Ερντογάν κατά αντισύλληψης

Ερευνά και σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Μαΐο του 2012 δήλωνε ότι θεωρεί την άμβλωση φόνο. «Είμαι ένας πρόεδρος που θεωρεί την άμβλωση ως φόνο», ανέφερε τότε, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τον Ιουνίο 2012 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, στην Κωνσταντινούπολη και γυναίκες όλων των ηλικιών κρατούσαν πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «είμαι γυναίκα όχι μητέρα, κάτω τα χέρια από το σώμα μου», και έκαναν πορεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του Τούρκου προέδρου να περάσει ένα νέο νόμο, απαγορεύοντας σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις.

Ο Ερντογάν είχε προκαλέσει αυτές τις αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και στελέχη της αντιπολίτευσης όταν σε δύο ομιλίες του ανακοίνωνε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των αμβλώσεων και υποστήριζε πως οι αμβλώσεις και η γέννα με καισαρική τομή εντάσσονται σε «μυστικές» συνωμοσίες με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας!

«Είτε σκοτώνετε το μωρό μέσα στην κοιλιά της μητέρας του είτε το σκοτώνετε μετά τη γέννησή του, δεν υπάρχει καμία διαφορά», σημείωνε. Στην Τουρκία η άμβλωση είναι νόμιμη κατά τις πρώτες δέκα εβδομάδες της κυοφορίας. Η συγκατάθεση της μητέρας είναι απαραίτητη, αλλά αν είναι παντρεμένη απαιτείται επίσης και η συγκατάθεση του πατέρα.

Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέρχεται στο ζήτημα κηρύττοντας «πόλεμο» κατά της αντισύλληψης ενώ την χαρακτήρισε «Προδοσία για τη χώρα». «Πρόδιδαν αυτή τη χώρα επί χρόνια προωθώντας μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων προσπαθώντας να στεγνώσουν τις γενιές μας» είπε κατά τη διάρκεια του γάμου του γιού του επιχειρηματία Μουστάφα Κεφέλι, στον οποίο παρευρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Ερντογάν πήρε το λόγο και είπε στους νεόνυμφους ότι η χρήση μεθόδων αντισύλληψης είναι προδοσία για την φιλοδοξία της Τουρκίας να μετατραπεί σε ένα ανθηρό έθνος με διαρκώς αυξανόμενο νεαρό πληθυσμό. Όπως είπε «το ένα παιδί θα ήταν παράξενο, τα δύο θα δημιουργούσαν αντιπαλότητα μεταξύ τους, τα τρία είναι ισορροπία και τα τέσσερα αφθονία. Καταλήγοντας ότι ο Θεός φροντίζει για τα υπόλοιπα».

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει δύο γιούς και δύο κόρες, έχει συχνά προκαλέσει την οργή γυναικείων οργανώσεων υποστηρίζοντας ότι κάθε γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να έχει τρία παιδιά ενώ μόλις τον περασμένο μήνα αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες δεν είναι ισότιμες με τους άνδρες. Έχει, επίσης, επανειλημμένως μιλήσει για την ανάγκη περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση, στη χρήση του χαπιού της επόμενης μέρας και στην επιλογή της καισαρικής.

ΠΗΓΗ: Action24.gr