Η ομιλία της Αφροδίτης Σταμπουλή στις αγωνίστριες του Κουρδιστάν

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, συμμετείχε μαζί με το Μωβ στη διεθνή δράση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών στο Κουρδιστάν. Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε στον προσφυγικό καταυλισμό “Αρίν Μιρχάν” που στεγάζει πρόσφυγες κυρίως από το Κομπάνι:

“Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας την 8η του Μάρτη, την ημέρα που τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους. Βρίσκομαι εδώ πρώτα από όλα ως φεμινίστρια, ως μέλος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών και ύστερα ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διαδηλώσω στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας μαζί με εσάς τις Κούρδισσες.
Η πλειονότητα του ελληνικού λαού υποστηρίζει τον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και θαυμάζει τις Κούρδισσες που πολεμούν ενάντια σε παράφρονες εξτρεμιστές. Ιδιαίτερα εμπνέονται οι γυναίκες της Ελλάδας όπως και όλου του κόσμου από την ίση συμμετοχή τον Κουρδισσών σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον φονταμενταλισμό και τη βαρβαρότητα αμφισβητώντας έτσι την ανισότητα και τις διακρίσεις λόγω φύλου, αμφισβητώντας την πατριαρχία και τα στερεότυπά της.
Οι γυναίκες της Ελλάδας προσπαθούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους με κάθε δυνατό μέσο. Επίσης θαυμάζουν την ίση συμμετοχή των Κουρδισσών στην κοινωνική και πολιτική ζωή, όπως αποδεικνύει η παρουσία εδώ της συνδημάρχισσας, ως ένα επίτευγμα, το οποίο οι γυναίκες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο πρέπει να κερδίσουν με διαρκή διεκδίκηση. Η προστασία του περιβάλλοντος από καταστροφικές επιθέσεις που αποσκοπούν στη σκληρότερη εκμετάλλευσή του, είναι ένα ακόμη πεδίο το οποίο μοιράζονται οι γυναίκες της Ελλάδας με τις γυναίκες εδώ. Ξέρω ότι το να ζείτε μακριά από τα σπίτια σας σε έναν προσφυγικό καταυλισμό είναι ένα πολύ βαρύ τίμημα και το να χάνετε αγαπημένα πρόσωπα είναι ένα ακόμα βαρύτερο τίμημα, αλλά δε θα πάψουμε να πορευόμαστε μαζί σε όλο τον κόσμο ενάντια στην πατριαρχία, τον φονταμενταλισμό, και την εκμετάλλευση. Για την ισότητα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την Ειρήνη.”

Ο τοπικός Τύπος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στις δράσεις των κουρδικών κοινοτήτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δημοσιεύοντας συνεντεύξεις της ή καλύπτοντας το γεγονός με ρεπορτάζ. Το κουρδικό γυναικείο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jinha.com.tr αφιέρωσε δύο δημοσιεύματα στην επίσκεψή της:

logo-en

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην ανοικοδόμηση του Κομπάνε

Η Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλέυτρια ΣΥΡΙΖΑ, γιόρτασε τις 8 Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στην πόλη Σουρούτς με γυναίκες από το Κομπάνε και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την ανοικοδόμηση της πόλης.

Η Αφροδίτη, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με ρίζες στην οικολογική αριστερά, συμμετέχει και στο τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολούθησε τον εορτασμό της 8ης Μάρτη στον καταυλισμό του Σουρούτς, όπου ζουν αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Κομπάνε.

“Βρίσκομαι εδώ χάρη στην ιστορική αντίσταση που έδειξαν οι γυναίκες του Κουρδιστάν απέναντι σε φασιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα”, δήλωσε. “Βρίσκομαι εδώ για να χτίσω δεσμούς μαζί σας και να εκφράσω τη συμπαράστασή μας”.

Η Αφροδίτη δήλωσε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν την αντίσταση του Κομπάνε και την υποστηρίζουν ολόψυχα.

Η αντίσταση του YPJ υπήρξε πηγή ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο. Μας έδωσε απίστευτη χαρά”

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει επίσημα στην ανοικοδόμηση της πόλης ως κόμμα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέρος στην προσπάθεια αυτή.

“Αυτή τη στιγμή το άμεσο πρόβλημα είναι οι καθημερινές ανάγκες. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συγκεντρώσουμε βοήθεια σε τρόφιμα”, δήλωσε. “Είμαστε σε επικοινωνία με ΜΚΟ που εργάζονται στο Κομπάνε, με τοπικές οργανώσεις και με άλλα κράτη. Όμως η ανοικοδόμηση του Κομπάνε είναι τεράστιο εγχείρημα και ένα κράτος δεν μπορεί να το αναλάβει μόνο του. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συμβεί αυτό”.

Syriza to take part in Kobanê reconstruction

Syriza’da Kobanê’nin yeniden inşasında rol alacak

X6N3jeWiKe1jPba

 

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ: Οι γυναίκες του Κουρδιστάν είναι σύμβολο για τις γυναίκες όλου του κόσμου

Αντιπροσωπίες φεμινιστριών από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και φεμινίστρια, Αφροδίτη Σταμπουλή, γιόρτασαν την 8η Μάρτη στην πόλη Σουρούτς, δίπλα στο Κομπάνε. Η Αφροδίτη Σταμπουλή δήλωσε ότι οι Κούρδισσες είναι ένα σύμβολο για τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και φεμινίστριες από την Ελλάδα και τη Γερμανία επισκέφτηκαν τους/τις πρόσφυγες από το Κομπάνε. Μαζί τους βρίσκονταν γυναίκες από την πόλη Σουρούτς με τη δημάρχισσα Zuhal Ekmez και το δήμαρχο Mustafa Dagal. Η Αφροδίτη Σταμπουλή απηύθυνε χαιρετισμό στους/στις πρόσφυγες του καταυλισμού Αρίν Μιρχάν υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα και τονίζοντας ότι η αντίσταση του Κομπάνε έδωσε ελπίδα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το YPJ είναι σύμβολο για τους γυναικείους αγώνες

Μιλώντας για τον αγώνα των γυναικών του Κουρδιστάν στη Ροζάβα, η Αφροδίτη είπε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να να αντλήσει διδάγματα από τις γυναίκες του Κομπάνε. Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια, δήλωσε ότι “θέλουμε να οικοδομήσουμε ισχυρούς δεσμούς με τις αγωνίστριες εδώ. Οι γυναίκες του Κουρδιστάν έχουν γίνει σύμβολο για τους γυναικείους αγώνες παντού”. Μετά την Αφροδίτη, άλλες φεμινίστριες δήλωσαν ότι θαυμάζουν του YPJ και τις Κούρδισσες και ότι θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα τις γυναίκες που συμμετείχαν στον αγώνα.

Με το τέλος των εκδηλώσεων, η αποστολή από την Ελλάδα επέστρεψε στο Σουρούτς, ενώ κάποιες γυναίκες απο τη Γερμανία συνέχισαν για να επισκεφθούν και το Κομπάνε.

Syriza Parlamenteri: Kürt kadınları dünyada sembol