Πολλές «παρούσες» σήμερα στη Βουλή

Το αυτονόητο προχώρησε τελικά στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για πρόεδρο Δημοκρατίας. Πολλές από τις βουλεύτριες που είχαν ψηφίσει «παρών» την περασμένη εβδομάδα, ψήφισαν σήμερα «παρούσα», όπως προβλέπει η ελληνική γλώσσα για το θηλυκό γένος. Δηλαδή όπως είναι το αυτονόητο.

Έγιναν πολλές συζητήσεις μέσα σε κάποια κόμματα, κυρίως μεταξύ των βουλευτριών. Μάθαμε και μερικά «επιχειρήματα» που παρουσίαζαν κάποιες βουλεύτριες για να δικαιολογήσουν τη χρήση του αρσενικού γένους κατά την προηγούμενη ψηφοφορία. Δεν είναι θέμα «γένους», έλεγαν, δεν δηλώνεις «παρών» για εσένα, αλλά για την ψηφοφορία. Δηλώνω το «παρών» στην ψηφοφορία, σε αντίθεση από αυτούς και αυτές που εκφωνούν το όνομα του υποψηφίου, ανεξάρτητα αν είμαι άνδρας ή γυναίκα. Και επέμεναν μάλιστα ότι αυτό λέει ο κανονισμός της Βουλής.

Όσο και να τραβήξεις τα μαλλιά ενός τέτοιου επιχειρήματος, πάλι δεν θα βγάλεις το «παρών» για μια γυναίκα. Ότι ανακοινώθηκαν δύο επιλογές, δηλαδή ή το όνομα του υποψηφιου ή η αντίθεση στην εκλογή του με το «παρών» δηλοί απλά και μόνο ότι αυτοί που συνέταξαν τις επιλογές και το τυπικό τους είναι προσκολλημένοι στην εποχή που η Βουλή αποτελείτο μόνον από άνδρες, αφού οι γυναίκες δεν είχαν ούτε το δικαίωμα του εκλέγειν ούτε του εκλέγεσθαι. Αυτά πριν το 1952, δηλαδή πριν 62 χρόνια. Και δεν του έφτανε το «παρών» του κ. Μεϊμαράκη που εκφωνούσε τον κανονισμό, αλλά ό,τι άλλο και αν είπε ήταν διατυπωμένο στο αρσενικό γένος, όταν αναφερόταν στους συναδέλφους και όχι στις συναδέλφισσες ή έστω τις συναδέλφους, και λοιπά, λες και το θηλυκό γένος δεν υπήρχε μέσα σ’ αυτή τη Βουλή, έστω και στην μικρή μειοψηφία του 21%, όπως ξέρουμε. Και επίσης, όποια γυναίκα φώναζε «παρούσα», αυτός έγραφε «παρών» και μάλιστα το έλεγε και μεγαλοφώνως, διορθώνοντάς την, προφανώς, που είχε τέτοια αναίδεια.

Φυσικά, μια τέτοια προσκόλληση στο αρσενικό γένος και στις αρσενικές αξίες, κάνει πολλές γυναίκες να φοβούνται ότι αν δεν αποδεχθούν τα ειωθότα, θα μειώσουν τις πιθανότητές τους να εκλεγούν ή να θεωρούνται άξιες συνομιλήτριες. Προτιμούν λοιπόν να ταυτιστούν με το αρσενικό γένος μέχρι ακρότητας, μέχρι την άρνηση της θηλυκής υπόστασής τους.

Να πούμε εδώ ότι ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο «εθνάρχης», δεξιός μέχρι κόκκαλο βέβαια, μια άλλη εποχή, μετά τη δικτατορία, ξεκινούσε όλες τις ομιλίες του με την προσφώνηση «Ελληνίδες, Έλληνες». Ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο δεύτερος, ήταν αρκετά εκσυγχρονιστής (συγκριτικά πάντα μιλώντας), ώστε να χρησιμοποιεί τακτικότατα την απεύθυνση ή την εκφορά του λόγου και στα δύο γένη. Έλεγε λοιπόν ότι όλοι και όλες θα κάνουμε αυτό και εκείνο, πράγμα που σύντομα ακολουθήθηκε και από αριστερούς ηγέτες η και ηγέτιδες.

Δεν ξεχνούμε ότι οι Ανεξάρτητες Ελληνίδες ανταποκρίθηκαν από την πρώτη ψηφοφορία με την απάντηση «παρούσα», εμείς αρθρογραφήσαμε για να τις επαινέσουμε γιατί έκαναν το αυτονόητο και για να υπερασπίσουμε τη γλώσσα όπως την έχουμε μάθει, έγιναν αρκετές συζητήσεις οι οποίες αποδοκίμαζαν τον κομφορμισμό που επέδειξαν οι περισσότερες βουλεύτριες, και έτσι άλλαξε το κλίμα για να έχουμε τη θετική εξέλιξη στη σημερινή ψηφοφορία.

Εξαιρουμένου του ΚΚΕ, δυστυχώς, όπου όλες οι βουλεύτριες απάντησαν «παρών», για να μας επιβεβαιώσουν και πάλι ότι ο φεμινισμός δεν τις έχει αγγίξει ακόμα, ούτε στα πιο στοιχειώδη, μολονότι θέλουν να εκλέγουν και να εκλέγονται, κάτι που είναι κατάκτηση φεμινιστική.

Ευελπιστούμε στην τρίτη ψηφοφορία όλες οι βουλεύτριες να απαντήσουν «παρούσα», να διεκδηκήσουν την επιβολή της σωστής χρήσης της γλώσσας στον κανονισμό της βουλής με την επικαιροποίησή της (ζούμε στο 2014) και ακόμα ευελπιστούμε κάποιοι και κάποιες να διαμαρτυρηθούν σ’ αυτό τον πρόεδρο που έχει εξαφανίσει το θηλυκό γένος από τις επίσημες εκφωνήσεις.

Τέλος θέλουμε να αναφέρουμε, με την ευκαιρία μια και ταιριάζει, ότι φίλος αγαπημένος που δυστυχώς μας άφησε πρόσφατα, έλεγε ότι στο χωριό του, κάπου έξω από την Άρτα, όταν ρώταγες έναν άνθρωπο πόσα παιδιά έχει, τα παλιότερα χρόνια που αυτός τα θυμότανε, σου απαντούσε «έχω δυό παιδιά και ένα … μετά συγχωρήσεως…». Ήταν κρίμα κι άδικο ότι είχε κι ένα κορίτσι, και ντρεπόταν για την κατάντια του ο άνθρωπος.

«Παρούσες» λοιπόν, χωρίς ενοχές.

Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού