Αγώνες γυναικών για κυριαρχία στην τροφή, ενάντια στη βία και την αγροεπιχειρηματικότητα

Χαράρε, 8 Μάρτη, 2015

Σήμερα, 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Via Campesina απευθύνει έκκληση για συντονισμό των ενεργειών που αναδεικνύουν τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην διασφάλιση της Κυριαρχίας της Τροφής – όχι μόνο ως μέσο για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, αλλά ως απαραίτητη ηθική αρχή που έχει ως βάση της την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Την ημέρα αυτή του αγώνα, καταγγέλλουμε την επικρατούσα βία, ιδιαίτερα κατά των γυναικών, καθώς το αγρο-βιομηχανικό μοντέλο και τα καπιταλιστικά συμφέροντα στην ύπαιθρο επιδείνωσαν την κοινωνική και έμφυλη ανισότητα.

Με αυτό τον τρόπο αγωνιζόμαστε ενάντια στην πατριαρχία, η οποία επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, μέσα στις οικογένειές μας, τις οργανώσεις μας και τις κοινότητες και που έχει να κάνει με το φύλο μας και τη σεξουαλικότητά μας. Εκφράζουμε επίσης την καταδίκη μας για τις γυναικοκτονίες, τη δολοφονία εκατομμυρίων κοριτσιών και γυναικών σε όλα τα μέρη του κόσμου, και στεκόμαστε αλληλέγγυες με όλους τους ανθρώπους που υφίστανται διακρίσεις και βία λόγω του φύλου τους ή / και της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Ο ρόλος των γυναικών στη Via Campesina είναι που, εκτός των άλλων, κάνει αυτό το κίνημα μοναδικό, τόσο στην ιστορία των αγροτών και των αγροτικών κινημάτων, όσο και ανάμεσα σε άλλα κοινωνικά κινήματα και διεθνείς οργανώσεις.

Για τη Nettie Wiebe από τη Via Campesina της Βόρειας Αμερικής, «το έργο, οι προοπτικές, η ενέργεια, η ηγεσία, και η παρουσία των γυναικών στην Via Campesina έχουν μεταμορφώσει και ενισχύσει το κίνημά μας». Δεν είναι μόνο ότι το αγροτικό μοντέλο για την μικρής κλίμακας γεωργία που υιοθετήθηκε από τη Via Campesina διεθνώς περιλαμβάνει τις γυναίκες, αλλά ότι επιμένει επίσης για τα δικαιώματά τους και τις επιτρέπει να είναι ισότιμες ως αγρότισσες και μικροκαλλιεργητές.

Στο τρέχον πλαίσιο, οι καταπατήσεις, η αποστέρηση της γης και η εκμετάλλευση από πολυεθνικές αυξάνονται με το επεκτατικό αγρο-βιομηχανικό μοντέλο, ενώ παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση στην ευπάθεια των αγροτισσών και ιθαγενών γυναικών που καθημερινά εκδιώκονται από τη γη τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Via Campesina επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα μιας Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Αγροτών, Γυναικών και Ανδρών. Οι υφιστάμενοι διεθνείς μηχανισμοί και συμβάσεις έχουν αποδειχθεί περιορισμένες, τόσο όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών και των μικρών γεωργών, όσο και των συνεπειών από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα της 8ης Μάρτη, εμείς, οι γυναίκες και οι άνδρες της Via Campesina υπερασπιζόμαστε την εκτενή αποκατάσταση της γης και των φυσικών αγαθών – γη, νερό και έδαφος – που εγγυώνται από κοινού την κυριαρχία της τροφής μέσω της αγρο-οικολογικής παραγωγής και μια ανανεωμένη συνειδητοποίηση της αξίας της αγροτών και της μικρής κλίμακας γεωργίας. Για το λόγο αυτό, αποδοκιμάζουμε έντονα την καταστροφή και λεηλασία που προκύπτουν από τη μονοκαλλιέργεια και την αδιάκριτη χρήση τοξικών χημικών και από τις βλαβερές συνέπειες των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών στα εδάφη μας. Μεγαλύτερη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα στην ύπαιθρο σημαίνει μείωση των αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες αγρότες, μικροκαλλιεργητές. Η αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει να υπαγορεύει τις αγροτικές πολιτικές και να βλάπτει την υγεία των ανθρώπων και της φύσης.

Αυτή τη μέρα, στις 8 του Μάρτη του 2015, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε παγκόσμιο τον αγώνα μας και την ελπίδα για έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες. Στεκόμαστε αλληλέγγυες με την περουβιανή ιθαγενή αγρότισσα Maxima Acuña στον αγώνα αντίστασης ενάντια σε μια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης. Η δύναμή της και η αξιοπρέπειά της είναι πηγή έμπνευσης, που θα μας επιτρέψει να πούμε: Θέλουμε ένα τέλος στο καπιταλιστικό πατριαρχικό σύστημα.

Μετάφραση: Χριστίνα Κούρκουλα