Λεζάντα

Τι λάφυρο κι αυτό!`Να πάρει ένας βουλευτής μέσα στη Βουλή το παλτό μιας βουλεύτριας και να το μυρίζει σαν λαγωνικό, και άλλοι τέσσερεις βουλευτές να σκάνε στα γέλια με το “αστειάκι” ή την “αστειάρα”. Και ήταν αυθόρμητο, βέβαια, γιατί τυχαίως βρέθηκε εκεί το παλτό. Ακριβώς αυτό είναι το ανησυχητικό, δηλαδή πόσο έτοιμοι είναι οι συγκεκριμένοι με το βαθύ σεξισμό τους να εξευτελίσουν μια γυναίκα μυρίζοντας το παλτό της ή χαχανίζοντας με μια τέτοια πράξη.
Και όμως, είναι ακριβώς μια συμβολική παρενόχληση της βουλεύτριας, γιατί αν ήθελε κάποιος να κάτσει στη συγκεκριμένη θέση, όπως δικαιολογήθηκε, απλώς θα μετακινούσε το παλτό χωρίς τίποτα άλλο. Δικαίως, συνεπώς, έπιασε φωτιά το διαδίκτυο στηλιτεύοντας την πράξη αυτή, ενώ το “λαγωνικό” και ο παρακαθήμενός του απορούν πόσο συντηρητικός μπορεί να είναι κάποιος όταν δεν καταλαβαίνει το “αστειάκι”. Ούτε οι φονταμενταλιστές του ISIS, είπε ο Τατσόπουλος, που δυστυχώς είχε εκλεγεί βουλευτής με τα ψηφοδέλτια ενός αριστερού κόμματος, δεν θα παρεξηγούσαν μια τέτοια πράξη. Βεβαίως και οι φονταμενταλιστές δεν θα μπορούσαν να παρεξηγήσουν μια τέτοια πράξη, γιατί απλώς ποτέ δεν θα βρισκόταν ένα γυναικείο παλτό ή μια γυναικεία μπούργκα στη βουλή τους, αφού οι γυναίκες δεν χωράνε στα αντρικά του κοινοβούλια. Πάντως η αναφορά στους φονταμενταλιστές είναι ενδεικτική, γιατί απλώς κρύβει μέσα της τον εξευτελισμό μιας γυναίκας όταν δίνεται η ευκαιρία.
Η αντίδραση της ίδιας της βουλεύτριας, που είπε περίπου ότι δεν είναι σεξουαλικά ενεργός ο συγκεκριμένος γι’ αυτό και κάνει τέτοια, κατανοητή μεν αλλά καθόλου δεν απηχεί τη γνώση ότι η παρενόχληση, ο χλευασμός και η λοιδωρία των γυναικών, με όποια ευκαιρία, προέρχεται από τη σχέση εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων, την προσπάθεια μείωσης των γυναικών, και όχι από τη σεξουαλική ανικανότητα. Η παρενόχληση και ο χλευασμός των γυναικών παίρνει πολλές μορφές, και απαντάται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και περιβάλλοντα, με διάφορους τρόπους. Γίνεται από άνδρες κάθε ηλικίας και, επί του προκειμένου, κάθε σεξουαλικής ικανότητας.
Φαίνεται ότι το φεμινιστικό κίνημα έχει πολλή δουλειά ακόμα να κάνει για την κατανόηση των σεξιστικών φαινομένων πρωτίστως από τις ίδιες τις γυναίκες, και φυσικά για την συστηματική προσπάθεια εξάλειψής τους. Τουλάχιστον ελπίζουμε οι γυναίκες που αξιολογούν ως σημαντική την αξιοπρέπεια του φύλου μας, να μαυρίσουν τέτοιους υποψήφιους μέρες που είναι!
Για το “λαγωνικό”, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι.