Μήτρα στα θηλυκά θηλαστικά

Κείμενο της Δήμητρας Σιατερλή, (χαρακτικό έργο της Έλενας Προβατά)

Πεδίο εγγραφής

Η μήτρα στα θηλυκά θηλαστικά, και στο ανθρώπινο είδος, είναι ένα όργανο που γεννά απογόνους. Ο νόμος της φύσης την ετοιμάζει καθορίζοντας τις αντοχές της, εξοπλίζει τα τοιχώματά της, οργανώνει τα χαρακτηριστικά του γεννήματος που θα παράγει, έτσι που σ’ αυτό να έχουν εγγραφεί με κάθε λεπτομέρεια τα ιδιαίτερα κληρονομικά του γνωρίσματα.

Η μήτρα, στη Χαρακτική, είναι ένα πεδίο εγγραφής ενεργειών του χειριστή της, είναι ένα συμπαγές –συνήθως – υλικό που προορίζεται να αφήσει το ίχνος του πάνω σε ένα δεύτερο , πάνω σε μια επιφάνεια ικανή να δεχτεί την αποτύπωσή της. Η χαρακτική μήτρα καταγράφει και συγκρατεί ως μνήμη κάθε χάραγμα, κάθε γρατζούνισμα, κάθε εγκοπή και οξείδωμα, κάθε επικόλληση ύλης που της εφαρμόζεται. Γίνεται ο φορέας μνήμης όλων των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω στο σώμα της και είναι σε θέση, κάτω από πίεση αναπαραγάγει την ενθύμησή τους, το ίχνος του φορτίου της πάνω σε άλλους φορείς εγγραφών: φύλλα χαρτιών, υφάσματα, τοίχους , τάβλες ξύλων, φύλλα μετάλλων, όταν ποτιστεί με χρώμα δυνατό.

Η μήτρα στην Τέχνη λειτουργεί όταν γονιμοποιείται εικαστικά από την ιδέα του καλλιτέχνη. Γίνεται ικανή να προτείνει τον καθρέφτη των εγγραφών της ξανά και ξανά πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των μηνυμάτων αυτής της γονιμοποίησης. Αυτή την πράξη γονιμοποίησης της χαρακτικής μας μήτρας από τον λόγο της ποίησης σύγχρονών μας ελληνίδων ποιητριών αναζητήσαμε, η ομάδα του Εργαστηρίου Χαρακτικής & Έντυπης Τέχνης της Φλώρινας από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τώρα. Το ίχνος , η αποτύπωση αυτής της προσπάθειας εσωκλείεται στα είκοσι χαρακτικά έργα πλάι στα είκοσι ποιήματα του λευκώματος που δημιουργήσαμε.

11021066_10205475755871868_3681337915037595585_n