Ονδούρα: Φεμινίστρια καταδικάζεται για αλληλεγγύη σε θύμα παρενόχλησης

Ένοχη κρίθηκε από δικαστήριο της Ονδούρας η παλαίμαχη φεμινίστρια Gladys Lanza, για την υπεράσπιση γυναίκας που κατήγγειλε πριν τέσσερα χρόνια τον δημόσιο λειτουργό Juan Carlos Reyes για σεξουαλική παρενόχλησή στην εργασία.

Ο καταγγελθείς παρέπεμψε στο δικαστήριο την Glady για συκοφαντική δυσφήμιση, πριν δύο χρόνια, τώρα η γυναίκα καταδικάστηκε και σύντομα θα της επιβληθεί ποινή που μπορεί να είναι έως τέσσερα χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες στο δημόσιο χώρο.

Η καταγγέλλουσα εργαζόμενη, απευθύνθηκε για συμπαράσταση στη φεμινιστική οργάνωση Visitacion Padilla, της οποίας συντονίστρια είναι η Gladys, η οποία της συμπαραστέκεται από τότε. Πριν δύο χρόνια, ο Juan Carlos Reyes προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον της Gladys. Η δικηγόρος της οργάνωσης δήλωσε ότι οι δικαστικές ενέργειες δεν τελειώνουν εδώ, και ότι θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα.

Μετά την καταδίκη, έγιναν φεμινιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η αρχική κατηγορία ήταν η δυσφήμιση, αλλά στο μεταξύ προστέθηκε και μια κατηγορία για έγκλημα φύλου που σημαίνει ότι η καταγγελία οφείλεται απλώς στο ότι ο προσφεύγων είναι άνδρας. Αν αυτό γίνει δεκτό, αναμένεται να αυξηθεί η ποινή για δύο ακόμα χρόνια.

Στην αλληλεγγύη συμμετέχει πλέον και η οργάνωση Just Associates JASS, η οποία υποστηρίζει φεμινιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Η εκπρόσωπός της δήλωσε “αυτό σημαίνει για το φεμινιστικό κίνημα της περιοχής, την ποινικοποίηση της υπεράσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων. Τώρα η πολιτική αγωγή βγάζει τα νύχια της προσθέτοντας καινούριες κατηγορίες. Βλέπουμε ότι αντιστρέφονται οι θεσμοί που αρχικά θεωρείτο ότι προστατεύουν τις μειονότητες, και χρησιμοποιούνται ενάντια στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, επειδή υπάρχουν τόσο υψηλά ποσοστά ατιμωρησίας”.

Το φεμινιστικό κίνημα της Ονδούρας δηλώνει επίσης ότι δεν θα παραμείνει απαθές. Αν η Lanza κλειστεί στη φυλακή, θα είναι η πρώτη φορά που μια υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμωρείται γιατί κάνει τη δουλειά της, υποστηρίζοντας το θύμα που ζητά δικαιοσύνη. Στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική είναι πολλές οι φεμινιστικές οργανώσεις που κάνουν δράσεις αλληλεγγύης για να εμποδίσουν την κυβέρνηση της Ονδούρας να φυλακίσει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της πάλης για τα δικαιώματα των γυναικών στην περιοχή.

Πληροφορίες από: telesurtv.net