Γυναίκες το 48% του κοινοβουλίου της Βολιβίας

Η Βολιβία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που έφτασε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης των γυναικών σε εθνικό νομοθετικό όργανο. Η Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση, το κοινοβουλευτικό σώμα της Βολιβίας, θα αποτελείται από 48% γυναίκες στην επερχόμενη θητεία του από το 2015 ως το 2020. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, Βίλμα Βελάσκο, η Βολιβία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που πετυχαίνει τέτοιο ποσοστό, με σύνολο 80 γυναίκες στα δύο όργανα του νομοθετικού σώματος.

 

Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), Μπέτυ Γιανίκεζ, δήλωσε ότι «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε νόμους ευνοϊκούς για τις γυναίκες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα είναι λειτουργικοί, ότι θα είναι ρεαλιστικοί, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια για εμάς τις γυναίκες, κυρίως τις γυναίκες του MAS. Με αυτή την ενέργεια θα εργαστούμε στην Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση.»

 

Το συνέδριο αυτό θα συμπεριλαμβάνει το κοινοβούλιο, που αποτελείται από 50% γυναίκες και τη γερουσία, που αποτελείται από 42% γυναίκες. Το νέο σύνταγμα της Βολιβίας, που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα το 2009, εισάγει την ισότητα των φύλων στο νομοθετικό σώμα ως συνταγματικό δικαίωμα, απαιτώντας ίση εκπροσώπηση και συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Στις φετινές εκλογές, οι αρχές προώθησαν την ισότητα με την καμπάνια «50/50, Ισότητα Τώρα».

 

Το κογκρέσο της Βολιβίας ήταν το πρώτο στον κόσμο που και τα δύο σώματά του είχαν γυναίκες επικεφαλής. Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες έθεσε επίσης ως προτεραιότητα να έχει περίπου ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών στο επιτελείο του.

πηγή: www.telesurtv.net