Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών στη Θεσσαλονίκη και την Έδεσσα: 17-19 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών συνεχίζει τις δράσεις της

Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, 17-19 Μαρτίου

Να είμαστε όλες στις εκδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη θα υποδεχθούμε στις 17 Μαρτίου το φεμινιστικό καραβάνι της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, με πλούσιες δράσεις σε περιοχές δίπλα από τα σύνορα με την αυτόνομη περιοχή Ροτζάβα και παράλληλες πορείες γυναικών από την τουρκική και τη συριακή πλευρά. Φέτος επιλέχθηκε η έναρξη των δράσεων για την 8 Μάρτη στη συγκεκριμένη περιοχή, ξεκινώντας από τις 6 Μάρτη, για να σηματοδοτήσουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες που αγωνίζονται από την πλευρά της Συρίας εναντίον του ισλαμοφασιστικού Ισλαμικού Κράτους, το οποίο κατάφεραν να απωθήσουν με μεγάλες και αιματηρές θυσίες γυναικών και ανδρών στον σκληρό ένοπλο αγώνα που εξελίχθηκε σε διάρκεια πολλών μηνών. Είναι γνωστό ότι στην αυτόνομη περιοχή της Ροτζάβα (κατά πλειοψηφία κουρδικός πληθυσμός) η ισότητα των δύο φύλων και η ισότητα στην εκπροσώπηση είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες των θεσμών που έχουν δημιουργηθεί, μαζί με την ισοπολιτεία των εθνοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, και γενικότερα τη θεσμοθέτηση της πολυεθνικής-πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Επίσης επιλέχθηκε η έναρξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή αυτή, για να σηματοδοτηθεί η στήριξή μας στα εθνικά και πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής εθνότητας. Και εκεί, η ισότητα των δύο φύλων, ιδιαίτερα στην εκπροσώπηση στους θεσμούς, έχει προχωρήσει πολύ.

Οι δράσεις της ΠΠΓ θα συνεχιστούν στην Ευρώπη, σε διάφορες χώρες, έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Η συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Πορεία Γυναικών χρονολογείται από την έναρξή της, το 2000, και συνεχίζει αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Σχετικά δίκτυα ομάδων και οργανώσεων δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ έχουν γίνει σχετικές εκδηλώσεις σε πολλές άλλες πόλεις (Πάτρα, Γιάννενα κ.ά.)

Οι διεθνείς εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε 5 χρόνια, οπότε η φετινή είναι η 4η Παγκόσμια εκδήλωση.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε πραγματοποιήσει κοινές εκδηλώσεις με τα καραβάνια, το 2005 για τις 8 του Μάρτη, και τον Ιούνιο του 2010 με το βαλκανικό καραβάνι μας από τα Σκόπια μέσω Θεσσαλονίκης προς την Ιστανμπούλ-Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Γνωρίζουμε ότι στο καραβάνι είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 200 γυναίκες, από Τουρκία και διεθνείς αλληλέγγυες, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με βίζα, οπότε υπάρχει ο προβληματισμός ότι ο αριθμός θα μειωθεί αισθητά.

Καλούμε σε συμμετοχή στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης, το οποίο επισυνάπτουμε. Ήδη 10 γυναίκες από Θεσσαλονίκη και Αθήνα πήραν μέρος στις εκδηλώσεις στην Τουρκία 6-8 Μαρτίου, κάποιες από αυτές θα φτάσουν με το καραβάνι και μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια αναπόληση από παλιότερο καραβάνι μας με την Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, στη Θεσσαλονίκη και στην Ιστανμπούλ, στις 28 και 29 Μαΐου του 2010

100_0403
Υποδοχη στην παραλία Θεσσαλονίκης – Με τις φίλες από την Αλβανία
100_0413
Υποδοχή στην παραλία Θεσσαλονίκης
100_0415
Υποδοχή στην παραλία Θεσσαλονίκης, η ομάδα από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
100_0424
Κατά την άφιξή μας με το πούλμαν, στην κεντρική πλατεία της Ιστανμπούλ
100_0548
Διαδήλωση στην Ιστικλάλ, Ιστανμπούλ