Το ΜΩΒ στη διαμαρτυρία ενάντια στο κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό

Το ΜΩΒ συμμετείχε στην κινητοποίηση του Σαββάτου 28/02/2015 ενάντια στο κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό, που διοργανώθηκε από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης και τους/τις Αλληλέγγυους/ες από τα Νότια.

Πάγιο αίτημά μας είναι η απελευθέρωση και η νομιμοποίηση όλων των κρατουμένων, γυναικών και αντρών σε όλα τα κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Ειδικά για το Κέντρο Κράτησης Ελληνικού στο οποίο κρατούνται πλέον αποκλειστικά γυναίκες (κάποιες με τα παιδιά τους), έχουμε πολύ καλή εικόνα της κατάστασης διότι το επισκεφτήκαμε πρόσφατα δύο φορές (24/12/2014 και 18/01/2015), διαπιστώσαμε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και συν-διοργανώσαμε εκδηλώσεις με άλλες συλλογικότητες, ως ελάχιστες κινήσεις αλληλεγγύης προς αυτές τις γυναίκες.

Απαιτούμε να κλείσει άμεσα τόσο το Κέντρο Κράτησης Ελληνικού όσο και όλα τα άλλα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα. Η ύπαρξή τους και μόνο μας ντροπιάζει και μας προσβάλει διότι αποτελούν την σύγχρονη μορφή των στρατοπέδων συγκέντρωσης, βασανίζοντας συνανθρώπους μας που ήδη υποφέρουν από πολέμους, διώξεις, διακρίσεις ή φτώχεια.

Αλεξία Τσούνη

Από τη χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στο κέντρο κράτησης μεταναστριών στο Ελληνικό, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι με πανό και συνθήματα.

5μελής ομάδα αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων και μέλη του Μωβ περάσαμε μέσα στο Κέντρο κράτησης όπου είδαμε, και πάλι πίσω από βαριά σίδερα, 25 γυναίκες οι οποίες παραμένουν εκεί. Την ίδια στιγμή άλλες έρχονται και άλλες φεύγουν, πάντως αυτός ήταν ο χθεσινός αριθμός. Στο κέντρο αυτό είχαμε βρει περίπου 80 γυναίκες την παραμονή των Χριστουγέννων όπου είχαμε πάει για πρώτη φορά για τη γιορτή, ενώ σήμερα μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των με βάση την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει μέσα και ένα μικρό παιδάκι με τη μητέρα του, για τους οποίους η διεύθυνση μας διαβεβαίωσε ότι θα φύγουν την επόμενη μέρα, καθώς και 4 κοπέλες κατά δήλωσή τους ανήλικες. Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση και αναλαμβάνουμε σχετικές ενέργειες.

Μιλήσαμε για λίγο με τις κρατούμενες, στηρίζουμε τα αιτήματά τους και ζητάμε να κλείσει το κέντρο κράτησης, όπως και όλα.