V day και διαμαρτυρία

της Βέρας Σιατερλή

Μες τη φρενίτιδα του εορτασμού των «ερωτευμένων» με τις αγορές διάφορων άχρηστων αντικειμένων- δώρων, όπως καρδούλες όλων των μεγεθών από διάφορα υλικά, γυαλιά καρδούλες, τσαντάκια καρδούλες, μαξιλαράκια καρδούλες, όλων των ειδών τα μπρελόκ και κρεμαστάρια σε καρδούλα, δώρα για αγόρια και κορίτσια άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών … είναι να ζαλίζεσαι από την προσφερόμενη υπερπληθώρα!

Κι ένα ωραίο: ζευγαράκια παντού να γλυκοφιλιούνται με πακετάκια και τριαντάφυλλα στα χέρια!

14 Φλεβάρη ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ ανήμερα τη γιορτή των ερωτευμένων, ημέρα υπερκατανάλωσης συμβόλων του αιώνιου έρωτα, ημέρα βαρύγδουπων υποσχέσεων, σημαντικών δηλώσεων ανάμεσα στα ομόφυλα και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, προτάσεων γάμου αλλά και τέλεσης γάμων. Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές. Στις αρχές του 17ου αιώνα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως Γιορτή των Ερωτευμένων θα πρέπει να ήταν αρκετά γνωστή στην Αγγλία, αν λάβουμε υπόψη μας τη σχετική αναφορά στον Άμλετ του Σέξπιρ (Τραγούδι της Οφέλιας από την 4η πράξη)

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Μετά τις κάρτες, τις ηλεκτρονικές κάρτες μέσω Ίντερνετ (e-cards), τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, σειρά έχει η βιομηχανία των κοσμημάτων να οικειοποιηθεί την ημέρα των ερωτευμένων. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής του Άγιου Βαλεντίνου δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Μετά από διάφορες προτάσεις εορτασμού της Γιορτής των Ερωτευμένων, το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.

Το 2012 την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε μια καμπάνια μια μαζική δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών που ονομάζεται “One Billion Rising” (Ένα Δισεκατομμύριο Ξεσηκώνονται) Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε δράση με βάση το συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο ότι 1 στις 3 γυναίκες στον πλανήτη θα υποστεί ξυλοδαρμό ή βιασμό κατά τη διάρκεια της ζωής της. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της γης είναι 7 δισεκατομμύρια, αυτό σημαίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια. Στις 14 Φεβρουαρίου του 2013, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους, να απεργήσουν, να χορέψουν και να ξεσηκωθούν διαμαρτυρόμενοι για τις αδικίες που υποφέρουν οι γυναίκες, απαιτώντας να μπει τέλος επιτέλους στη βία κατά των γυναικών. Πέρυσι, στις 14 Φεβρουαρίου 2014 η καμπάνια “One Billion Rising for Justice” (Ένα Δισεκατομμύριο Ξεσηκωμένοι για Δικαιοσύνη) επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δικαιοσύνης για όλες τις επιζώσες της έμφυλης βίας, και υπογράμμισε την ατιμωρησία που επικρατεί εκεί που διασταυρώνονται η φτώχεια, ο ρατσισμός, ο πόλεμος, η λεηλασία του περιβάλλοντος, ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός και η πατριαρχία. Έγιναν εκδηλώσεις σε 200 χώρες, όπου γυναίκες, άνδρες και νεολαία ενώθηκαν για να ξεσηκωθούν. Φέτος, το 2015, ξεσηκωνόμαστε για Επανάσταση: One Billion Rising for Revolution.

Σε εκδηλώσεις συμμετείχαν με παράλληλες δράσεις από τη Λευκωσία ως τις Φιλιππίνες 186 χώρες, όπου επαναστάτησαν και εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους χορεύοντας μπροστά από δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά γραφεία, κτίρια διοίκησης σχολείων, χώρους εργασίας, χώρους περιβαλλοντικής αδικίας, στρατιωτικά δικαστήρια, πρεσβείες, χώρους λατρείας, σπίτια, ή απλά δημόσιους χώρους συνάθροισης, γυναίκες, άνδρες και νεολαία όπου οι γυναίκες αξίζουν να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά πολύ συχνά δεν το αισθάνονται. Στην Αθήνα το μωβ συνάντησε τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην πλατεία Συντάγματος το πρωί του Σαββάτου 14/2 στους ρυθμούς του και τα χορευτικά του συγκροτήματος ΑΝΑΣΑ συμμετέχοντας στο διεθνές κάλεσμα της διοργάνωσης One Billion Rising for Revolution 2015.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: www.sansimera.gr