Πατάτες και μαγιονέζα ενάντια στον Βέλγο πρωθυπουργό

Ανακοίνωση της φεμινιστικής οργάνωσης LilithS:

Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στη 1 το μεσημέρι η βελβική φεμινιστική ομάδα LilithS αποφάσισε για τις γιορτινές μέρες να στολίσει με τηγανιτές πατάτες στον πρωθυπουργό του Βελτίου Τσαρλς Μισέλ.
Ο Μισέλ μιλούσε σε ιδιωτικό συνέδριο, παρουσιάζοντας το πολιτικό και οικονομικό του πρόγραμμα σε μια αίθουσα κατάμεστη με Βαλονέζους επιχειρηματίες και χρηματιστές, όταν διακόπηκε από τρεις γυναίκες της οργάνωσης LilithS που φώναζαν “Κάτω η λιτότητα! Μισέλ Φύγε!” και πετούσαν τηγανιτές πατάτες ραίνοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό με μαγιονέζα. Οι ακτιβίστριες φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα “Μισέλ Φύγε” και “Τι κοινωνικό κάνεις με τις τηγανιτές πατάτες?” (λογοπαίγνιο) Το βελγικό κοινωνικό μοντέλο καταστρέφεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των αγορών, μια παράλογη κούρσα στο πουθενά, που αφήνει τον πληθυσμό να τρώει σκουπίδια.. ή τηγανιτές πατάτες, με σάλτσα λιτότητας. Γι’ αυτό εμείς, οι LilithS, διαλέξαμε αυτό το σύμβολο του Βελγίου ενάντια σ’ αυτούς που θέλουν τη διάλυση της χώρας.
Το Βέλγιο θα ήταν καλύτερο χωρίς καθόλου κυβέρνηση. Μισέλ, φύγε!
Έτσι καταφέραμε να περάσουμε στο Δελτίο Τύπου που ανακοίνωνε αυτό το γεγονός, του “Κύκλου της Βαλονίας”, ενός ιδιωτικού κλαμπ που διοργάνωνε την εκδήλωση. Να ένα ιδιαίτερα σκανδαλώδες εδάφιο:
“Ο πρωθυπουργός θα υπερασπίσει το πρόγραμμά του δύο ημέρες μετά την ζωηρή 15η Δεκεμβρίου (ημέρα της γενικής απεργίας με την τεράστια επιτυχία ΣτΜ). Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που ανακοινώνει καλωσορίζονται από την οικονομική κοινότητα, όμως γεννούν λαϊκή ανησυχία, που συντηρείται από τις προκαταλήψεις που δεν μπορούν να κρύψουν τα συμφέροντα των φορέων τους”.
Η πιο πάνω πρόταση μας δίνει μια ιδέα για την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζουν οι ελίτ τις λαϊκές διεκδικήσεις: μια πανεθνική απεργία περιγράφεται ως μια “ζωηρή” μέρα, και ο πληθυσμός περιγράφεται ως σχεδόν μαριονέτα. Αυτή η “λαϊκή ανησυχία”, όπως την αποκαλούν, στην πραγματικότητα είναι οργή ενός πληθυσμού που παρακολουθεί το μέλλον του να τσαλαπατιέται από τα μέτρα που “δύσκολα αποκρύπτουν τα συμφέροντα αυτών που” τα υποστηρίζουν!! Ο λαός βγήκε στους δρόμους με μια οξυμένη πολιτική συνείδηση, γι’ αυτό καλύτερα να προσέχεις. Δεν θα ανεχθούμε τις περικοπές του προϋπολογισμού, τις πολιτικές σου για τη μετανάστευση, την εγκληματοποίηση της φτώχιας, την κοινωνία της παρακολούθησης! Θα επιτεθούμε στα πραγματικά γκανγκστερικά στοιχεία στην κοινωνία μας: τους κερδοσκόπους της ακίνητης περιουσίας, αυτούς που απορυθμίζουν την αγορά, αυτούς που φοροαποφεύγουν.
Αυτή η φασιστική κυβέρνηση δεν άφησε επιλογές στο λαό παρά μόνο την συλλογική αντίσταση: είτε με απεργία είτε με άμεση δράση, με λαϊκές συνελεύσεις ή δημοκρατικό διάλογο, δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μας ρίξουν στην εξαθλίωση!
Είμαστε πολλές. Θα φέρουμε τη λαϊκή κατακραυγή στον ιδιωτικό χώρο της εξουσίας, όποτε χρειάζεται.
LilithS