Ευτυχώς οι δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών δεν κλείνουν

Με δελτίο τύπου η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων μας ενημερώνει ότι (επιτέλους!) εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου των 61 δομών πανελλαδικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Και παρότι στο εν λόγω δελτίο τύπου εμφανίζονται ως αστήρικτα δημοσιεύματα οι φήμες περί διακοπής της χρηματοδότησης των υφιστάμενων δομών, τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια σημαντική κινητοποίηση φορέων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο (δήμοι, και οργανώσεις που ευαισθητοποιούνται σε θέματα έμφυλης / ενδοοικογενειακής βίας, κ.ά.) με επιστολές προς τον αρμόδιο υπουργό για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων.

Από τις πιο σημαντικές κινητοποιήσεις ήταν αυτή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας όταν στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την έναρξη Εκστρατείας στην Ελλάδα με τίτλο, «16 εβδομάδες Δράσεων για να μην κλείσουν οι δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών», καταγγέλλοντας ότι «φαίνεται να δρομολογείται το κλείσιμο ΟΛΩΝ των δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες και η Γραμμή SOS 15900) που παρέχουν στήριξη σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, τα οποία –αξίζει να σημειωθεί-μόλις την τελευταία διετία άρχισαν να λειτουργούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

Η ίδια η ΓΓΙΦ σε ερώτηση ηλεκτρονικής εφημερίδας παραδέχτηκε την εμπλοκή της χρηματοδότησης από κονδύλια του ΕΣΠΑ:

Αρχικά διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα που υπήρξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, είναι πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού, δεν μπορούσε να κάνει δεκτή την συνέχιση των δομών. Εμείς, ήμασταν σε επαφή με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου οι δομές να μπουν μέσα στα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα».

«Τελικά, αποφασίστηκε η κατανομή των πόρων χρηματοδότησης της λειτουργίας του δικτύου υποστήριξης στο νέο ΕΣΠΑ να γίνει μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων και του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης» τόνισε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «χρηματοδότηση θα υπάρξει, οι δομές έχουν καλυφθεί. Η ΕΕ -και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα- δεν συνεχίζει να καλύπτει τη λειτουργία δομών, λέγοντάς πως ”θα σου φτιάξω εγώ τις δομές, αλλά εσύ ως χώρα είσαι υποχρεωμένη να τις συνεχίσεις”, κάτι που είναι λογικό»

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η διαβεβαίωση της ΓΓΙΦ για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των δομών στήριξης των κακοποιημένων γυναικών από ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2020 δεν αποτελεί προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Ευχόμαστε δε και ελπίζουμε, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές να διευρύνει και να εμπλουτίσει τις πολιτικές για την πρόληψη και τη εξάλειψη της έμφυλης βίας, με την περαιτέρω διαμόρφωση και εφαρμογή μέτρων ευαισθητοποίησης των πολιτών από την παιδική ηλικία και τη διαμόρφωση μέτρων ελέγχου της διάχυσης των οπισθοδρομικών πατριαρχικών αντιλήψεων μέσω των ΜΜΕ και της διαφήμισης, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν αυστηρούς κώδικες δεοντολογίας για την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών.

Χριστίνα Κούρκουλα