Ο νόμος για την ιθαγένεια είναι και δικός μας

Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών και το Κασάπι – Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα καταθέτουν τις προτάσεις τους ενόψει της ψήφισης νέου νόμου που θα παραχωρεί την ελληνική ιθαγένεια στις μετανάστριες και τους μετανάστες.

Ακούσαμε μ’ ενθουσιασμό την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, να δεσμεύεται δημόσια ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση νέου νόμου που θα παραχωρεί την ελληνική ιθαγένεια στις μετανάστριες και τους μεταναστες. Είμαστε οι μη-πολίτες που περιμένουμε για χρόνια μπροστά στην πόρτα του νόμου. Δεν ανήκουμε στα κόμματα της κεντροαριστεράς ή της άκρας δεξιάς με τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να συνομιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστεί ο νόμος από τη νέα Βουλή. Θέλουμε όμως να έχουμε κι εμείς λόγο σε αυτή τη διαβούλευση.

Αυτός ο νόμος δεν είναι μόνο «για εμάς», αλλά είναι και δικός μας. Η απόδοση της ιθαγένειας είναι ένα αίτημα το οποίο εμείς, οι μετανάστριες και οι μετανάστες, αναδείξαμε στη δημόσια συζήτηση, για τον οποίο εμείς αγωνίζομαστε από το 2005 με την αλληλεγγύη των αντι-ρατσιστικών συλλογικοτήτων και άλλων οργανώσεων της αριστεράς.

Ζητούμε, λοιπόν, να συν-διαμορφώσουμε αυτό το νέο νόμο, θέλουμε να καταθέσουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να αναστρέψει τον θεσμικό ρατσισμό του Ελληνικού κράτους που ασκείται πάνω στα σώματά μας. Θέλουμε να συμμετέχουμε ισότιμα στην προσπάθεια επαναφοράς των δημοκρατικών λειτουργιών που προωθεί η νέα κυβέρνηση.

Ζούμε σε μία χώρα όπου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η θεσμική συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική γίνεται χωρίς έμας. Στην Ελλάδα σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετηθούν από το ελληνικό κράτος οι ρατσιστικές προτροπές για την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά παρά να ακουστούν οι δικές μας φωνές. Η επίσημη μεταναστευτική πολιτική επικεντρώνεται στην ασφάλεια των ελληνικών σύνορων, στην ανασφάλεια των ρατσιστικών «επιτροπών κατοίκων» των ελληνικών πόλεων, στην ακεραιότητα του ελληνικού έθνους, στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, σαν εμείς να μην είμαστε μέρος της ελληνικής κοινωνίας και των ταυτοτήτων και γλωσσών που την προσδιορίζουν, σαν να μην συμμετέχουμε στην παραγωγή του πλούτου αυτής της χώρας.

Ελπίζοντας, ότι το αίτημα της συμμετοχής μας στη συν-διαμόρφωση του νέου νόμου θα αντιμετωπιστεί θετικά από τη νέα κυβέρνηση, θέλουμε με αυτό το σύντομο κείμενο να θέσουμε προς συζήτηση τις προτάσεις μας.

Οι βασικοί άξονες της παρέμβασής μας είναι οι ακόλουθοι: α) ο νεός νόμος θα πρέπει να προβλέπει την απόδοση ιθαγένειας με όσο το δυνατόν απλοποιημένες διοικητικές διαδικασίες, β) να εγγυάται την γρήγορη και δίκαιη επεξεργασία των αιτήσεων πολιτογράφησης, και γ) να αναστρέφει τους ανασταλτικούς παράγοντες οι οποίοι κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολη και δύσκαμπτη την ευρεία εφαρμογή του Νόμου 3838/2010 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτουμε τις παρακάτω επιμέρους προτάσεις που πιστεύουμε ότι πρέπει να καθοδηγήσουν στην κατάρτιση του νέου νόμου:

