Οικιακές βοηθοί και προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων στην ΕΕ

Με τη δημόσια ακρόαση σήμερα στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα (FEMM) στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε η διαδικασία για τη σύνταξη της Έκθεσης με θέμα “Γυναίκες απασχολούμενες ως οικιακές βοηθοί και ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων στην ΕΕ”. Τη σύνταξη της Έκθεσης για την Επιτροπή FEMM έχει αναλάβει η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία κατά την εισαγωγική ομιλία της τόνισε την ανάγκη να  διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και πολιτικές που θα προστατεύουν τους οικιακούς εργαζόμενους και το προσωπικό φροντίδας, ώστε να είναι ασφαλείς και να γίνονται σεβαστά τα ατομικά και συλλογικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια νόμιμες μετανάστριες οικιακές εργάτριες, ωστόσο αν συνυπολογιστούν εκείνες που δεν έχουν καταγραφεί από τις κρατικές υπηρεσίες, εκτιμάται πως ο αριθμός ξεπερνάει τα 7,7 εκατομμύρια, επεσήμανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, Ιορδάνης Ψημμένος. Τόνισε επίσης, πως το πρόβλημα των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στην Ευρώπη ξεκινάει συνήθως ως προσωρινή αδήλωτη εργασία και εξελίσσεται σε εγκλωβισμό των εργαζομένων σε τέτοιου είδους δουλειές για λόγους επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Άλλοι προσκεκλημένοι ειδικοί ομιλητές για την ακρόαση ήταν οι εξής:

–        Ο Jorge Cabrita, από τον οργανισμό Eurofound,  ο οποίος τόνισε κατά την παρέμβασή του τη διάσταση του φύλου, σημειώνοντας πως υπάρχουν ανισότητες στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και προσωπικό φροντίδας.

–        Η Claire Courteille από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), που επεσήμανε την ανάγκη πανευρωπαϊκής επικύρωσης της Σύμβασης ILO 189 για το Οικιακό Προσωπικό.

–        Η Beatrice Levaux από την Ομοσπονδία Ιδιωτών Εργοδοτών Γαλλίας (FEPEM), η οποία παρουσίασε την καλή πρακτική της Γαλλίας στο ζήτημα της ρύθμισης των εν λόγω εργασιακών σχέσεων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή της νοοτροπίας από σχέσεις “αφέντη”/εργαζόμενου σε σχέση συνεργασίας.

Στόχος της Έκθεσης είναι να προταθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το πλαίσιο προστασίας των γυναικών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί ή ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων. Το κείμενο της σχετικής Έκθεσης αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2015.

[youtube]http://youtu.be/qfFTkfw9Gz8[/youtube]

left.gr