Διακρίσεις εις βάρος διεμφυλικών ατόμων

Απαγορεύτηκε σε άνδρα διεμφυλικό να δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, λόγω ταυτότητας φύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών της 12ης Ιανουαρίου. Ο διευθυντής της σχολής, κ. Χρονόπουλος, με αναχρονιστικά επιχειρήματα απέκλεισε τον διεμφυλικό άνδρα από τις εξετάσεις, αναμένοντας, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση να αλλάξει το όνομά του, το οποίο παραμένει γυναικείο λόγω της γνωστής πολιτικής της ελληνικής πολιτείας.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) καταδικάζει κάθε μορφή διάκρισης με βάση τη ταυτότητα φύλου, στέκεται στο πλευρό του Λ.Μ. και καλεί το Δ.Σ. της Δραματικής Σχολή του Θεάτρου Τέχνης να τηρήσει τη νομιμότητα, ενώ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος.

Στη Ρωσία, δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φεμινιστικής ιστοσελίδας viralwomen.com της 11ης Ιανουαρίου, τα διεμφυλικά άτομα χαρακτηρίζονται ως διανοητικώς διαταραγμένα, και γι’ αυτό δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δίπλωμα οδήγησης, “γιατί στη Ρωσία γίνονται πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα”. Από το 2013 εισήχθη νόμος στη Ρωσία που καθιστά παράνομη την “προώθηση μη-παραδοσιακών στιλ ζωής”, που επηρεάζει πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Η Ένωση Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, έχει καταγγείλει αυτό το νόμο γιατί προωθεί τις διακρίσεις. Δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από το Ρωσικό Συνταγματικό Δικαστήριο, και θα ζητήσει υποστήριξη από τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Valery Evtushenko μέλος της Ρωσικής Ψυχιατρικής Εταιρείας εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι περιορισμοί στο δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην ζητούν ψυχιατρική βοήθεια, φοβούμενοι απαγόρευση του δικαιώματος οδήγησης.

Σίσσυ Βωβού