Νιγηρία: Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έσφαξαν κατά δεκάδες τις «συζύγους» τους

Δεκάδες γυναίκες που παντρεύτηκαν με τη βία μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σφαγιάστηκαν από τους «συζύγους» τους πριν από την ανακατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης Μπάμα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των «απίστων», είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Oι ισλαμιστές, μπροστά στην προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων, φοβήθηκαν ότι θα σκοτώνονταν ή θα χωρίζονταν από τις συζύγους τους. Τις σκότωσαν λοιπόν προκειμένου εκείνες να μην ξαναπαντρευτούν αλλόθρησκους.

«Οι τρομοκράτες είπαν ότι δεν θέλουν να επιτρέψουν οι γυναίκες τους να παντρευτούν άπιστους», δήλωσε η Σαφιράτου Μπακούρα, 39 ετών.

Οι τζιχαντιστές είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση εναντίον της Μπάμα, ένα από τα προπύργιά τους στην πολιτεία Μπόρνο.

Η Μπόκο Χαράμ αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή με κατεύθυνση τη Γκουόζα, κοντινή περιοχή, χωρίς να περιμένουν την άφιξη των στρατιωτών. Ωστόσο, πριν φύγουν, «σκότωσαν τις συζύγους τους προκειμένου να κανείς να μη μπορέσει να τις παντρευτεί», προσέθεσε η κ. Μπακούρα.

Η ίδια έχει χάσει το σύζυγό της, τον οποίο σκότωσαν οι ισλαμιστές πριν από τέσσερις μήνες, όμως την ίδια δεν την εξανάγκασαν να «παντρευτεί» έναν ισλαμιστή, καθώς ήταν έγκυος.

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει αναγκάσει δεκάδες γυναίκες στη Μπάμα να «παντρευτούν» με μαχητές της, αφού κατέλαβε την πόλη, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Επίθεση κοντά στα σύνορα με το Καμερούν

Η οργάνωση επιτέθηκε εξάλλου την Τετάρτη το απόγευμα στην πόλη Γκαμπάρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Το Γκαμπάρου βρίσκεται κοντά στα σύνορα Νιγηρίας – Καμερούν και στη λίμνη Τσαντ, είχε απελευθερωθεί από στρατιώτες του Τσαντ τον προηγούμενο μήνα.

Οι τελευταίοι είχαν αποσυρθεί στο έδαφος του Καμερούν τον τελευταίο μήνα.

Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με τον Νίγηρα, έχουν αναλάβει από κοινού να συντρίψουν τους ισλαμιστές, οι οποίοι επιχειρούν να συγκροτήσουν ισλαμικό χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας.

Οι ηγέτες της Μπόκο Χαράμ πρόσφατα δήλωσαν υποταγή και πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ελέγχει εδάφη σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη.

www.naftemporiki.gr