσπαθούμε κατά το δυνατόν να διασταυρώσουμε την ειδησεογραφία, γνωρίζοντας ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ή αποκτύπτουν κατά το δοκούν, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που υπηρετούν.

Πάντως, οι ανατριχιαστικές αυτές εξελίξεις για τη ζωή των γυναικών και τα δικαιώματά τους που έχουν γίνει πεδίο πολέμου στις συγκρούσεις των τοπικών κυβερνήσεων με τους φονταμενταλιστές καθώς και για τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών γενικότερα, δεν πρέπει να επισκιάζουν την ευθύνη για πολιτική που εφάρμοσαν οι ισχυρές χώρες και δυνάμεις της Δύσης απέναντι στο Ιράκ, την επίθεση και κατοχή του για πολλά χρόνια, και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιούργησε η πολιτική αυτή στην ευρύτερη περιοχή.

Σίσσυ Βωβού