Διεθνής καμπάνια ενάντια στις «50 αποχρώσεις του γκρί»

Αυτή την εβδομάδα γίνεται η πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας 50 shades of grey στις περισσότερες χώρες του κόσμου, και στην Ελλάδα στις 14 Φεβρουαρίου.

Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του Ε.Λ. Τζέιμς περιγράφει την σκοτεινή ερωτική σχέση μεταξύ ενός πλούσιου επιχειρηματία και μιας φοιτήτριας.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Σαμ Τέιλορ Τζόνσον με τους Ντακότα Τζόνσον και τον Τζέιμι Ντόρναν, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από πολλές οργανώσεις στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αγγλία.

Κακοποιημένες γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών προτείνουν στους πιθανούς θεατές της ταινίας, να δώσουν τα χρήματα που θα έδιναν για το εισητήριο, σε μια οργάνωση ή κάποιο άσυλο για τις γυναίκες -θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσω της καμπάνιας 50 dollars not 50 shades

Αυτό που τονίζουν οι ακτιβιστές, είναι ότι ο λόγος που διαμαρτύρονται δεν έχει να κάνει με πουριτανισμό ή κάποιο άλλο συντηρητικό αίσθημα, και αναγνωρίζουν ότι η σεξουαλικότητα είναι κάτι πολύ προσωπικό.

Αυτό που δεν ανέχονται όμως, είναι ο τρόπος που η ταινία- και το βιβλίο παρουσιάζουν τη βία και τις εμμονές, ο τρόπος που τα «τυλίγουν» σε ένα ακριβό και λουσάτο life style σκηνικό, και θεωρούν ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι η ταινία παρουσιάζει ως «γοητευτικό» και «μυστηριώδη» έναν άνδρα που κακοποιεί την σύντροφό του, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ή όχι, το θέμα του τι είναι «επιλογή» μιας γυναίκας.

Κάποιοι κινηματογράφοι έχουν ήδη αναβάλει την προβολή της εξ αιτίας της διαμαρτυρίας των ακτιβιστών.

www.hitandrun.gr

B9KbVUxCMAAGMBD