Ο βιασμός είναι κακούργημα. Ζητάμε την τιμωρία των ενόχων

Ένας ακόμα βιασμός καταγγέλθηκε την 1η Μαρτίου στην πόλη της Ξάνθης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία συνέλαβε σύντομα τους δύο άνδρες που κατήγγειλε η νεαρή γυναίκα.

Θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για το κακούργημα του βιασμού, που σπάνια καταγγέλλεται, επειδή η κοινωνία εξακολουθεί να ενοχοποιεί τις γυναίκες που το υφίστανται, παρά το ότι είναι τεκμηριωμένο ότι τις σημαδεύει για όλη τους τη ζωή. Τα θύματα αυτής της κακουργηματικής ενέργειας συχνά φοβούνται ότι οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για τις ίδιες παρά για τους δράστες. Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την καταγγέλλουσα, και τη στήριξή μας όπου και όπως χρειαστεί.

Είναι γνωστή η τραγική μοίρα της Ζωής Δαλακλίδου στην ίδια πόλη, όπου τα Χριστούγεννα του 2012 έπεσε θύμα βιασμού και φόνου από τον συμπολίτη της Χρήστο Παπάζογλου, ο οποίος μάλιστα είχε καταδικαστεί για προηγούμενο βιασμό, για τον οποίο του χαρίστηκε μέρος της ποινής.

Θέλουμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι η χορήγηση ουσιών για την απώλεια της βούλησης και της αντίδρασης του θύματος, όπως προφανώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, είναι μια πολύ διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες μέθοδος, η οποία έχει συμβεί και στην Ελλάδα επανειλημμένα, και πιο συστηματικά από τον Εμμανουήλ Αριστόβουλο, τον «βιαστή με την τυρόπιττα» που ήδη, δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση, καταδικάστηκε για κατά συρροήν βιασμούς τεσσάρων τουριστριών το 2005. Στις 11 Μαρτίου ο Αριστόβουλος έχει εφετείο για τα τρία από τα τέσσερα θύματά του, στο οποίο ελπίζουμε να μην μειωθεί η δίκαια ποινή που του επιβλήθηκε.

Ζητούμε από τις δικαστικές αρχές της πόλης να αντιμετωπίσουν με αυστηρότητα και χωρίς ανοχές το κακούργημα που έχει καταγγελθεί, πολύ περισσότερο που στην ίδια την πόλη τους υπάρχει αυτό το τραγικό και πολύ πρόσφατο περιστατικό.

Ο βιασμός είναι κακούργημα, γι’ αυτό και η κοινωνία αλλά και οι δημόσιες αρχές πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη αυστηρότητα. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε τους βιασμούς στην Τουρκία και στην Ινδία, και να τους ανεχόμαστε στις πόλεις μας και στις γειτονιές μας.

9-3-2015

Υπογράφουν οι ομάδες: Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ζωντανή Βιβλιοθήκη, Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, Διοτίμα Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Πράσινη Αλληλέγγυα Νεολαία, Ηλεκτρονική Φεμινιστική Εφημερίδα ΤΟ ΜΩΒ tomov.gr

Γυναικεία τμήματα κομμάτων: Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Οικολόγων-Πράσινων, Ομάδα Γυναικών Πρασινοι-Αλληλεγγύη

και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Επικοινωνία: info@tomov.gr