Το Newsletter της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Αφήνοντας πίσω μας το 2014, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο 2015. Κάνουμε απολογισμό της δουλειάς μας και των στιγμών που μοιραστήκαμε πέρυσι και οραματιζόμαστε τις νίκες που θα έρθουν τη χρονιά της 4ης διεθνούς μας δράσης.

Να είμαστε ενωμένες για μια χρονιά γεμάτη από φεμινιστικές νίκες!


Κάλεσμα για την 4η Διεθνή Δράση

Το 2015, εμείς, οι ακτιβίστριες της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών από κάθε ήπειρο του πλανήτη, θα υψώσουμε τις φωνές μας ανάμεσα στις 8 Μάρτη και τις 17 Οκτώβρη για να δηλώσουμε δυνατά και καθαρά: «Θα συνεχίσουμε την Πορεία μέχρι όλες οι γυναίκες να είναι ελεύθερες». Θα συνεχίσουμε την Πορεία μέχρι κάθε γυναίκα να είναι ελεύθερη από την καταπίεση που ασκεί το καπιταλιστικό, πατριαρχικό, αποικιοκρατικό σύστημα. Ελεύθερη από απόπειρες να μας αρπάξουν τη γη, τους σπόρους και τους φυσικούς πόρους. Ελεύθερη από τη βία που αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων ένοπλων συρράξεων και άτυπων εμπόλεμων καταστάσεων που προκαλούνται από ομάδες φονταμενταλιστών, μισθοφόρων, μαφιών και οργανωμένου εγκλήματος.

Θα συνεχίσουμε την Πορεία μέχρι να απελευθερωθούμε όλες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες που κερδοσκοπούν στους φυσικούς πόρους, επιτίθενται σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και πιέζουν τα κράτη να ιδιωτικοποιήσουν τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η περίθαλψη, οι υπηρεσίες πρόνοιας.

Θα συνεχίσουμε την πορεία:

Μέχρι η έμφυλη, πατριαρχική βία να εξαφανιστεί από τις ζωές μας.

Μέχρι να μπει τέλος στην εκμετάλλευση, την οικειοποίηση και την εμπορευματοποίηση των γυναικείων σωμάτων και της γυναικείας εργασίας.

Μέχρι να σταματήσουν να μας αρνούνται την ιδιότητά μας ως ανθρώπινα πλάσματα και υποκείμενα και μέχρι η εκμετάλλευση της παραγωγικής και αναπαραγωγικής μας εργασίας, που καθίσταται αόρατη και υποτιμάται, να εξαλειφθεί.

Θα συνεχίσουμε την Πορεία μέχρι να απελευθερωθούμε από κάθε μορφή βίας, που τα πρώτα της θύματα είναι οι γυναίκες, οι οποίες γυναίκες, όμως, είναι και οι πρώτες επιζώσες και οι πρώτες υπερασπίστριες των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των λαών και των γυναικών.

Είμαστε εκατομμύρια γυναίκες που αγωνιζόμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από το να φροντίζουμε τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας και εκτός από το να καταβάλλουμε το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγικής εργασίας, θα συνεχίσουμε την Πορεία, διαμορφώνοντας προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις με βάση την αυτονομία των γυναικών και την αυτοδιάθεση των λαών. Χτίζουμε δίκτυα αλληλεγγύης μεταξύ μας για να προωθήσουμε την ισότητα ανάμεσα στις γυναίκες, ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και ανάμεσα σε λαούς.

Οικοδομούμε μια φεμινιστική οικονομία που βασίζεται στην αλληλεγγύη, αλλάζοντας τα μοντέλα παραγωγής και αναπαραγωγής καθώς και τα μοντέλα διανομής και κατανάλωσης των αγαθών και αναπτύσσοντας πολιτικές χειραφέτησης με βάση τη διατροφική αυτάρκεια και τη λαϊκή κυριαρχία. Αναγνωρίζουμε την οικιακή εργασία και την εργασία φροντίδας ως θεμελιώδεις για τη διατήρηση της ζωής και ως κάτι που πρέπει να μοιραζόμαστε με τους άντρες στην οικογένειά μας και στις κοινότητές μας.

Επαναλαμβάνουμε ότι η αυτοοργάνωση των γυναικών είναι η στρατηγική μας για να ενδυναμώσουμε τους εαυτούς μας ως πολιτικά υποκείμενα, ότι οικοδομούμε μια παγκόσμια δύναμη σε συμμαχία με τα κοινωνικά κινήματα που μοιράζονται τον ίδιο αντικαπιταλιστικό, αντιπατριαρχικό και αντιαποικιοκρατικό αγώνα, για μια κοινωνία που θα θεμελιώνεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Να συνεχίσουμε τις δράσεις της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, μέχρι να είμαστε όλες ελεύθερες!


Διαβάστε στο Αγγλικό Newsletter για τις δράσεις της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών το 2014:

  • Συνάντηση της Διεθνούς επιτροπής στο Γιοχάνεσμπουργκ και επίσκεψη στο μουσείο του Απαρτχάιντ.
  • Ημέρα αλληλεγγύης στις γυναίκες της Σαχάρας.
  • 2ο Συνέδριο Τοπικών Οργανώσεων Αφρικής
  • Εθνικό Συνέδριο Γυναικών από Αγροτικές Κοινότητες και Κοινότητες Ιθαγενών της Χιλής
  • Ηχηρή Συμμετοχή της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών στη Σύνοδο των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή στη Λίμα