Περισσότερες γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή!

Της Φωτεινής Κούβελα

Η πρώτη συζήτηση στην Ελλάδα για το δικαίωμα των γυναικών να συμμετέχουν στις εκλογές ξεκίνησε το 1887-1888 με το σύνθημα «ψήφος στη γυναίκα» που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Η Εφημερίδα των Κυριών”. Ακολούθησαν πολλά χρόνια αγώνων μέχρι οι γυναίκες να κατακτήσουν πλήρως, χωρίς όρους και περιορισμούς, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, και έτσι το 1953 η πρώτη Ελληνίδα βουλεύτρια μπαίνει στη Βουλή.

Τα τελευταία εξήντα χρόνια τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και θεωρούνται δεδομένα. Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως ένας μικρός αριθμός γυναικών συμμετέχει στην πολιτική ζωή. Η τάση είναι αυξητική και ενισχύεται από το θετικό μέτρο των ποσοστώσεων, αλλά χρειάζεται να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμα ώστε η συμμετοχή να είναι ισότιμη. Τα φαινόμενα υποτίμησης και προσπάθειας πολιτικής αποδόμησης γυναικών που ανάδειξαν σημαντικά θέματα ή διεκδίκησαν τα αυτονόητα εντός και εκτός Βουλής είναι συχνά και γίνονται με καταφυγή στον σεξισμό και όχι με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι γυναίκες έχουν δώσει δείγματα γραφής συμμετέχοντας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας με πράξεις και αξίζουν τη στήριξη όλων των πολιτών για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους τους. Η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική προωθεί την ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα. Οι θέσεις, οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φύλων υποστηρίζονται περισσότερο και σιγά σιγά η κοινωνία δέχεται πιο ουσιαστικά την ισότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό και φεμινιστικό κόμμα προσπάθησε και προσπαθεί να ενισχύει την ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών. Με τη μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή των γυναικών αναδεικνύονται περισσότερο τα γυναικεία θέματα. Μάλιστα στην εποχή της κρίσης αναδείχτηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της φτώχειας, της ανεργίας, της έμφυλης βίας, της μη υποστήριξης της μητρότητας, της καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων (και με απειλές απόλυσης στην υποψία και μόνο πιθανότητας εγκυμοσύνης). Οι γυναίκες βάλλονται ιδιαίτερα και γι’ αυτό είναι ανάγκη να υποστηρίξουν την πολιτική ανατροπής των Μνημονίων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους που θα κάνει πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το «θα ψηφίσω και μια γυναίκα» το έχουμε κατακτήσει. Το επίδικο των ημερών, μπροστά στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι να ψηφίσουμε και να βάλουμε περισσότερες γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Αν όχι εμείς, ποιες και ποιοι;

πηγή: Η Αυγή