Διεθνής καμπάνια One Billion Rising για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών

Το ΜΩΒ στηρίζει τη διεθνή καμπάνια One Billion Rising για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών

Παγκόσμια ημέρα δράσης: 14/02, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αυτό το Σάββατο 14/02, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συναντιόμαστε στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ξεσηκωνόμαστε ενάντια στη βία κατά των γυναικών, συμμετέχοντας στην παγκόσμια επανάσταση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών και ανδρών “One Billion Rising” (http://www.onebillionrising.org).

Η καμπάνια “One Billion Rising” (Ένα Δισεκατομμύριο Ξεσηκώνονται) είναι μια μαζική δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών που ξεκίνησε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2012 ως κάλεσμα σε δράση με βάση το συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο ότι 1 στις 3 γυναίκες στον πλανήτη θα υποστεί ξυλοδαρμό ή βιασμό κατά τη διάρκεια της ζωής της. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της γης είναι 7 δισεκατομμύρια, αυτό σημαίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους, να απεργήσουν, να χορέψουν και να ξεσηκωθούν διαμαρτυρόμενοι για τις αδικίες που υποφέρουν οι γυναίκες, απαιτώντας να μπει τέλος επιτέλους στη βία κατά των γυναικών. Πέρυσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2014 η καμπάνια “One Billion Rising for Justice” (Ένα Δισεκατομμύριο Ξεσηκωμένοι για Δικαιοσύνη) επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δικαιοσύνης για όλες τις επιζώσες της έμφυλης βίας, και υπογράμμισε την ατιμωρησία που επικρατεί εκει που διασταυρώνονται η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο πόλεμος, η λεηλασία του περιβάλλοντος, ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός και η πατριαρχία. Έγιναν εκδηλώσεις σε 200 χώρες, όπου γυναίκες, άνδρες και νεολαία ενώθηκαν για να ξεσηκωθούν και να χορέψουν μπροστά από δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά γραφεία, κτίρια διοίκησης σχολείων, χώρους εργασίας, χώρους περιβαλλοντικής αδικίας, στρατιωτικά δικαστήρια, πρεσβείες, χώρους λατρείας, σπίτια, ή απλά δημόσιους χώρους συνάθροισης, όπου οι γυναίκες αξίζουν να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά πολύ συχνά δεν το αισθάνονται. Φέτος, το 2015, ξεσηκωνόμαστε για Επανάσταση: One Billion Rising for Revolution.

Η βία κατά των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι βιασμοί και η «ενδοοικογενειακή βία», συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Στην Ευρώπη, από τα ευρήματα της πιο πρόσφατης σχετικής έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Fundamental Research Agency – FRA), προκύπτει μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης η οποία επηρεάζει τις ζωές πολλών γυναικών, αλλά, συστηματικά, δεν καταγγέλλεται στις αρχές:

  • Μία στις τρεις γυναίκες (33%) έχει πέσει θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών.
  • Μία στις πέντε γυναίκες (22 %) έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.
  • Μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.
  • Μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.
  • Μόλις 14 % των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ 13 % κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο.

Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της. Απαιτείται λοιπόν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων από την κοινωνία και το κράτος.

Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών!

Σάββατο 14/02, ώρα 12.00, πλατεία Συντάγματος, Αθήνα