Το γκολ της Στέφανι Ρος ήταν το ωραιότερο της χρονιάς;

Των Yann Bouchez και Adrien Pécout

Πήρε τη δεύτερη θέση μετά τον Χάμες Ροντρίγκεζ, αλλά πάνω από τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Το γκολ της Στέφανι Ρος χάρισε στο γυναικείο ποδόσφαιρο λίγη από τη δημοσιότητα που τόσο έχει στερηθεί.

[youtube]http://youtu.be/nQOuMWiGMrU[/youtube]

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του «βραβείου Πούσκας για το ωραιότερο γκολ της χρονιάς», το 2009, μια γυναίκα βρέθηκε ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους. Η Ιρλανδή ποδοσφαιρίστρια Στέφανι Ρος, που μέχρι πρόσφατα έπαιζε στην ομάδα Α’ εθνικής ASPTT της γαλλικής πόλης Αλμπί, επιλέχθηκε για ένα γκολ που σκόραρε στο πρωτάθλημα Ιρλανδίας στο τέλος του 2013.

Αντιμέτωπη με τον Κολομβιανό Χάμες Ροντρίγκεζ και τον Ολλανδό Ρόμπιν Φαν Πέρσι, τους άλλους δύο φιναλίστ, με γκολ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η παρουσία αυτής της άγνωστης μέχρι τώρα ποδοσφαιρίστριας έρχεται ως ευχάριστη έκπληξη. Το ποδόσφαιρο συχνά δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για κρυμμένα «διαμαντάκια» και ο παράγοντας αυτός θα μπορούσε να είναι καθοριστικός, αφού το βραβείο Πούσκας απονέμεται με ψηφοφορία από τους χρήστες του διαδικτύου.

Τι σημασία έχει κι αν αυτό το γκολ σημειώθηκε σε έναν αγώνα Ιρλανδικού πρωταθλήματος γυναικών, ανάμεσα στην Peamount United και τη Wexford, ένα πρωτάθλημα που υπάρχει εδώ και μόλις τέσσερα χρόνια; Τι σημασία έχει που μόνο λίγες δεκάδες φίλαθλοι ήταν εκεί να το θαυμάσουν από κοντά;

Το ιστορικό των παλιότερων νικητών του Πούσκας αρκεί για να μας πείσει. Οι προηγούμενοι βραβευθέντες δε χρειάστηκε να βάλουν γκολ σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ούτε του Μουντιάλ για να πάρουν την πρώτη θέση. Το γκολ του Νεϊμάρ το 2011 σημειώθηκε σε έναν αγώνα του πρωταθλήματος Βραζιλίας και του Σλοβάκου Μίροσλαβ Στοχ το 2012 στο πρωτάθλημα Τουρκίας. Τι να πούμε και για το ακροβατικό γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που πήρε την πρώτη θέση το 2013; Όσο απολαυστικό κι αν ήταν, δεν παύει να ήταν μέρος ενός απλού φιλικού ματς Σουηδίας-Αγγλίας.

Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, το βραβείο Πούσκας να κάνει την καινοτομία. Αν και οι ποδοσφαιρίστριες μπορούν να πάρουν τον τίτλο της «καλύτερης παίκτριας της FIFA» από το 2011, η Χρυσή Μπάλα παραμένει τρόπαιο αυστηρά αντρικό. Η στέψη μιας γυναίκας με το βραβείο Πούσκας θα ήταν ρήξη των συμβάσεων και θα αποτελούσε ισχυρό συμβολισμό για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Λίγους μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελο Γυναικών 2015 (Καναδάς, 6/6-5/7), ίσως είναι η στιγμή να υπενθυμίσουμε στους δύσπιστους ότι μια γυναίκα μπορεί να σκοράρει γκολ που κάνουν τους άντρες να χλομιάσουν από τη ζήλια.

Σε συμβολικό επίπεδο, η επικράτηση της Ιρλανδής σέντερ-φορ επί του Ροντρίγκεζ και του Φαν Πέρσι θα ήταν και μια ένδειξη κινητικότητας υπέρ του «ποδοσφαίρου των από κάτω». Μέχρι να πάρει μετάθεση στην Αλμπί την τελευταία σαιζόν, η παίκτρια αυτή έπρεπε να προπονεί παιδικές ομάδες για να βγάζει τα προς το ζην.

πηγή: www.lemonde.fr

Μετάφραση-προσαρμογή: Ματίνα Καραγιαννίδου-Σταμπουλή