Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος από την Εκκλησία της Αγγλίας

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο φεμινιστικό κίνημα για την αξία της συμμετοχής των γυναικών στα εκκλησιαστικά (και όχι μόνο) αξιώματα. Πολλές αριστερές και προοδευτικές γυναίκες αγωνίζονται για την αποτίναξη πατριαρχικών θεσμών όπως η εκκλησία και πιστεύουν ότι η συμμετοχή, ιδιαίτερα στα αξιώματα, κάνει τις γυναίκες να αναπαράγουν τις καταπιεστικές διδαχές και πρακτικές των θεσμών αυτών ισότιμα, και από κοινού με τους άντρες. Άλλες λένε ότι οι γυναίκες πρέπει να διεισδύουν σε αυτούς τους θεσμούς γιατί είναι διαφορετική η οπτική τους και αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευαισθησία, σφαιρικότητα και ανθρωπισμό τις καταστάσεις. Σίγουρα, το να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα επίσκοπος είναι είδηση, αλλά δεν συμφωνούν όλες ότι προάγει τα γυναικεία δικαιώματα, συνεπώς αυτή είναι μια ανοιχτή συζήτηση.

Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε την πρώτη γυναίκα επίσκοπο στον καθεδρικό ναό του Γιορκ, στη διάρκεια ιστορικής τελετής που πραγματοποιείται είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες χειροτονίες γυναικών ιερέων.

Η αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Ελίζαμπετ Τζέιν Χόλντεν Λέιν, είχε οριστεί τον Δεκέμβριο για τον επισκοπικό θώκο ο οποίος δίνεται για πρώτη φορά σε γυναίκα ιερέα, από τότε που ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος ίδρυσε την Αγγλικανική Εκκλησία το 1534.

Οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σαξοφωνίστρια και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και του καθήκοντος, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο Στόκπορτ, αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ευρύτερου Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από το 2007, η 48χρονη Λίμπι Λέιν, η οποία είναι παντρεμένη με κληρικό, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ιερουργούσε ως εφημέριος στην επισκοπή του Τσέστερ, στην ίδια περιοχή.

Η χειροτονία της, η οποία τελέστηκε στο μεγαλύτερο κτήριο γοτθικού ρυθμού της Βόρειας Ευρώπης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής ύστερα από αιώνες ανδροκρατούμενης ιεραρχίας στον κλήρο.

Όσοι μάχονταν για μια μεγαλύτερη θέση των γυναικών στην Αγγλικανική Εκκλησία ανέμεναν εδώ και καιρό τη χειροτονία. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα.

Ωστόσο αυτή η πρώτη χειροτονία γυναίκας επισκόπου βρίσκει αντίθετη μια συντηρητική πλευρά του κλήρου, που συνεχίζει να εκδηλώνει την επιφυλακτικότητά του στην άνοδο των γυναικών σε αυτό το επίπεδο θέσεων ευθύνης.

left.gr