Συνεχίζονται οι δράσεις της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες φιλοξενεί τη 4η Διεθνή Δράση της Παγκόσμια Πορείας Γυναικών, το Παγκόσμιο Φεμινιστικό Καραβάνι, που ξεκίνησε από το Κουρδιστάν και θα φτάσει μέχρι την Πορτογαλία, με σύνθημα «από το Κομπάνι ως τη Λισαβόνα, όλες οι γυναίκες στο δρόμο του αγώνα».

Στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης ήταν η επόμενη εκδήλωση του Καραβανιού της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών. Μετά την προβολή βίντεο που έδειχνε τις διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν κατά την πορεία του του καραβανιού, από τις 6 του Μάρτη και μετά, έγιναν ομιλίες από τις φιλοξενούμενες, που είναι περισσότερες από 70, και χαιρετισμοί από πολλά κινήματα της πόλης.
Χαιρέτισαν επίσης οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες μετέχουν στις εκδηλώσεις.

Σ.Β.

“Υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε το Καραβάνι που ξεκίνησε από το Κουρδιστάν στις 8 Μάρτη με μια μαχητική πορεία”, τόνισε η Αρετή Καρατάσιου από το Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Τετάρτη.

“Οι γυναίκες είμαστε τα πρώτα θύματα της βίας. Στο δρόμο, στο σπίτι, στην εργασία. Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το χώρο που βρισκόμαστε το Χώρο Αλληλεγγύης Γυναικών γιατί απαντάμε με τη κουλτούρα της αλληλεγγύης”, επεσήμανε και προσέθεσε πως σε όλο το κόσμο οι γυναίκες έχουν κοινά προβλήματα.

“Το 2015 είμαστε στην αρχή της ανοικοδόμησης του φεμινιστικού κινήματος. Με αυτή τη προσπάθεια προσπαθούμε να δώσουμε ένα πολιτικό μήνυμα να έρθουμε σε επαφή με γυναίκες σε όλο το κόσμο”, ανέφερε από τη πλευρά της η Yildiz Temurturkan, που συμμετέχει στο παγκόσμιο φεμινιστικό καραβάνι εκ μέρους του φεμινιστικού κινήματος της Τουρκίας.

“Σκοπός μας είναι η κατάργηση των συνόρων που έχουν χαραχθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις” τόνισε και προσέθεσε πως “επιλέξαμε να περάσουμε από χώρες που είναι στην αιχμή των διεκδικήσεων για αυτό και επιλέξαμε φέτος να ξεκινήσουμε από το Κουρδιστάν”.

Η Yildiz μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδρομή και στις πόλεις της Τουρκίας από τις οποίες έχει περάσει ήδη το καραβάνι. “Χιλιάδες γυναίκες στην Αντιόχεια συμμετείχαν και υποστήριξαν τη πορεία, σε μια πόλη που είναι βάση του ISIS, εκεί εκπαιδεύονται τα μέλη του -αυτά που βλέπετε στη τηλεόραση με τους αποκεφαλισμούς- από μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και των χωρών της Δύσης”, τόνισε.

“Τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται από τη πολιτική και την αντίληψη που πρεσβεύει ο Ερντογάν”, ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως “το καραβάνι στα πλαίσια των δράσεων επισκέφθηκε και την Αττάλεια όπου οι τοπικές αρχές προώθησαν το διαχωρισμό των παραλιών σε παραλίες μόνο για γυναίκες και παραλίες μόνο για άντρες σε αντίθεση με ότι προβλέπει το Σύνταγμα” . Ταυτόχρονα έγιναν συναντήσεις με γυναίκες που η διοίκηση του Δήμου, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, είχε απολύσει ή μεταθέσει γυναίκες υπαλλήλους σε απομακρυσμένες περιοχές, διότι ήταν μέλη συνδικάτου με το επιχείρημα ότι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να τις φροντίζουν οι άντρες τους.

Η Giulistan Atasoy, μέλος αντικυβερνητικού συνδικάτου στη Τουρκία τόνισε πως οι γυναίκες του Φεμινιστικού Καραβανιού αγωνίζονται για την ελευθερία, τα δικαιώματα των γυναικών και την ειρήνη στη Τουρκία.

“Πιστεύουμε ότι το καπιταλιστικο σύστημα προωθεί την εκμετάλλευση των γυναικών και αντιδρούμε σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική”, επεσήμανε.

alterthess.gr