1. Ο νέος νόμος, θα πρέπει να προβλέπει, ως βασική του αρχή, την αυτόματη απόδοση ιθαγένειας για όλα τα παιδιά της “δεύτερης γενιάς” που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Η αυτόματη απόδοση ιθαγένειας θα δράσει ανασταλτικά στην απροθυμία και τις όποιες καθυστερήσεις μπορούν να προκαλέσουν η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης και των περισσότερων πολιτικών κομμάτων στην Ελληνική Βουλή. Αυτή η πρόβλεψη είναι κρίσιμη και γιατί έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος με τις παλινωδίες γύρω από καθυστερημένη κατάθεση, ψήφιση, υλοποίηση, και τελικά ακύρωση του προηγούμενου νόμου για την ιθαγένεια, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά της “δεύτερης γενιάς” που θα έπρεπε να έχουν ελληνική ιθαγένεια από το 2010 ή και νωρίτερα, έχουν φτάσει να είναι σήμερα 25 και 30 χρονών χωρίς να την έχουν αποκτήσει και σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουν καν κάρτες νόμιμης διαμονής στη χώρα λόγω αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

2. Θα πρέπει να προβλέπεται από το νέο νόμο η δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας για τους μετανάστες και μετανάστριες που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.

3. Το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια των παιδιών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα, θα πρέπει να διαχωριστεί από τη νόμιμη διαμονή των γονιών τους στη χώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες νόμιμες μετανάστριες και μετανάστες εκτός της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών διαμονής τους τα τελευταία χρόνια.

4. Το παράβολο που θα απαιτείται για την κατάθεση αίτησης πολιτογράφησης θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό. Εδώ, πρέπει να ληφθεί υπόψη η έντονη φτωχοποίηση που έχουμε υποστεί και εμείς ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, ώστε η θέσπιση ενός υψηλού παραβόλου να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την απόδοση ιθαγένειας σε όσες και όσους το δικαιούνται.

5. Να μην απαιτείται για τα παιδιά αιτούντες ιθαγένεια η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης από τη χώρα προέλευσης των γονιών τους, γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατον να εκδοθεί ή ν’ ανακτηθεί.

6. Να καταργηθεί τελείως η διάταξη του προηγούμενου νόμου για την ιθαγένεια που συνέδεε την δυνατότητα πολιτογράφησης με την επιτυχή εκπλήρωση εξετάσεων που να αποδεικνύουν την ελληνομάθεια των μεταναστών και μεταναστριών.

7. Θα πρέπει να καταρτιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης που θα παραλαμβάνουν ή θα επεξεργάζονται τις αιτήσεις πολιτογράφησης που θα προβλέπει ο νέος νόμος. Ο κώδικας αυτός θα πρέπει να δίνει και την δυνατότητα στις μετανάστριες και μετανάστες να καταγγέλλουν υπαλλήλους που τον παραβιάζουν, αλλά και να συνδέεται με συγκεκριμένες ποινές για την μη-τήρηση του, ιδίως σε ζητήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς.

8. Θα πρέπει να προβλεφθεί κάποιου είδος ρήτρας που να αποτρέπει την αυθαίρετη και άδικη καθυστερημένη επεξεργασία των αιτήσεων για ιθαγένεια από τη δημόσια διοίκηση.

9. Ο νέος νόμος θα πρέπει να προβλέπει το ξεπάγωμα των αιτήσεων για πολιτογράφηση που είχαν υποβληθεί πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου 3838/2010 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους. Θα πρέπει να προβλεφθεί σε αυτό το πλαίσιο και η αποζημίωση αυτών που οι αιτήσεις τους παραμένουν παγωμένες, πολλές φορές και για πάνω από 3 χρόνια. Το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση τουλάχιστον να επιστρέψει τα χρήματα των παραβόλων που έχουν κατατεθεί για αυτές τις αιτήσεις, ιδίως εκείνων των αιτούντων για ιθαγένεια που έχουν πληρώσει ενάμιση βασικό μισθό με σημερινές τιμές (700 ευρώ).

Καταθέτουμε τις προτάσεις αυτές σαν μία πρώτη συμβολή σε μία συζήτηση που επιτέλους ανοίγει ξανά μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ . Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και άλλο, είναι κρίσιμο να συμπεριλάβει όλο το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής και του διάχυτου ρατσισμού στην ελληνική κοινωνία. Δεν ξεχνάμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, τις διάσπαρτες Μανωλάδες σε όλη την Ελληνική επικράτεια, όσους πεθαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο και στον Έβρο, όσους δολοφονούνται στα σύνορα ή βασανίζονται στα αστυνομικά τμήματα.

Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Κασάπι – Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα

left.gr