Σκοπεύει η ΕΕ να τερματίσει την κλειτοριδεκτομή;

Δελτίο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας

(Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2012) Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής της κλειτοριδεκτομής, η Διεθνής Αμνηστία και ο Ευρωπαϊκός Τομέας Θεσμικής Πίεσης Γυναικών προκάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεδιπλώσει το όραμά της και τη δέσμευσή της για τον τερματισμό της κλειτοριδεκτομής και λοιπών τύπων βίας ενάντια στις γυναίκες. Από το 2010, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να υιοθετήσει μια στρατηγική για τη βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της κλειτοριδεκτομής, δεν υπήρξε καμία συνεκτική και οργανωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παραβίασης αυτού του δικαιώματος.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι 500.000 γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην Ευρώπη υποφέρουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της κλειτοριδεκτομής, ενώ επιπλέον 180.000 κινδυνεύουν κάθε χρόνο. Συνήθως, τα κορίτσια στέλνονται στο εξωτερικό κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, όπου εξαναγκάζονται σε κλειτοριδεκτομή, ώστε να διασφαλιστεί είτε η ικανότητά τους να παντρευτούν, είτε η κοινωνική τους θέση. Ενώ μερικά κράτη μέλη έχουν νόμους και έχουν λάβει πολιτικά μέτρα για το θέμα αυτό, υπάρχει ακόμα μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των κρατών.

Η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και άλλες χώρες όπου η κλειτοριδεκτομή έχει ποινικοποιηθεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό. “Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η νομοθεσία δεν είναι το κλειδί που θα κλειδώσει όλες τις πόρτες για την παραβίαση του δικαιώματος. Η ΕΕ πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση που θα δεσμεύει τα μέλη της κοινότητας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κοριτσιών και ότι δεν θα στιγματιστούν οι οικογένειές τους», αναφέρει η Δρ. Christine Loudes, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής ΕκστρατείαςΤερματίστε την Κλειτοριδεκτομή, με επικεφαλής τη Διεθνή Αμνηστία.

Η βία κατά των γυναικών, μια από τις σοβαρότερες μορφές της οποίας είναι η κλειτοριδεκτομή, είναι διαδεδομένο δομικό φαινόμενο: σχεδόν κάθε γυναίκα στην ΕΕ θα υποστεί κάποιου είδους βία κατά τη διάρκεια της ζωής της ˙ μία στις πέντε θα πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας ˙ μία στις δέκα θα βιαστεί ή θα εξωθηθεί σε σεξουαλικές πράξεις.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Ευρωπαϊκός Τομέας Θεσμικής Πίεσης για τις Γυναίκες πιστεύει ότι κάθε κράτος μέλος μαζί με την ΕΕ μπορεί να κάνει ένα βήμα, προκειμένου να προστατευθούν γυναίκες και κορίτσια από την κλειτοριδεκτομή και άλλα είδη βίας, όπως το να υπογράψουν και να επικυρώσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο τερματισμός όλων των ειδών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της κλειτοριδεκτομής, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Ξέρουμε ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να τερματίσει τη βία ενάντια στις γυναίκες και να παραδώσει μια στρατηγική, ώστε να εγγυηθεί σε όλες τις γυναίκες το δικαίωμα να ζουν ελεύθερες από τη βία. Επομένως, τι περιμένουμες;, ρωτάει η Cecile Greboval, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Τομέα Θεσμικής Πίεσης για τις Γυναίκες.

Για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηδενική Ανοχή της Κλειτοριδεκτομής, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε ένα νέο βίντεο, με το οποίο καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗ!

Δείτε το εδώ www.endfgm.eu

[youtube]http://youtu.be/QF0JrLSdVHY[/youtube]

www.amnesty.org.gr