Θέατρο: «Προσγείωση» μεγάλων απαιτήσεων

Τι είναι σπουδαιότερο; Να πιλοτάρεις ένα μαχητικό F-16 ή να μεγαλώνεις ένα παιδί; Ηθοποιός απαιτητικών ρόλων, πρωταγωνίστρια από τα νεανικά της χρόνια, η Πέγκυ Τρικαλιώτη ερμηνεύει φέτος τον πολυβραβευμένο μονόλογο μιας Αμερικανίδας πιλότου.

Βραβευμένη στο παρελθόν από το κοινό του «α» για το «Θαύμα της Άνι Σάλιβαν» και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το «Τέλος εποχής», διάσημη ήδη από τα πρώτα της βήματα στις τηλεοπτικές σειρές «Πρόβα Νυφικού» και «Η αγάπη άργησε μια μέρα», ηθοποιός με θητεία σε ρόλους μεγάλων απαιτήσεων και εξίσου μεγάλων συγκινήσεων, η Πέγκυ Τρικαλιώτη μεταμορφώνεται φέτος σε μια Αμερικανίδα πιλότο της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή είναι η ηρωίδα του μονόλογου «Προσγείωση» του Τζορτζ Μπραντ (Smith Prize, 2012 και Scotsman Fringe Award, 2013 ) που ανεβαίνει στο ατμοσφαιρικό Faust σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Φωτιάδη.

Το έργο, το οποίο παρουσιάζεται τα τελευταία τρία χρόνια σε όλον τον κόσμο, έχει στο επίκεντρό του τρία θεμελιώδη θέματα: τον πόλεμο, την οικογένεια και τον ανθρωπισμό. Το γυναικείο ζήτημα ασφαλώς και ενυπάρχει και, μάλιστα, μέσω μιας βιογραφίας μάλλον… ανδρικής (πόσες γυναίκες-πιλότους μαχητικών αεροσκαφών γνωρίζετε; ), ενώ καυτηριάζεται και η μεγάλη πληγή του σύγχρονου storytelling, εκείνη της κυρίαρχης προπαγάνδας υπέρ των «ειρηνευτικών» πολέμων. Το πολιτικό και το προσωπικό διασταυρώνονται, ο κυνικός ρεαλισμός και ο παραισθησιογόνος σουρεαλισμός κονταροχτυπιούνται και η ανθρωπιά συγκρούεται με τον επαγγελματισμό στη φανταστική εξομολόγηση μιας πιλότου που μένει έγκυος και βλέπει την καριέρα της στο πεδίο της μάχης να αναστέλλεται.

Η ηρωίδα του Μπραντ αποχαιρετά τη Μέση Ανατολή και εγκαθίσταται στο Λας Βέγκας, ακόμη κι εκεί, όμως, θα πιάσει τον εαυτό της να παίζει διπλό ρόλο: εντεταλμένη κυνηγός υποψήφιων τρομοκρατών την ημέρα, αφοσιωμένη μητέρα και σύζυγος τα βράδια… Όπως επισημαίνουν και οι συντελεστές της παράστασης: «Η Αμερικανίδα πιλότος εκτελεί με αφοσίωση τις αποστολές που λαμβάνει. Πετάει ψηλά στον ουρανό, απολαμβάνει την ελευθερία του γαλάζιου και ξεφορτώνει τις βόμβες της πάνω από τα μυρμήγκια που χαλάνε την αρμονία του τοπίου.

Δεν ξέρει ποιοι ακριβώς είναι αυτοί εκεί κάτω, είναι όμως σίγουρη πως είναι οι κακοί. Μέχρι που μένει αναπάντεχα έγκυος. Επιστρέφει στην πατρίδα, δημιουργεί οικογένεια, και βλέπει τη ζωή της να ανατρέπεται. Ο ουρανός γίνεται πλέον ένα απαγορευμένο όνειρο. Η Υπηρεσία αναγνωρίζει τις ικανότητές της και την καθηλώνει στο έδαφος. Αναβαθμίζεται σε πιλότο της πολυθρόνας. Το καινούργιο της αεροπλάνο είναι σαν τηλεκατευθυνόμενο παιχνιδάκι. Ο ουρανός μια οθόνη. Τα όνειρά της γίνονται γκρι. Μέσα από αυτή την προσγείωση όμως βρίσκει την ευκαιρία να συναντήσει την ανθρωπιά της. Να δει τα μυρμήγκια από κοντά. Να συνειδητοποιήσει ότι ο θάνατος δεν είναι παιχνίδι. Να καταλάβει ότι και οι καλοί και οι κακοί φτιάχνουν τα ίδια παιδιά».

Η μετάφραση είναι του Αντώνη Πέρη, η μουσική του Λάμπρου Παγώνη, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα και το graphic & visual desing υπογράφει ο Κάρολος Πορφύρης

Faust:

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11,Κέντρο
Τηλ : 2103234095
Παραστάσεις : Mέχρι : 7/4/2015
Πληροφορίες : Βραδ.: Δευτ., Τρ., Τετ. 9 μ.μ.
Τιμη : € 12, 10.

 

πηγή: athinorama.gr