«Παρούσα» ή «παρών»;

Σύγχυση επικρατούσε στη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στη βουλή των Ελλήνων με τη χρήση της γλώσσας, για το τι κανονικά θα έπρεπε να λένε όσες βουλεύτριες δεν ήθελαν να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση: «Παρών» ή «παρούσα»;

Οι βουλεύτριες, λοιπόν, όπως αναφέρει iefimerida.gr, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν «Σταύρο Δήμα» έπρεπε να λένε «παρών». Πρώτη στη σειρά από τις γυναίκες που δεν ήθελαν να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και φώναξε «παρών» ήταν η βουλεύτρια επικρατείας Θεανώ Φωτίου και αυτό γιατί ο κανονισμός λέει ότι όσοι δεν επιθυμούν την ψήφο εκφωνούν τη λέξη «παρών». Το «παρών» εν προκειμένω είναι χαρακτηρισμός ψήφου και όχι δήλωση για το αν είναι παρόντες ή παρούσες οι βουλευτές/τριες, ώστε να αλλάζει το γένος ανάλογα με το ποιος μιλάει. Για το λόγο αυτό και οι ψηφολέκτες διόρθωναν όσες βουλεύτριες της αντιπολίτευσης (Ξουλίδου, Κουντουρά, Ζαρούλια) δήλωναν «παρούσα», αντί για το τυπικό «παρών».
Πόσο σεβαστή μπορεί να γίνει η γνώμη ενός ατόμου που με τον τρόπο που εκφράζεται προδίδει σύγχυση ταυτότητας; Πόσο σοβαρό μπορεί να θεωρηθεί ψυχιατρικά ένα άτομο που δεν έχει συναίσθηση εαυτού διότι αν δεν αντιλαμβάνεσαι το φύλο σου περί αυτού πρόκειται.
Προφανώς όσες βουλεύτριες ψήφισαν «παρών» δεν ρίσκαραν με τίποτα την απάντησή τους και ήθελαν να αποφύγουν τα κάθε είδους τερτίπια της προεδρίας της βουλής, η οποία μας έχει συνηθίσει σε τυπολαγνικές συμπεριφορές, προκειμένου να ακυρώνει δημοκρατικές τοποθετήσεις. Πόσο γελοίο, όμως, ακούγεται αυτό από το στόμα μιας γυναίκας!

Με μικρά βήματα

Η πατριαρχία ανέκαθεν φρόντιζε με διάφορες τακτικές και δεδομένα να περιορίζει την ατομική και κοινωνική ανεξαρτησία των γυναικών. Ένα σημαντικό όπλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού ήταν η χρήση της γλώσσας. Αν σας πω ότι χθες κάλεσα καρδιολόγο για τη μητέρα μου, θα σκεφτείτε ποτέ ότι επρόκειτο για μία γυναίκα γιατρό; Ανέθεσα τη δύσκολη περίπτωση κληρονομιάς των συλλογών μου σε δικηγόρο για να τις διαχειριστεί μετά θάνατον. Προδίδει κάτι ότι επρόκειτο για μια έγκριτη γυναίκα επιστήμονα; Ακόμη και η λέξη επιστήμονας είναι γένους αρσενικού. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μειώνει το κύρος του γυναικείου φύλου σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο αφήνοντας τον κλεμμένο χώρο στην άλλη πλευρά.
Εμείς οι προοδευτικές γυναίκες, η καθεμία στο χώρο της πρέπει να κάνουμε τον προσωπικό μας αγώνα για να βελτιώνονται με μικρά βήματα οι συνθήκες που μας καταδυναστεύουν. Δυστυχώς, όμως, ανάμεσα και στις ίδιες τις γυναίκες επικρατεί η πατριαρχική αντίληψη της «κατεπείγουσας» ενασχόλησης μας αποκλειστικά με τα «σημαντικά»! Ποτέ «δεν είναι η ώρα για τέτοια, άλλες είναι οι προτεραιότητες», όπως πάντα ακούμε να μας απαντούν ακόμη και οι αριστεροί. Και, εν τέλει, πολλές από εμάς υπακούμε στην αναπαραγωγή αυτού του αναχρονιστικού μοντέλου! Aυτή είναι η κατάντια μας, να μην έχουμε συναίσθηση ούτε του φύλου μας!

Βέρα Σιατερλή

πηγή: Η εποχή